Martin Jelínek: Přál bych si z této akce udělat tradici a postupně pomáhat lidem, kteří mají pohybové problémy

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 6. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Je jím Martin Jelínek z Perninku! Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Ty jsi v zápase s Verušičkami, které jste porazili 5:1, nastřílel hattrick během dvanácti minut. Už se ti někdy podařilo něco podobného? A jak jsi ty góly dal?
Asi nepodařilo, možná někdy v pripravkove kategorii, nevím. První dva jsem dal z přímých kopů, třetí zpoza vápna obstřelem.
V sobotu jsi zažil pořádně pestrý den. Nejprve jsi společně s bráchou organizoval benefiční akci Perninský fotbal pomáhá na pomoc tvému tátovi, který trpí roztroušenou sklerózou. Jaké to pro tebe bylo emočně? A prožíval jsi i proto své vstřelené góly víc než jindy?
Ačkoliv jsem sám v sobě většinou klidnej, tak čím blíže se akce blížila, byl jsem velmi nervózní. Neustále jsme něco řešili a musel jsem částečně pozastavit část své práce tak, abych vše zvládal v klidu. Ve chvíli, kdy jsem dal první gól, více jsem se uvolnil a začal si to více užívat. A ano, góly jsem prožíval více. Celou benefici přijelo podpořit velké množství známých, kamarádů plus samozřejmě rodina. Takže jsem měl samozřejmě o to větší radost.
Viděl táta tvůj výkon?
Viděl. Bavili jsem se o tom jenom chvíli, ale myslím, že měl radost.
Kde jsi vůbec po tom všem ještě vzal energii na mistrák?
Chtěl jsem hrát. Kdybychom byli organizačně na hraně, tak nepůjdu hrát. Ale vše vypadalo v rámci možností dobře, zejména díky lidem, kteří nám pomáhali. Tak jsme se domluvili, že si půjdu zahrát alespoň první poločas. Pak už jsem běhal kolem akce.
V rámci benefice se odehrálo utkání mezi fotbalovými osobnostmi a místních fotbalistů. Je jasné, že výsledek nebyl důležitý: přesto se tě jako sportovec sportovce musím zeptat. Jak to dopadlo?
Tuším, že 6:6.
A jaké fotbalové osobnosti mohli lidé na hřišti vidět?
Františka Dřížďala, Josefa Němce, Martina Bočka, Martina Psohlavce, Honzu Klímu, Ondru Lípu a další...
Součástí akce byla i dražba dresů. Jaké kousky a kým podepsané byly k dispozici?
Podepsané dresy Sparty, Slavie, Bohemky. Z hráčů například Laco Takacs, Admir Ljevakovič, Jakub Rada či například podepsané rukavice Radka Snozika nebo kopačky Takacse, ve kterých odehrál zápas LM v Dortmundu. Věcí však bylo mnohem více.
Objevil jsi v sobě díky této akci nějaký organizační talent? Přeci jen dát dohromady takovouto akci, sehnat podepsané dresy nebo známé fotbalové tváře určitě nebyla žádná brnkačka.
Vždycky jsem rád tvořil. Prakticky od začátku svého studia na FTVS jsem vedl nějakou skupinu. Ať už fotbalový tým či jinak pohybově zaměřenou skupinu. Tohle léto jsme v Perninku udělal první fotbalový kemp pro děti. Takže rád tvořím, vymýšlím. Cejtim se takhle dobře. Přál bych si z této akce udělat tradici a postupně pomáhat lidem, kteří mají pohybové problémy.
Ačkoliv to tuším, přesto se zeptám: kdo tě přivedl k fotbalu a kolik ti bylo let?
Určitě táta. Nastálo jsem začal hrát v sedmi letech. Předtím jsem to také zkoušel, ale byl jsem velmi aktivní a vyzkoušel jsem několik sportů. Naplno jsem začal hrát se začátkem základní školy.
Na jakém hraješ postu a jak bys popsal svůj herní styl? Případně jaké máš přednosti a slabiny?
Hraji ve středu zálohy. Já sám nevím, sám se vnímám více jako trenér než hráč, takže nad tím takhle nepřemýšlím. Hraji po několika letech. Nicméně se snažím být pořád v pohybu, posouvat hru, měnit tempo či těžiště. Slabinou je jednoznačně moje pravá noha. Přednost asi pohyb a střelba zpoza vápna.
Nedávno jsem dělal rozhovor s tvým spoluhráčem Davidem Žitným a nabyl jsem dojmu, že v Perninku máte opravdu parádní partu. Je tomu opravdu tak?
Já bych řekl, že aktuálně dotváříme základ. Jak v kabině, tak na hřišti. Pořád jsou věci, které musíme zlepšit. Když jsem se že začátkem léta přestěhoval do Perninku, ta chuť tady taková nebyla. Nicméně shodou několika okolností si to začíná sedat a já jsem rád, že to začíná dávat hlavu a patu hlavně lidsky, to je pro mě zásadní.
Chtěl bys něco vzkázat lidem, kteří se akce zúčastnili, či finančně nebo jinak pomohli?
Chtěl bych vyjádřit obrovský vděk za každou pomoc. Rád bych každému poděkoval jmenovitě, ale s celou akci nám pomohlo desítky lidí. Ať už organizačně před akcí, materiálně či prací přímo na samotné benefici. Plus děkujeme každému, kdo se rozhodl věnovat své peníze. Ať už osobně do pokladničky či přes transparentní účet. Každého příspěvku si velmi vážíme.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.