Jakub Volák: "Málokdo je ochoten dobrovolně riskovat plastiku obličeje nebo vasektomii, takže brankáři trochu gumy být musí."

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 8. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Tím se (bohužel) stal sám redaktor fotbalunas.cz, který má na starosti tuto soutěž, brankář Radnic, Jakub Volák. Tentokrát je tedy rozhovor zvolen opačnou formou - týmy zpovídají redaktora. Nejdříve je dán prostor domovským Radnicím, aby následovaly dotazy ostatních klubů. A jak to dopadlo?

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
(Radnice) Proč nosíš číslo 26?
Částečně je za tím náhoda... Dříve, ještě když jsem se v žácích točil spíše na středu hřiště (záloha, obrana), tak jsem obdivoval hru Johna Terryho, na české scéně Dana Koláře, kteří toto číslo taky nosili. Už v žácích jsem se ale začal dostávat postupně do brány a od dorostu z ní nevylezl. Když se pak v Hrádku, kde jsem předtím hrál, objednávala nová sada dresů, tak i přesto, že číslo bylo hráčů z pole, zadal jsem si požadavek právě na 26. A to mi pak zůstalo.
(Radnice) Co na tvojí nominaci a výhru říkají kluci v kabině?
Nominace by byla asi v pohodě, někteří mi s ní i pobízeli, ale výhra je něco jiného... Kluci si rejpou statečně, hlavně když něco nechytím (smích). Každopádně musím sportovně uznat, že bez hlasů ze Lhoty, kde se asi nudili, když tam své zastoupení neměli, bych teď na otázky neodpovídal.
(Radnice) Na tréninku zkoušíš nějaký nový styl chytání, ke kterému nepotřebuješ ruce. Máš nám k tomu co říct?
Jo jo, už na tom pracuji zhruba měsíc. Jde v podstatě o to, chytat zejména z co nejmenší vzdálenosti obrovské pecky obličejem nebo hrudníkem. Takový nával adrenalinu, když se pak snažím plíce rozdýchat, je prostě droga. Dokonce jsem to vyzkoušel i v zápase s Černicemi, kdy mě takto z blízka prověřil Peterka.
(Radnice) Jak jsi se ocitl v Radnicích?
Byla to dlouhá cesta, ale zatím nejlepší, jaká mohla být. Ještě před třemi roky jsem chytal v Hrádku u Rokycan okresní přebor, když mi v zimní pauze zavolal trenér Aubrecht, že potřebuje doplnit kádr v Radnicích, které tehdy hrály o postup z 1.B třídy. Z okresu do kraje za 3 roky? "Angažmá" zatím na výbornou :)
(Radnice) Jak se to stane, že se původem střední záložník, později stoper, dostane až do branky?
Částečně v tom má prsty děda, od kterého jsem dostal první rukavice a taky to, že nám v žácích pravidelně brankář chyběl. Ale asi největší podíl na tom má svým ne úplně příjemným proslovem pan Vildmon, který ještě ve Strašicích, kde jsem hrál v žákovské kategorii, vlétnul jednou v poločase do kabiny a v proslovu mimo jiné proběhlo, že já do brány nepatřím. Tehdy se to asi zlomilo a chtěl jsem ukázat, že tam patřím. A když teď znám svou práci nohama, tak bych byl jako stoper rád za okres (smích).
(Radnice) Co říkáš na vstup a působení Radnic v krajském přeboru?
Po prvních kolech jsme byli v Galaxii. A kromě dvou smolných zápasů - s Nepomukem a Staňkovem, myslím, že se nemáme za co stydět.
(Lhota - Nykles) O gólmanech koluje, že jsou, jak to říci, tak trochu gumy... Jak je to u vás a dobírají si vás spoluhráči?
To asi souvisí s odpovědí na nový styl chytání. Málokdo je ochoten dobrovolně riskovat plastiku obličeje nebo vasektomii, takže brankáři trochu gumy být musí. Ale zase by neměli být podle mě blázni, jelikož je mnohdy hrozně důležité udržet klid a být soustředěný i když se nedaří, jelikož chyby brankáře jsou vidět víc, než kohokoliv jiného na hřišti. A jestli si mě dobírají? Jo, to je na denním pořádku, ale to je asi všude normální. Od narážek s okresním přeborem teď slyším na "otloukánka", právě s ohledem na nový styl chytání.
(Lhota - Nykles) Co se změnilo příchodem trenéra Aubrechta? Je to skvělý chlap a trenér. Můj velký oblíbenec. A myslím, že nejen můj...
Trenér Aubrecht se vrátil domů do Radnic půl roku přede mnou, takže předchozí hru Radnic mohu zhodnotit pouze jako soupeř nebo z doslechu. V Radnicích se nikomu hrát nechtělo, bývalo to o nohy a pro hrubé slovo se taky nechodilo daleko. Trenér Aubrecht všechny negativní zvyklosti vymýtil, pracuje s lidmi nejen jako s celkem, ale věnuje se i jednotlivcům, což zejména v psychice ohromně pomáhá a málokdo to umí. Určitě mohu říct, že kdyby mi před třemi lety zavolal jiný trenér, tak bych zůstal v Hrádku.
(Černice - Mlnařík) Jaké nejvyšší vítězství a porážku pamatuješ?
Za muže jsem asi nejhorší zápas zažil za Hrádek v B třídě s Malesicemi, kde jsme dostali snad jedenáct. Ale na nejvyšší výhru nevím, zda si vzpomenu. Určitě jsme s Radnicemi na domácím hřišti přejeli v A třídě vysokým rozdílem třeba Žihli nebo Svéradice. Jinak velké rozdíly byly v žákovských kategoriích. To jsme nejvíc vyhráli asi 23:0 a prohráli 1:16.
(Bolevec - Körner) Kde se vidíš se svoji fotbalovou kariérou za 5 let a jaké jsou tvoje osobní sportovní ambice do dalších let?
Hrát stabilně v kraji by mi asi i stačilo a když budeme hrát dobrý fotbal, kdo ví... Každopádně osobní cíle asi nemám. Chci aby mne fotbal bavil a abych byl v kolektivu, který se taky chce bavit. Přeci jen jsme amatéři, bere nám to nějaký čas a peníze, tak by bylo blbé, abychom to nehráli pro zábavu.
(Nýrsko - György) Jak jsi se vůbec dostal k tomu, že píšeš pro fotbalunas.cz?
Byl za tím asi dostatek volného času. Píšu lehce přes 2 roky, tehdy jsem dostal na starost 1.A třídu, kterou jsme hráli, o to to bylo jednodušší. Po půl roce krajský přebor, a pak se to začalo nabalovat. Už toho je trochu víc a když u toho trávím víc času, než je zdrávo, dostávám to od partnerky dost sežrat. Takže se všem omlouvám, když občas něco nevydám včas. Jinak jsme v týmu redaktorů docela dobrá parta a kdyby měl někdo zájem, práce se pro něj jistě najde :)
(Horní Bříza - Zach) Jaký je pocit hodnotit zápasy soutěže, kterou hrajete, potažmo i své výkony, kde se po opravdu dobrém výkonu musíte případně zařadit i do sestavy kola? Určitě si plno lidí řekne: "No jo, on si tam dal sám sebe".
To je přesně ten důvod, proč se, pokud to jenom jde, svému osobnímu hodnocení vyhýbám. Nejsem egoista a jen minimálně umím sám sebe pochválit. Takže už jsem párkrát za ty dva roky své spoluhráče neposlechl. V aktuálním případě jsem ale měl z ostatních klubů jen jednu pobídku na gólmana do sestavy. Přeci jen ale dva góly dostal i když věřím, že toho spoustu pokryl, jistě se do sestavy brzy podívá. A řekl jsem si, že stejně nevyhraju, tak tu sestavu svým jménem alespoň doplním. To by se toho ale nesměli všimnout kluci ze Lhoty, kteří, jak jsem už uvedl, se asi nudili, když tam neměli svého hráče. Tak se rozhodli klikat pro redaktora.
(Domažlice - Javorský) Jak se těšíš na nadcházející zápas a jsi ochoten se mnou jít do nějaké sázky? Zejména, kolik by mi stálo, kdybys mi pustil gól, pokud nastoupím?
Těším se na každý zápas a věřím, že to budete mít hodně těžké. Jinak se tedy nerad sázím, ale když už, tak aby to mělo smysl... V Radnicích se sbírají finance na zavlažování, které naše hřiště notně postrádá. Takže bych tvůj gól srovnal s cenou námi potřebného zavlažovacího systému. Každopádně ten gól bych ti povolil až v 90. minutě za stavu 0:3 pro nás (smích).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.