Aleš Urbánek bránil před patnácti lety na Old Trafford Ronalda, Van Nisterlooye nebo Rooneyeho, teď kope krajský přebor

V deseti letech začal hrát za Slavičín, poté prošel týmy Brumova, Šanova, Zlína a ještě jako dorostenec hrál za Prostějov. Odtud se dostal do prvoligové Sigmy Olomouc, kde strávil šest let. V březnu 2004 přestoupil do ruského Spartaku Moskva. V srpnu se však do Česka vrátil a to konkrétně na roční hostování do Sparty Praha. Se Spartou si zahrál pod trenérem Františkem Strakou i v Lize mistrů UEFA a získal s ní titul v sezóně 2004/05. V kariéře nastoupil i za Slavii a několik sezón působil na Slovensku, nejdéle v bratislavské Artmedii. Nyní čtyřicetiletý Urbánek válí v krajském přeboru Zlínského kraje za Nevšovou.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Aleši, můžete zbilancovat svoji dosavadní fotbalovou kariéru, které angažmá považujete za nejvydařenější?
Kariéru hodnotím docela kladně, i když jsem toho mohl dosáhnout ještě víc. A co se týká mých angažmá, tak nejvýše byla Sparta a Artmedia.
Na které spoluhráče v kariéře nejraději vzpomínáte?
Asi na moje ligové začátky v Olomouci, kde jsem se potkal s hráči jako Hapal, Látal, Machala, Kotůlek, Kučera, Vlček nebo Ujfaluši, ale to bych jmenoval dlouho a na někoho bych stejně zapomněl.
Který trenér vám dal asi nejvíce do vínku?
Těžko vypíchnout jen jednoho kouče, bylo jich tolik, že bych nerad na některého zapomněl. Ale určitě od každého jsem si něco vzal, ať to byl třeba Karel Brückner, František Straka nebo Petr Uličný.
Zahrál jste si Ligu mistrů, na které zápasy nejraději vzpomínáte?
Na všechny ty, které jsem odehrál za Spartu respektive Artmedii v základní skupině Ligy mistrů.
Přiznám se, že když jsem nedávno viděl v TV opakování duelu Manchester United versus Sparta Praha, tak jsem měl husí kůži. Na beku jste bránil Ronalda nebo Rooneyeho, jak na tento duel vzpomínáte?
Asi největší zážitek mé fotbalové kariéry. Bylo zde na stadionu Old Trafford asi 70 000 lidí a skvělá atmosféra a proti Vám hráči jako Ronaldo, Rooney, Van Nistelrooy - prostě úžasné a neopakovatelné.
Hodně fotbalového života jste strávil i na Slovensku, jak vidíte tamní fotbalové prostředí?
Na Slovensku bylo dobře, taky tam jsem zažil nějaké úspěchy, podařilo se nám s Artmedii dokonce vyřadit Celtic Glasgow. Je tam několik top mužstev, ale český fotbal je přeci jen o něco výš.
Samozřejmě se musím zeptat na angažmá v moskevském Spartaku, tam to byl asi trošku jiný svět...
Jiný svět by to opravdu byl, kdybych ve Spartaku hrával, jenomže jsem tam moc šancí nedostal. A proto jsem tam ani nějak výrazně neprosadil.
Před časem jste hrál v Provodově, jak moc se vás dotkla ztráta mecenáše klubu Josefa Raka?
Po konci mé profesionální kariéry se mě ujal Pepa Rak. Na Provodově se o mne staral jako o vlastního syna. Proto mne a myslím si, že nejenom mne, jeho odchod velmi mrzí a chybí nám.
Přestoupil jsi letos do Nevšové, co říkáte na své spoluhráče a vaše prozatímní výsledky?
V Nevšové jsou kluci v pohodě a je zde několik výborných fotbalistů. Já nemám problém zde zapadnout a horní polovina tabulky krajského přeboru by nám určitě slušela.
Nechcete pak svoji fotbalovou kariéru ukončit v rodném Šanově?
Už se tam pomalu blížím... Z Nevšové je to do Šanova co by kamenem dohodil. A asi by to pak měla být otázka, jak dlouho ještě fotbalově a především zdravotně vydržím na úrovni krajského přeboru. Ale zatím to neřeším a i ve čtyřiceti letech si svoje odehraju.
Váš otec byl brankář v Šanově, neuvažujete také o tomto postu?
Ano, otec chytal za Šanov, ani já bych s tím problém neměl postavit se do brány, ale raději zůstanu u svého postu na levém beku.
Myslíte si, že koronavirus přeruší fotbalové soutěže i v podzimní části? Jak jste prožíval dlouhou pauzu bez fotbalu?
Stát se to může, to nikdo z nás asi neovlivní, ale fotbal by mi chyběl, protože ho mám rád a pořád mě baví. Ale je to jen sport a zdraví je pro nás všechny to nejdůležitější.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.