Roman Staníček: Operace dopadla skvěle

Minulé kolo I. A třídy mělo smutného hrdinu. Více než nadpoloviční počet všech hlasů získal dvaatřicetiletý obránce Malých Hoštic Roman Staníček, který však na nedělní zápas v Bolaticích nebude vzpomínat v dobrém. Zhruba pět minut před koncem totiž vypíchl balon domácímu útočníkovi Šamárkovi, který pak nechtěně kopl Staníčkovi do nohy, přičemž mu nechtěně zlomil lýtkovou i holenní kost…

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jak dopadla operace a jak se momentálně cítíte?
Nedělní operace dopadla skvěle. Několik různých doktorů mi to v průběhu týdne a vizit zdůrazňovalo. Doktor Marek Henzl odvedl na sále se svým týmem skvělou práci. Mají můj velký dík, protože to podle rentgenu nevypadalo vůbec dobře. Momentálně vše potřebuje klid a čas k zahojení. Přes den se cítím dobře, večery jsou horší, ale to se bude s přibývajícím časem zlepšovat.
Co říkáte na podporu svých spoluhráčů, kteří vás nominovali do sestavy kola a pak vám poslali obrovské množství hlasů?
Bylo to pro mě překvapení. Dozvěděl jsem se to náhodou v úterý od Dalibora Moslera ze Štepánkovic. Upřímně mi to bylo v dané chvíli úplně jedno, byl jsem čerstvě po operaci, taky jsem toho moc nenaspal. Samozřejmě děkuji za hlasy, ale hlavně za podporu při léčbě od spousty lidí.
Vybavíte si ještě ten zákrok Jana Šamárka a samotný zápas? Nebylo za stavu 4:1 zbytečně riskantní takhle vypichovat balon a hned jste věděl, že je zle?
Zápas si vybavuju. Bolatice hrály pěkný kombinační fotbal, útočné duo Šamárek – Ballarin bylo hodně nebezpečné, když mělo dobrou podporu ze záložní řady. Vítězství domácích bylo zasloužené. Snažili jsme se, ale na kvalitní Bolatice to bohužel nestačilo. Na zmiňovanou situaci z 84. minuty asi nejde zapomenout, samozřejmě jsem to mohl za daného stavu vypustit, ale neudělal jsem to. Byla to shoda nešťastných náhod. Poté co Honza kopl, jsem už při pádu viděl, jak se mi spodní část nohy vychýlila na stranu, a věděl jsem, že je zle.
Slyšel jsem, že jste s Honzou Šamárkem bývalí spolužáci a spoluhráči…Prý byl z toho hodně špatný. Vyčítáte mu něco a jste spolu v kontaktu?
Ano, to souhlasí. Byli jsme spolužáci a myslím si, že je to asi prvně, kdy jsme hráli proti sobě jako soupeři. Nemám mu co vyčítat, nebyl to úmysl, jen shoda nešťastných náhod. Chápu jeho stav, že byl z toho špatný, když se stal tak vážný úraz, já bych reagoval úplně stejně. Ano jsme v kontaktu, ještě ten večer mi volal a zjišťoval detaily a po operaci mě navštívil v nemocnici.
Co teď bude následovat? Jaký máte plán rehabilitace?
Ve čtvrtek mě propustili z nemocnice. Další část léčby bude asi osm týdnů bez došlapu na operovanou nohu, další výhled bude záležet na tom, jak noha sroste. Takže uvidíme.
Jde o nejvážnější zranění vaší kariéry anebo jste si už něčím podobným prošel? Jste připraven na dlouhou pauzu?
Tohle je rozhodně nejvážnější zranění, které jsem měl. V minulosti to byl natržený vaz v koleni a natažené vazy v kotníku. Poté už jen klasické drobné maličkosti, tak jako asi každý hráč. Připraven na dlouhou pauzu určitě nejsem. Vím, že to budu těžce zvládat, ale nějak se s tím musím poprat.
Sezona se přitom pro vás nevyvíjela úplně špatně. Jak jste spokojený s dosavadními výkony a výsledky Malých Hoštic? Co je v silách mužstva?
Sezona pro nás začala dobře, sbírali jsme body, bohužel po nějakém čase jsme měli problém se zraněními. Myslím si, že máme ještě rezervy, na kterých pracujeme, ale prozrazovat detaily nebudu. (úsměv) Výsledkově si myslím, že jsme měli mít minimálně o tři body více. Věřím, že budeme hrát klidný střed tabulky.
Budete klukům chodit fandit anebo teď na fotbal na nějakou dobu zanevřete? A chystáte vůbec návrat na zelené trávníky? Trenér Grygarčík říkal, že s vámi nadále počítá…
Samozřejmě klukům budu chodit fandit, pokud to jen bude možné. Nejvíce asi záleží na počasí a vycházkách v době nemocenské. (úsměv) Ohledně návratu na hřiště si myslím, že je ještě brzy něco stanovovat. Nejdříve se musím plně zotavit. Bude záležet na tom, jak rychle se to povede. Bohužel ani jednu možnost nemůžu jednoznačně říct.
Slyšel jsem, že jste měl v létě nabídky z jiných klubů, třeba Chlebičova. Nelitujete zpětně, že jste to nevzal? Protože by se vám pravděpodobně nic nestalo…Jsou Malé Hoštice vaší srdeční záležitostí?
Měl jsem nabídky i z jiných týmů, ale nechtěl jsem odcházet z Malých Hoštic, když jsme postoupili. To by přece byla hloupost. Máme perfektní partu, takže jsem ani neuvažoval, že bych v tom kluky nechal samotné. Nelituju toho, tohle jsou čisté spekulace. Stalo se a musím se koukat dopředu.
Během své kariéry jste vystřídal poměrně dost klubů. Zmínit můžeme Dolní Benešov, Kravaře, Háj ve Slezsku anebo angažmá v Rakousku. Kde se vám nejvíce líbilo a proč?
Každé angažmá mi něco dalo. Nelze říct, že zrovna daný konkrétní klub byl nejlepší. Vždy jsem poznal spoustu dobrých lidí v každém týmu. S některými jsme v kontaktu doteď.
Jakého úspěchu si během svého poměrně dlouhého fotbalového života nejvíce považujete? Na co nejraději vzpomínáte?
Nevyzdvihoval bych konkrétní úspěch. Nejlepší vzpomínky jsou vždy na lidi, které jsem potkal a spoluhráče. Konkrétně s tím mě napadá jeden, kdy začínala éra hráčů z Afriky. Tehdy v Kravařích se k nám do týmů připojili dva kluci, Eric Opata a Raymond Darkeh. Pro všechny z nás to bylo něco netradičního, ale určitě v dobrém. Oba kluci byli kvalitní hráči, rychle mezi nás zapadli a neslo to své ovoce.
Určitě teď budete mít více času na některé koníčky. Co rád děláte ve svém volnu?
Myslím si, že mé koníčky budu muset přehodnotit, protože mezi ně patří hory, turistika, kolo a cestování. (úsměv) Ani jedno z toho nemůžu provozovat. Takže to vidím na nějaké sebevzdělávání, četbu a schůzky s přáteli.
Jak vás tohle zranění omezí v práci? Jde o velký problém?
V práci nadšení určitě nebyli, jednak z nepříjemného zranění a taky z dlouhodobé nemocenské, to je celkem kritické. S šéfy jsem v kontaktu a zkusíme najít nějaké schůdné řešení, které by bylo dobré pro obě strany. Momentálně jsem schopen pomoct maximálně telefonickou konzultací. Pracuji totiž pro Haberkorn.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.