Syn kouče Šilhavého vede třetiligový Králův Dvůr: Při debatě s tátou si člověk uvědomí, co všechno ještě neví

Jméno Šilhavý má v českém fotbalovém prostředí zvuk. A to díky rekordmanovi v počtu odehraných prvoligových zápasů a současnému reprezentačnímu kouči Jaroslavu Šilhavému. Na trenérskou dráhu se vydal i jeho syn Tomáš, který už rok a půl vede z pozice šéfa lavičky třetiligový Králův Dvůr, jehož barvy dlouhá léta hájil i jako hráč. V rozhovoru pro fotbalunas.cz mluví nejen o slavném otci, ale i blížící se „revoluční“ sezoně v ČFL.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
3
Uplynulá sezona se Cábelíkům příliš nevyvedla. Kde hledat hlavní důvody?
Je to tak, s umístěním a s tím souvisejícím počtem bodů, které jsme uhráli, spokojeni nejsme. Až nová sezona ukáže, zda jsme byli schopni důvody, na které se ptáte, najít a poučit se z nich a být úspěšnější. Většinou jsme zápasy prohrávali o jednu branku a body, které jsme mohli získávat za remízy, potažmo penaltové rozstřely, nám v konečném součtu chyběly. Při pohledu alespoň na konečné skóre, které jsme měli, jako jeden z mála týmů aktivní, věříme, že vše nebylo jenom špatné.
Za necelý měsíc odstartuje nový ročník ČFL s ligovými B-týmy. Jak náročnou sezonu v Králově Dvoře očekáváte?
Hlavně z hlediska atraktivnosti by měla být nadcházející sezona zajímavá. Jinak očekáváme vyrovnanou soutěž, kdy každý může s kýmkoliv vyhrát. Myslím si, že nový ročník bude stejně těžký jako ten poslední.
Jak vnímáte nový formát a rozšíření soutěže?
Asi na to mám stejný názor jako většina. Pro týmy, jako jsme my, bude hlavní přínos v atraktivnosti. A pro mladé hráče B-týmů zase v tom, že začnou hrát dospělý fotbal.
Někteří hráči se nechali slyšet, že se z pochopitelných důvodů těší hlavně právě na zápasy s rezervami ligových mančaftů. Půjde jistě o zajímavé konfrontace, které jim mohou pomoct. Do jaké míry mohou tyto duely vybičovat hráče k lepším výkonům a dodat jim zdravé sebevědomí?
Klukům rozumím, ale přesto věřím, že kvalitní výkony budou chtít podávat v každém zápase a s motivací na kterékoliv jiné utkání by neměl být problém. Ale samozřejmě pokud se objeví nějaké zajímavé jméno v sestavě soupeře, bude ta motivace a koncentrace asi ještě o stupínek výš.
Máte vy osobně nějakého soupeře z B-týmů, na kterého se obzvlášť těšíte?
Nemám. Jak už jsem naznačil, budeme se chtít připravovat, koncentrovat a motivovat na každého soupeře stejně.
V přípravných zápasech zkoušíte některé nové tváře. Můžete prozradit, jak to s konkrétními posilami aktuálně vypadá? A počítáte i s případnými odchody?
Doufám, že se nám podaří všechny příchody a odchody rychle dotáhnout. Hodně si slibujeme od příchodu dvojice Osvald, Blažek, ale věříme, že i ostatní nově příchozí hráči nám pomohou napravit již zmiňovanou loňskou sezonu.
Jak jste spokojen s průběhem přípravy? Je něco, na co se zaměřujete především?
Spíše bych zmínil výběr hráčů. Doufám, že budeme mít šťastnou ruku při složení týmu. Jinak jsme s přípravou zatím spokojeni, tím mám na mysli hlavně tréninkové podmínky a zdravotní stav hráčů. To ostatní se dozvíme až v soutěži.
Vašimi asistenty jsou Jaromír Šilhan a Milan Petr, další dlouholetá opora Cábelíků. Jak si spolupráci s nimi pochvalujete?
Oba jsou velcí srdcaři a spolupráce s nimi je skvělá. Milan má na starosti hlavně management týmu, ale zároveň je to člověk, který má na fotbal podobný názor jako já. Je to taková klidná síla, která dokáže bez emocí a s nadhledem hodnotit různé situace a zápasy. Naopak Míra je trošku impulzivnější, možná trošku víc, ale snažíme se s ním pracovat. Vážím si ho hlavně proto, že respektuje má rozhodnutí a konečné slovo nechává na mně, i když vidím, že občas skřípe zuby.
Králův Dvůr před vámi dlouho trénovala další klubová ikona Jiří Sabou, jemuž jste nějakou dobu dělal asistenta. Dá se říct, že to byl právě on, kdo vám dal jako trenérovi nejvíc?
S Jirkou jsme velcí kamarádi, ale přesto nemohu říct, že by to byl on, od kterého jsem načerpal zkušenosti, nebo kdo mi jako trenér něco dal. Určitě mě nějakým způsobem obohatil jako člověk, kamarád, ale stejně jako já i on s trénováním tenkrát začínal. Spolupráce se zkušeným trenérem, od kterého by se člověk mohl něco naučit, mi stoprocentně chybí a je to velký handicap. Byť si myslím, že k této pozici přistupuji s velkou pokorou, tak jistou dávku naivity si člověk sebou nese. Zkušenosti a zároveň znalosti, jež by člověk mohl od zkušeného trenéra získat, jsou k nezaplacení a určitě mně i Mírovi (Šilhanovi) chybí.
Z trenérského hlediska máte po ruce ještě daleko zkušenějšího mentora - svého otce, současného kouče národního týmu. Do jaké míry s ním konzultujete některé trenérské věci?
Právě při debatách s ním si člověk uvědomí, jak moc mu zkušenosti chybí a co všechno ještě neví a musí poznat. Byť spolu nevedeme nějaké velké debaty, tak jakýkoliv postřeh od něj je pro mě strašně cenný.
Předpokládám, že pro vás byl otec vzorem už v době, kdy jste ještě hrál. Je pro vás nyní i vzorem trenérským?
Samozřejmě je pro mě vzor, a to nejenom po fotbalové stránce. Daleko více si ho vážím jako člověka. Za jeho kariérou nestojí štěstí nebo náhoda, ale jen pracovitost, charakter a jakási oddanost fotbalu. Mnohem více obdivuji styl jeho práce než získané tituly nebo pozici reprezentačního trenéra. Nestydím se říct, že bych rád takovou kariéru kopíroval, ale zároveň si uvědomuji, že pro ni nemám předpoklady.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.
23. 7. 2019 15:58
Přejít na SpFling.com - skvělý seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít partnera mít sex!
23. 7. 2019 15:58
Přejít na SpFling.com - skvělý seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít partnera mít sex!
23. 7. 2019 15:58
Přejít na SpFling.com - skvělý seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít partnera mít sex!