Mým vzorem je kromě Petra Kuta také Santiago Cañizares, v dorostu jsem si peroxidem obarvoval vlasy na blond jako on, to byl úlet, říká dnes s úsměvem Jakub Kolek

V sestavě kola se někdy rozhoduje mezi dvěma brankáři. Vzájemný duel s gólmanským kolegou a vůbec souboj o hlasy se všemi nominovanými vyhrál Jakub Kolek, který Mšeci vychytal vítězství ve Slabcích. Kvůli zranění utkání nedochytal, ale na výhře svého týmu má obří podíl. Se zkušeným brankářem nyní přinášíme zajímavý rozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
V zápase se Slabcemi jsi svému týmu výrazně dopomohl k vítězství. Jak se ti v tomto utkání chytalo?
Ani jsem se nestihl rozkoukat a už ve 20. vteřině se na mě řítil sám domácí hráč, ale chytil jsem se dobrým zákrokem. I když jsme dvakrát z naší laxnosti inkasovali v brzké době, tak mě to nerozhodilo a týmu jsem pomohl. Slabce hrály opravdu dobře, ale měl jsem svůj den.
Tvým kolegou je Pavel Doubrava, zkušený brankář. Střídáte se pravidelně nebo jak to máte nastavené?
Pavel přišel na můj popud, protože osobně jsem hodně vytížen pracovně a nemohu být na každý zápas. Takže je to o domluvě a musím uznat, že máme dobrý vztah. Pro oba je důležitý tým a chuť vyhrávat.
Jde Mšec stále za postupem a prvním místem nebo pro vás vidina vyšší soutěže není aktuální?
Já ani nevím, že jsme nějaký takový cíl měli. Poté, co jsme zažili minulou sezónu, tak můžeme být rádi, že fotbal ve Mšeci hrajeme. Navíc nás kosí jedno zranění za druhým a to hlavně u klíčových hráčů, takže jdeme zápas od zápasu a uvidíme.
Jaká je největší síla vašeho kádru a naopak, kde máte slabinu?
Snad se na mě nikdo nebude zlobit, ale určitě brankáři, protože oba máme něco za sebou. Taky naši rychlonozí útočníci a střed hřiště ovládá Zázvorka. Slabina? Určitě vysloveně naše impotentní zakončování. To, co nedáme, je do nebe volající.
Kdo a kdy tě k fotbalu přivedl?
Já měl na výběr buď fotbal nebo hokej, ale táta hrál fotbal a to asi rozhodlo. Největší dík ale patří mému dědovi, který toho pro mě udělal nejvíc a hrozně se mi věnoval, bohužel už mezi námi není. Svůj začátek začínám vnímat v mladších žácích v Novém Strašecí.
Začínal jsi hned mezi třemi tyčemi nebo jsi do branky přešel až postupem času?
Vůbec ne, hrál jsem levou zálohu, bohužel mi to moc neběhalo. Do brány jsem pořádně vlezl až v dorostu.
Přibliž čtenářům našeho portálu svou kariéru. Na jakou její část vzpomínáš nejraději a naopak?
Moje kariéra začala v mladších žácích ve Strašecí pod vedením Milana Dvořáka. Dále si mě vzal do dorostu Slaného Pepa Jenč, ale na poslední rok v dorostu jsem se vrátil opět do Strága na přání pana Dvořáka, kde jsem nakukoval zároveň do áčka, kde trénoval pan Mrázek a jezdil na výlety. Potom přišla srdeční záležitost - Sokol Mšec a rovnou do B. třídy a ještě sestup, dostával jsem mraky gólů, ale vzpomínám na ty starší hráče (Peří, Róza, Rajgl, Guma, Eisestainové atd.) rád, byla to sranda. Potom opět Strašecí náhradník v A-týmu a brankář B-týmu a postup do okresu. Potom opět Mšec, no byl jsem něco jako jojo. Poslední sezóny nejsem tolik vidět, ale vždy když je nejhůř, tak je na telefonu Kolek. Takovou domluvu jsem měl jak s trenérem Mrázkem, tak i teď s Rózou a i mi to vyhovuje, protože se vždycky těším. Tímto bych i lidem, co jsem jmenoval, chtěl poděkovat, protože to byli oni, co mou kariéru nejvíce ovlivnili a moc si jich vážím, co pro fotbal dělají nebo udělali.
Je něco, co bys během své fotbalové štace změnil, nějaké rozhodnutí nebo počin?
Tak určitě lituji, že jsem skončil ve Slaném v dorostu a vrátil se do Strašecí, protože tam se mi dařilo a i se o mě zajímaly zajímavé kluby. Dále mě mrzí můj první odchod ze Mšece, bohužel jsem takový co na srdci, to na jazyku a než si dělat zle, tak jsem odešel natvrdo. Ale asi úplně bych nejradši změnil a zachránil loňský mančaft v B. třídě, to mě strašně žere. Kluci, co se známe od mala a můžeme si to dokopat do důchodu v dobrém i zlém, něco jako Městečko, tak si toho nevážíme, co nám Róza vytvořil. Jak zázemí, vybavení, tak trenéra Mrázka a všechno zahodíme kvůli nějakému egu nebo nevím, jak to nazvat. Tohle mě s prominutím se*e.
Podle čeho si vybíráš rukavice? Máš nějakou oblíbenou značku, které věříš? Jaké nyní nosíš?
Nějak na to nekoukám, asi spíš podle vzhledu a hodně experimentuji, ale teď chytám ve značce Regio, protože tisknou loga klubů a nesmí tam chybět jména mých dvou dcer, takže třeba se usadím.
Kdo je tvým fotbalovým vzorem a ke komu sis naopak sympatie nikdy nenašel?
Můj vzor je jednoznačně Petr Kut, tady není co řešit. Bohužel asi v tom jeho věku už chytat nebudu, protože každý rok končím, ale nakonec zjistím, že by mi chyběla kabina. Z vrcholových brankářů je to Santiago Caňizáres, v dorostu jsem si peroxidem obarvoval vlasy na blond jako on, to byl úlet. Sympatie jsem nikdy nenašel k jakémukoliv brankáři Slavie Praha.
Co děláš rád ve volném čase, když netrávíš zrovna čas na hřišti?
Snažím se věnovat svým dcerám, to je hlavní. Potom mi dává zabrat práce, aby toho nebylo málo, tak mám hned dvě. Ta druhá je zajímavá, jezdíme s kamarády po republice a děláme promo akce pro Heineken (Krušovice). Divím se, že manželka mi ty výlety trpí (směje se). Poslední můj volný čas vyplní Tipsport, kluci se mi ptají, jak jsem na tom, tak jim furt tvrdím, že jsem na svém. Málem jsem zapomněl, že mám dar na průšvihy, ale to by bylo na déle...

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.