Snažíme hrát útočný a kombinační fotbal, říká o smíchovském týmu nejlepší střelec městského přeboru Jan Kovář

Neuvěřitelných 29 gólů nastřílel na podzim kanonýr Smíchova Jan Kovář. Hráč druhého týmu tabulky městského přeboru tak zaslouženě opanoval anketu o hráče kola. Kovář je nejen produktivním útočníkem, ale také úspěšným mládežnickým trenérem. I na toto téma tedy došlo v našem rozhovoru.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě o hráče podzimu. Co na své prvenství říkáte?
Každé ocenění, které vyzdvihne vaši práci, je super. Jsem rád, že jsem byl v nominaci. Vyhrát zas tak těžké nebylo, jelikož celý Smíchov pravidelně každý den hlasuje. Nikdo z ostatních asi tak vehementně nehlasoval.
V kabině máte různé sazby, včetně za sestavu kola nebo hráče kola. Bude za vítězství v anketě o hráče celého podzimu nějaké speciální zápisné?
U nás v kabině se platí skoro za všechno. Platím, i když nedorazím na trénink. Takže všechny články a ocenění z fotbalunas.cz mají svojí cenu. Jarní část ještě nezačala a dovolím si říct, že budu štědrým sponzorem rozlučkového večírku.
Na podzim jste nastřílel neuvěřitelných 29 gólů, takže Váš triumf není žádným překvapením. Jak jste spokojen se svou střeleckou produktivitou?
Samozřejmě, že spokojen jsem. Nicméně, když si zpětně přehraji některé ze zápasů, tak je tam spoustu zahozených 100% šancí. Takže to číslo by mohlo být i větší. Samozřejmě, je to hlavně dáno tím, že ve všech zápasech převážně dominujeme a těch šancí je tam opravdu hodně. Často jsme zvítězili i vyšším rozdílem.
Nejplodnější zápas jste odehrál v Černicích, kde jste skóroval hned sedmkrát. Zažil jste někdy před tím utkání, v němž jste si připsal tolik zásahů?
Určitě ne, nikdy předtím jsem nedal tolik branek v jednom zápase jako proti Černicím. Byl to takový ten zápas, že do čeho kopnete, tak skončí bráně. To už se mi jen tak nepodaří zopakovat.
Máte nějaký střelecký cíl pro jarní část soutěže? Rozjeté to máte minimálně na padesátku…
Když jsem přicházel na Smíchov, tak mi trenér říkal, že nejlepší střelec v minulosti dal 35 branek za sezónu. Takže to byl můj cíl před sezónou. Každý zápas je jiný, já jsem toho teď moc neodtrénoval. Nevím, jestli se mi bude takhle dařit. Takže zatím cíl zůstává a pak uvidíme. Padesátka zní dobře, ale já zůstávám nohama na zemi. Padesáti branková hranice je pro mě skoro až nesplnitelná.
Se Smíchovem přezimujete v tabulce na druhém místě. Jak jste jako tým spokojeni?
Já osobně jsem hodně spokojen s tím, jak se prezentujeme na hřišti. Snažíme hrát útočný a kombinační fotbal. Dominujeme v držení míče, tvoříme se hodně brankových příležitostí. Takže mě zápasy hodně baví. Jako tým nás určitě trápí výsledkově nezvládnuté zápasy. Například prohra s Chotíkovem v závěru utkání nebo remíza s Dýšinou, kde jsme v poločase vedli 4:1. Takové zápasy se nesmí opakovat, pokud chceme pomýšlet na prvenství v soutěži.
Zastáváte funkci trenéra mládeže, zimní přípravu tedy dobře znáte z obou pohledů. Jak jste na ní nahlížel dříve jako hráč a jak naopak teď jako trenér?
Důležité je asi zdůraznit, že zimní přípravy prošly určitou změnou. Dříve se více běhalo do kopců, na atletickém ovále nebo v hlubokém sněhu. Dnes je příprava převážně rozvíjena ve specifických podmínkách na hřišti. Takže jako hráč, který běhal kopce, jsem jí zrovna rád neměl. Teď, jako trenér, to beru jako nezbytnou část zimní přípravy připravovat se v obtížných podmínkách. Abychom měli rezervu na celé jaro.
Jako trenér nyní působíte v Regionální fotbalové akademii Plzeňského a Karlovarského kraje. Jaké máte do budoucna trenérské ambice, sny?
Jednu ambici jsem si už splnil a to že jsem v Regionální akademii v super prostředí, se skvělými kolegy a zároveň pracujeme s nejšikovnějšími hráči z Plzeňského a Karlovarského kraje. Teď mám plánu se neustále zlepšovat a nabírat další zkušenosti. Dále se pak dostat na nejvyšší mládežnickou licenci a pracovat s talentovanou mládeží. To mě naplňuje.
Jak se těšíte na fotbalové jaro ať už jako hráč Smíchova nebo trenér?
No já se těším hodně. Zimní přechodové období je dlouhé, skoro až nekonečné. Těším se na fotbal za pěkného slunečného počasí a to jak trenér, tak i hráč.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.