Jan Schreier - Když fotbal milujete, tak vám je jedno, kde ho hrajete

Jakubčovice nad Odrou zažívají v I. A třídě vskutku výjimečnou sezonou, protože díky skvělým výsledkům atakují postupové příčky a navíc už podruhé získaly nejvíce hlasů v anketě o nejlepšího hráče kola. Na trůn nyní vystoupal týmový kapitán Jan Schreier, který dlouhodobě patří k nejvýznamnějším postavám Jakubčovické kopané.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Procházíte skvělým obdobím, když se daří vám osobně i celému týmu. Jak si to užíváte?
Tak je to skvělé jak pro nás, tak i pro naše fanoušky, pro které ten fotbal vlastně hrajeme. Chceme hrát atraktivní fotbal s míčem u nohy a hlavou nahoře. Zatím se nám to daří, ale nesmíme zapomenout tvrdě pracovat. To je základ úspěchu všude, nejen ve sportu.
Překvapil vás titul hráče kola anebo jste si v šatně řekli, že budete kralovat nejen na trávníku, ale i v této anketě?
Mě to až pobavilo. (úsměv) Možná nám právě tohle chybělo v minulých sezonách. Semknout se a fungovat jako celek.
Kdo pro vás hlasoval a jak se těmto lidem odvděčíte?
Tohle je otázka, na kterou vám přesně nemohu odpovědět. Já osobně jsem hlasoval pro někoho jiného, ale kdo dával hlasy mě, to opravdu nevím. Počítám, že ti lidé o fotbale moc neví. (smích) Do kabiny donesu vlastnoručně upečený zákusek ke kávě. A pokladník už se taky určitě třepe. Na tu kávu je samozřejmě zvaný každý, kdo mi dal hlas, ať je to spravedlivé. (úsměv)
Nominaci jste si vysloužil za úspěšný zápas ve Vřesině. Můžete se k němu ještě krátce vrátit? Jak obtížné bylo získat tři body?
Každý zápas je obtížný. Myslet si, že všechno přijde samo a být lehkovážný, to se nevyplácí. Na začátku jsem měl trošku obavu. Chyběli nám totiž tři kluci základní sestavy a z mužstva jsem cítil mírné napětí. Navíc se hrálo na nečekaně těžkém terénu. Ale nakonec jsme se s tím dobře popasovali a dotáhli to do zdárného konce.
Pod výhrou jste se podepsal dvěma brankami. Vraťte se ještě prosím k těmto gólovým momentům…
První gól padl z penalty, k tomu moc není co dodat. Jen jsem si pohlídal brankářův pohyb a poslal to na druhou stranu. Druhý gól bych spíše připsal nedůsledné obraně. Míč po rohovém kopu propadl až na Zdenu Sommera, který ho vracel zpátky nohou po zemi a přes celé malé vápno i přes skrumáž lidí doputoval až ke mně. Celou dobu jsem balon sledoval, tak už nebyl problém ho zasunout do brány.
Vy jste nyní střelecky opravdu při chuti, protože dvakrát jste se trefil i v předchozím utkání proti Ludgeřovicím. Čím si to vysvětlujete? A máte třeba ambici stát se nejlepším kanonýrem soutěže?
Takovou ambici rozhodně nemám. Pro mě není důležité dávat góly, teď už ne. Pro mě je důležitá pohoda týmu a radost z té báječné hry zvané fotbal.
Jakubčovice v minulém soutěžním ročníku zrovna neoslnily, ale teď zle dotíráte na vedoucí Kobeřice. Co stojí za touto proměnou a zlepšením?
Je to větší touha vyhrát a pomoci mužstvu nejen od všech na hřišti, ale i od těch připravených na lavičce. Nemůžu opomenout navrátilce Ondru Malinu, jeho zkušenosti a zápal pro hru jak na hřišti, tak i mimo něj jsou pro nás klíčové.
Toužíte po postupu do krajského přeboru, anebo jaké vůbec máte ambice?
Nemyslím si, že je to priorita.
Výbornou výsledkovou bilanci můžete prodloužit v domácím souboji proti Slavkovu. Jak se cítíte v roli favorita? Co víte o sobotním soupeři a s jakou taktikou na něj vyrukujete?
Slavkov je tradičně velice silové mužstvo, které nevypustí žádný souboj. Důležité bude tyto mini souboje nejen podstupovat, ale i vyhrávat.
Při pohledu na vaši spanilou jízdu se nabízí paralela s minulostí, kdy to Jakubčovice dotáhly až do druhé ligy. Vy jste to osobně zažil. Jak na tohle období vzpomínáte?
Fantastická, neopakovatelná záležitost…přál bych to všem! Tolik let na vítězné vlně, skvělá parta lidí a neobyčejné zážitky. Tolik superlativů neznám, abych je tady mohl všechny napsat.
Když se vrátíme k působení ve druhé nejvyšší soutěži. Jak si vážíte této zkušenosti?
V té době jsem byl trochu až naivní kluk a zjistil, že fotbal má mnoho podob. Zkušenost to byla k nezaplacení i do života mimo fotbal.
Není I. A třída pro fotbalistu vašeho formátu trošku málo?
K fotbalu stačí pár nadšených lidí, plácek, míč. Všechno ostatní je jen načančané něco. Když ten sport milujete, tak vám je jedno, kde ho hrajete…Jen se prostě chcete cítit skvěle.
Mládežnická léta jste strávil v Opavě. Nebylo vám tehdy líto, že jste se tam neuchytil i mezi muži? Dalo se něco udělat jinak?
Takhle jsem nikdy nepřemýšlel. Bral jsem život tak, jak přicházel a teď už vím, že cesta to byla trochu klikatější, ale parádní a díky tomu přemýšlím, tak jak přemýšlím.
Z dalších angažmá lze zmínit Krnov a Dolní Benešov. Jak se vám líbilo v těchto klubech? Vybavuje se vám něco z té doby?
Vybavuje se mi toho spousty. Vždycky jsem měl čuch a štěstí, nebo jak to chcete nazvat, na super lidi. A o každém v těchto týmech bych vám mohl vyprávět jenom to nejlepší.
Jsou Jakubčovice vaší cílovou fotbalovou stanicí anebo ještě pomýšlíte na změnu dresu?
S velkou pravděpodobností to má cílová destinace je, ale budoucnost neznám. (úsměv)
Co kromě fotbalu patří k vašim koníčkům? Jak trávíte volný čas?
Určitě Playstation. Taky miluju motorky a poslední dobou hodně doplňkových sportů jako ping pong, badminton, běh a všechno, na co mě kluci vytáhnou. (úsměv)
Jaké profesi se věnujete a jak vás práce baví?
Pracuji jako řidič a mohu říci, že jsem i zapálený motorista. (úsměv)

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.