Martin Vitásek - Rádi bychom se umístili ve středu tabulky a stabilizovali poměrně mladý kádr pro příští sezónu

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 10. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Kdo je tím vítězem? Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Dobrý den. Jaký máte pocit jako historický první vítěz Štítiny v hlasování o hráče kola?
Je to fajn pocit, ovšem vše stojí za poctivou prací celého týmu.
Jako první výherce to budete mít v kabině drahé. Co přinesete klukům?
To máte pravdu, už teď se bojím kamaráda Kuny, který zastává funkci pokladníka, co vymyslí. Určitě mi nic nedaruje a požadavky sdělí při prvním našem setkání. Klukům za podporu přinesu nějakou dobrou lahvinku.
Pojďme na sobotní zápas ve Stěbořicích. Jak se utkání vyvíjelo?
Bylo to těžké utkání. Naše sestava byla oslabena o 3 hráče základní sestavy (Halška, Gross, Vitásek) a podle toho byla zvolena i taktika. Vyšlo to a máme bod.
Vedli jste o dvě, ale Stěbořice dokázaly poměrně rychle srovnat krok. Nebál jste se, že nakonec vyjdete bodově naprázdno?
Moc by mě mrzelo, kdybychom vyšli bodově naprázdno. Kluci odvedli bojovný výkon a bylo by to kruté, odjet bez bodů. Tahali jsme sice za kratší stranu lana, ale nechybělo moc a brali jsme 3 body.
Čím si vysvětlujete fakt, že se vám ve Stěbořicích daří, když minulou sezónu jste dokonce urvali tři body.
S Markem, jako sedmiletí, jsme začínali s fotbalem právě ve Stěbořicích pod trenérem p. Olšanem. Právě brácha dával na jaře gól v cca 88. minutě na 1:0, což později zaručilo záchranu Štítiny.
Který nejlepší zákrok jste v zápase předvedl?
Těžko říct. Stěbořice mají plno individuálních kvalitních hráčů, na které jsem si dával pozor. Ze standardek jsem si hlavně dával pozor na hráče Čaveru a Vavrečku, které znám již delší dobu.
Dostal jste dva góly, šlo jim zabránit?
Ano šlo, u 1. gólu jsem možná mohl vyběhnout dříve a u 2. jsme si měli lépe pohlídat standardní situaci, kterou tuším zahrával Čavera.
Štítině úvod sezóny nevyšel. Jaký byl důvod špatného startu?
Nikdo takový začátek sezóny neočekával. Všichni jsme mysleli, že budeme pokračovat v laufu, hrát klidný střed tabulky, stabilizovat kádr, popřípadě doplnit. Nepovedl se zápas s Vávrovicemi, Jakartovicemi, Březovou, což nás uzemnilo a vrátilo nohama na zem.
Vy sám jste v úvodu sezóny nastupoval na hrotu útoku. Jak se vám tam hrálo a proč jste se vrátil zpět do brány? Kde se vám hraje lépe?
Od 7 let stojím v bráně. Do útoku jsme se domluvili s bývalým trenérem Hochgesandtem. V útoku se mi hrálo dobře, ale nedohrál jsem se zdravotních důvodů zápasy s Píští, Vávrovicemi ani s Březovou. Asi tělo je zvyklé na jiné pohyby. (úsměv)
V průběhu sezóny jste změnili trenéra. Přinesl trenér Watzlavik nějaké novinky?
Trenér odstoupil po drtivé domácí prohře 0:6 s Minervou. Jako důvod označil změnu, která by nás měla opět nastartovat. Trenér Aleš Watzlawik nás převzal v nelehké situaci a myslím si, že nás nakopl správným směrem.
Na čem jste nejvíce zapracovali, že se pomalu začínáte zvedat?
Nový trenér pozměnil původní sestavy a některým hráčů změnil jejich posty. Dalším důležitým faktorem je motivace týmu a respekt.Na každý tréninky chodí 10 až 15 hráčů.
Čekají nás čtyři kola. Kolik bodíku by bylo ideální posbírat do konce podzimu?
Naučili jsme se, že zápas začíná od nuly a body sbírat umíme a chceme. Před sezónou jsem tipoval v podzimní části 15 bodů. I když to tak nevypadá, šance pořád je.
Jaké ambice má Štítina pro tuto sezónu?
Rádi bychom se umístili ve středu tabulky a stabilizovali poměrně mladý kádr pro příští sezónu.
Co říkáte na to, že je letos okresní přebor nebývale vyrovnaný?
V minulém ročníku se rozhodovalo o sestupu od začátku jara mezi 4 týmy. Uvidíme, jestli je vyrovnaná soutěž výhoda či nikoli, ale osobně si myslím, že je to pro fotbal správně.
Pojďme k vám. V kolika letech jste začal kariéru a jak se dále vyvíjela?
V 7–8 letech jsme s bratrem začínali, jak už jsem se zmiňoval, s fotbalem právě ve Stěbořicích. Poté přišla pauza kvůli basketu. K fotbalu jsme se vrátili o 2 roky později v Kylešovicích, kde jsme odehráli celá žákovská léta. Na dorost jsme přestoupili do Otic, kde jsme postoupili až do Krajské soutěže a poráželi jsme týmy jako Kravaře, Jakubčovice apod. Byla to krásná fotbalová léta. V mužích jsem byl tréninkovým brankářem v Opavě „B“ a hrál fotbal za Velké Hoštice, kde jsem působil 7 let.
V zimě jste přestoupil do tehdy beznadějně předposlední Štítiny z Otic. Jaký byl hlavní důvod a věřil jste, že se Štítinou zachráníte?
V zimě jsem měl pár schůzek s Tomášem Halškou. Moje jediná podmínka byla, aby hrál se mnou v týmu i můj bratr Marek. Kromě nás bylo hlášeno několik nových hráčů, které znám již z Hoštic. Mám na mysli právě bratry Watzlavíkovi a také kluky z Kravař, s kterýma jsem se znal od dorostu. Celý tým pracoval na záchraně a všichni jsme táhli za jeden provaz. Od prvního okamžiku jsem věřil v záchranu.
Sledujete ještě po očku, jak se Oticím po sestupu daří a co říkáte na jejich letošní výkony?
Otice sleduji a fandím jim. Mám tam plno dlouholetých kamarádů. Přeji Oticím, ať přeskočí Komárov, Polom a vrátí se zpět alespoň do Okresního přeboru, kde patří.
Většinu kariéry jste strávil se svým mladším bratrem Markem v jednom týmu. Čím si tento fakt vysvětlujete a jaktože se vaše kroky nikdy na delší dobu nerozdělily?
Největší úspěchy jsme zažili s Márou spolu. Jsme jako dvojčata. Každý pracujeme zatím v odlišném oboru a fotbal bereme jako možnost se setkat na trénincích, soutěžních zápasech a dalších akcí týmu.
Jaké je vaše zaměstnání?
Pracuji jako rozpočtář ve firmě, která se zabývá prodejem a montáži oken.
Jak trávíte svůj volný čas a jaké jsou vaše koníčky?
V poslední době, asi rok, rekonstrukcí domu, přítelkyní a rozmazleným labradorem Sárou.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.