ROZHOVOR: Debut snů pro Václava Chromečku: Dva góly Chrudimi v nejvyšší futsalové lize!

Minulý týden odstartovala nejvyšší futsalová liga. Proti mistrovské Chrudimi nastoupil v dresu nováčka VŠB Ostrava hráč Dobroslavic Václav Chromečka, který i přes vysokou prohru zahrál výborný zápas a  vsítil jediné dva góly svého týmu. Náše redakce se ho zeptala na dojmy z tohoto zápasu. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jak jste se dostal k futsalu a jak dlouho ho hrajete?
„Futsal“ jsem hrál odjakživa tak, jak je u všech fotbalistů zvykem – tedy kdykoliv se vyskytla příležitost jít si čutnout do haly. Ale ten opravdový futsal hraju teprve prvním rokem.
Hrajete za tým VŠB-TU Ostrava, jak jste se do prvoligového týmu dostal?
Trenér našeho týmu má pod sebou také všechny hodiny futsalu a fotbalu při výuce na vysoké škole, každý semestr mu tedy projde rukama kvantum hráčů. Jednou za čas se mu některý ze studentů líbí a pozve ho na trénink, kde mu dá šanci. Stejně to bylo u mě.
Pro lidi může být matoucí, že se váš tým jmenuje po vysoké škole VŠB, proč tomu tak je?
Je pravda, že když lidem řeknu, že hraju futsal za VŠB, hned si to spojí se školou a myslí si, že hrajeme nějakou školní ligu. Tak tomu ale není. Tým byl založen v roce 1996 panem Svobodou, který na VŠB jen učil. Tým se postupně zapojoval do nižších soutěží, až se mu podařilo v roce 2006 poprvé hrát nejvyšší futsalovou soutěž, která spadá pod FAČR.
Letos jste po dvanácti letech postoupili zpět mezi elitu. Jaké byly oslavy postupu?
Když se hrála minulou sezónu druhá liga, nebyl jsem ještě součástí kádru. S týmem jsem trénoval, ale do zápasů jsem ještě nezasahoval. Sezóna byla rozjetá na postup a trenér do toho nechtěl zasahovat. Navíc já nebyl ještě po taktické stránce připraven k ostrému utkání. Ale co vím, tak oslavy stály opravdu za to.
První zápas v nejvyšší soutěži a hned protimnohonásobnému mistru z Chrudimi. Jak jste se cítil a s jakou taktikou do něj šel váš tým?
Věděl jsem už tři dny před zápasem, že nastoupím a strašně jsem se těšil. Lehká nervozita nastala, když jsme přijeli do zcela zaplněné haly v Chrudimi, jakmile ale utkání začalo, spadlo to ze mě a šel jsem si to užít. Co se týče taktiky, tak byla jednoduchá, načerpat co nejvíce zkušeností a zkusit vstřelit alespoň nějakou branku. Chrudim je doslova futsalový monopol, za posledních 14 let ligu nevyhrál nikdo jiný a nejezdí se do ní vyhrávat.
Jaký byl průběh?
Po 3 minutách jsme prohrávali už 2:0, když Chrudim zahrávala naprosto precizně standardní situace. Poté se nám podařilo snížit, ale Chrudim přeřadila na dvojku a do poločasu nám nadělila dalších 6 branek. V tom druhém už nám přidala jen 3 a nám se také podařilo vstřelit ještě jednu trefu útěchy.
Vy sám jste vsítil dva góly. Jakým způsobem padly?
První branku jsem vstřelil, když jsem si našel míč ve skrumáži a prostřelil jsem po zemi jak brankáře, tak hráče stojícího v bráně. Ten druhý padl po rychlém brejku, když mi spoluhráč krásně předložil míč do strany v situaci 2 na 1, já už se jen soustředil abych míč dobře umístil k tyči, což se povedlo.Z osobního hlediska jsem si nemohl přát asi lepší první start. Dvě branky a hned Chrudimi. Oba góly jsem věnoval v hloubi duše tatínkovi a doufám, že se díval. To je také důvod proč na zádech nosím jeho číslo 28.
Vás tým bude mít pro tuto sezónu jaké ambice?
Tým se na poslední chvíli rozhodoval, jestli bude vůbec nejvyšší soutěž hrát. Přeci jen ekonomické nároky jsou vyšší, stejně jako ježdění po celé republice. Nakonec ale vyhrála chuť všech zkusit si zahrát si úplně nejvýše proti nejlepším českým týmům. Ambice jsou tedy naprosto jasné – udržet se. Postup do play-off by byl krásný, ale zatím je to spíše utopie.
Jaký je podle vás největší rozdíl mezi fotbalem a futsalem?
Nemyslel jsem si, že to někdy řeknu, ale rozdíl je fakt strašně veliký. Hlavně, co se týče pohybu na hřišti, kdy si hráč hledá místo úplně jiným způsobem než ve velkém fotbalu, dále je to celkově taktika při bránění, kde fungují jasně dané zákonitosti, které když porušíte, tak je problém.
Který sport vás více baví?
Fotbal hraju od mala, miluji ho. Futsal má ale taky své kouzlo – je kontaktní a rychlý a padá v něm více branek, což mi vyhovuje.
Jakým způsobem skloubíte futsal s fotbalem v Dobroslavicích?
Futsalové zápasy jsou vždy v pátek večer, tudíž můžu o víkendu hrát za Dobroslavice. Všechno to krásně hraje.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.