Talentovaný gólman Roman Dunda z druholigového Hradce Králové zamířil v zimě sbírat zkušenosti do Převýšova a svého kroku rozhodně nelituje, „Nebojím se říct, že i těch pár zápasů v ČFL, co jsem odchytal, mi dalo víc než celá sezóna v juniorce!“

Těžký vložený zápas 34. kola odehrál Převýšov na půdě Záp, odkud si dokázal odvézt tři body. Kromě trefy Bastina bylo potřeba nejlépe neinkasovat a přesně tento úkol se povedl mladému gólmanovi Romanu Dundovi, který v tomto těžkém testu obstál a byl zvolen hráčem kola. Přinášíme Vám krátký rozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
V sestavě kola je místo pro jediného gólmana, které jste obsadil vy. Zápas v Zápech byl pro vás zřejmě pořádnou zkouškou, zachytal jste si?
Zkouška to byla pořádná, Zápy měly určitě více ze hry, takže se hrálo spíše u mé brány. Na práci jsem si nemohl stěžovat, o to víc mě těší čisté konto.
Ze zápasu se příliš nečekalo, že by Převýšov měl vyhrát. Zápy byly dle našich tipérů tutový favorit. Věřil jste tomu, že máte na to, abyste soupeře porazili na jeho půdě?
Pokud bych tomu nevěřil, tak by nemělo smysl do toho zápasu ani nastupovat. Byl jsem si vědom, jak silné jsou Zápy doma, ale na druhou stranu vím, že máme silné mužstvo a dokážeme hrát vyrovnaně s každým týmem, což se potvrdilo i v zápasech s Chrudimí a Vltavínem.
Na jaře se Převýšov mohl spolehnout na své domácí hřiště, kde příliš neztrácel. Čím to, že po výjezdu ven tomu bylo naopak?
V úvodu jarní části jsme ve venkovních utkáních nedokázali zachytávat začátky zápasů a pak jsme se to pořád snažili dohánět v druhé půli. Zlomilo se to v zápase ve Štěchovicích, kde jsme právě my byli od začátku lepším týmem a asi nám to dodalo větší sebedůvěru a klid do venkovních zápasů.
Jak se upekl váš zimní přestup do Převýšova? Chtěl jste opustit juniorskou ligu a zkusit to v seniorském fotbalu?
Ano, i přesto, že jsem v podzimní části sezóny vůbec nechytal kvůli zranění, cítil jsem, že je potřeba se posunout dále a shodli jsme se na tom i s brankařským trenérem Karlem Podhajským. Ty kroky měly směřovat nejlépe do ČFL a byla to dobrá shoda okolností, když mi pan Ryba zavolal, jestli bych nechtěl jít chytat do Převýšova. Tímto bych mu ještě jednou chtěl poděkovat, že mi tu šanci dal, protože vím, že většina klubů se bojí angažovat mladého gólmana a já doufám, že jsem jemu i trenérům ukázal, že se nezmýlili.
Jak vlastně hodnotíte juniorskou ligu? Myslíte, že je správný krok ji zrušit a rozšířit ČFL?
Určitě je to dobře. Nebojím se říct, že i těch pár zápasů v ČFL, co jsem odchytal, mi dalo víc než celá sezóna v juniorce.
Zatím jste nedostal tolik příležitostí, jako váš o dost zkušenější kolega Radek Petr. Jak probíhá vaše spolupráce? Jste jeho žákem?
Máme spolu opravdu dobrý, kamarádský vztah, a navzájem se podporujeme. Ráďa je zkušený gólman, který už toho spoustu odchytal, takže za každou radu – zkušenost, co mi předá, jsem rád.
Komu vlastně vděčíte za to, že jste gólmanem? Kdo vás k fotbalu přivedl a kdy jste se dostal mezi tři tyče?
Začínal jsem jako obránce, ale odjakživa mě to všude táhlo do brány. Taťkovi jsem často říkal, ať zkusí přemluvit trenéra, aby mě zkusili dát do brány, jenomže trenér vždy argumentoval tím, že mám šikovné nohy a je škoda mě dát do kasy. Jednou to ale vyšlo, šel jsem do brány a asi po pěti minutách bylo jasný, že tam zůstanu. (úsměv)
Ve vaší mládežnické kariéře se kromě FC Hradce Králové vyjímá i Olympia Hradec Králové, dnešní Olympia Praha. Sledoval jste její premiérový rok ve druhé lize?
V Olympii jsem byl pouze v rámci střídavého hostování, celkově z toho byly dva zápasy a dva tréninky, takže k ní žádný extra velký vztah nemám. Ale ano, sledoval jsem je a musím říct, že ze začátku sezóny jsem byl mile překvapen, jak si vedou.
Jaké jsou vaše cíle? Kam byste to chtěl během kariéry dotáhnout?
Je mi čerstvých 21 let a chtěl bych se dál posouvat. Co se cílů týče, určitě bych si chtěl zachytat nejvyšší českou soutěž a vyzkoušet si i zahraniční angažmá.
Konec této sezony je za dveřmi, blíží se nejen krátké volno, ale start přípravy na další sezonu. Už víte, v jakém dresu budete chytat? Zůstáváte v Převýšově?
Jsem hráč FC Hradec Králové a odtamtud se mnou ještě nikdo ohledně nadcházející sezóny nemluvil, takže nevím. Co se ale Převýšova týče, rád bych zde pokračoval, pokud o mne budou mít stále zájem.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.