Pawel Cojg - Mým snem je dostat nabídku z vyšší soutěže

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 10. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Kdo je tím vítězem? Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde. Přínášíme první mezinárodní rozhovor, když na naše otázky odpověděl hněvošický snajpr Pawel Cojg.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k výhře. Jak jste se dozvěděl o své nominaci?
Děkuji všem, kteří pro mě hlasovali. O své nominace jsem se dozvěděl od svého mladšího bratra Bartosze.
Přišel rekordní počet hlasů. Kde všude jste sháněl podporu?
Jsem rád, že přišlo hodně hlasů, protože vaše stránka je hodně populární. Podporu jsem sháněl ve své rodině, a u svých přátel v Polsku, se kterými jsem hrával fotbal, a samozřejmě u kamarádů a známých v Hněvošicích.
Souboj s budišovským Němečkem byl hodně vyrovnaný. Sledoval jste ho? A jak jste motivoval své přátele k hlasování po celou dobu?
To je fakt, že byl. Sledoval jsem ho vždycky, když jsem měl čas. Souboj mezi námi trval prakticky až do poslední minuty. Byly to pro mě velké nervy, stejné jako nervy našeho trenéra při našich zápasech. (smích)
Co budete muset přinést do kabiny za výhru?
Budu muset přinést do kabiny "polskou flašku", nebo dát příští kolo hattrick.
Pojďme k zápasu v Jakartovicích. Zkuste nám ho popsat.
V první půli hrály Jakartovice velmi dobře a do 35. minuty vedly 3:0. Před koncem poločasu jsme dali první branku, po přestávce druhou. Pak přestaly Jakartovice hrát, a my jsme srovnali stav na 3:3. Mohli jsme dát i více branek, a zápas vyhrát, ale naše obrana udělala chyby, a domácí zvítězili zaslouženě.
Vstřelil jste dva góly. Jak padly?
Oba góly jsem dal hlavou. První padl po centru Zdeňka Vrány. Druhý po dlouhém autu Piotra Dundry. Dokonce jsem mohl vsítit i hattrick, ale brankář domácích mě vychytal.
Hněvošicím se letos nedaří. Kde hledat příčiny?
Hlavní příčina je odchod Daniela Brunclíka do Oldřišova. Danek byl hodně dobrý hráč, a my jsme spolu tvořili velmi úderné útočné duo. Dále velkým problémem je, že naše hra je hodně pomalá, hrajeme dlouhé balóny, statický fotbal, což není vůbec dobře.
Kde hledat cestu ven z této krize?
V zápase musíme hrát rychle, kombinačně, bojovat, solidně v obraně a střílet branky hlavně v prvním poločase. A podle mě pak budou body přibývat.
Bojujete o záchranu. Kde hledat vaše největší soupeře v tomto boji?
Mezi největší soupeře počítám Dolní Životice, Štítinu, Otice, Hlavnici a Dobroslavice. S těmito kluby, pokud se chceme zachránit, musíme vyhrávat, a ne ztrácet body.
Pojďme k vám. Na jakém postu se vám hraje nejlépe?
Nejlíp se mi hraje v útoku. Taky se mi líbí hrát v záloze, kde mám možnost velkého kontaktu s míčem.
Popište našim čtenářům vaši kariéru?
Začal jsem hrát ve věku 8 let ve dresu Stadion Chorzów, kde jsem strávil asi jeden rok. Pak jsem se přesunul do Czarni Nowa Wieś, jejíž dres jsem oblékal od přípravky až po starší dorost. V 15 letech jsem debutoval v mužích, kde jsem hrál v útoku nebo záloze. Hrál jsem tam ve čtvrté, páté, šesté nejvyšší soutěži. Když jsem šel ve věku 17 let na střední školu, šel jsem na testy do týmu polské nejvyšší soutěže v Odrze Wodzisław, které jsem úspěšně absolvoval. Bohužel jsem neměl možnost se tam dostávat a tak trénovat tam, tak jsem tuhle šanci musel vzdát a vrátit se k učení a hrát v páté nebo šesté polské lize. Začal jsem pracovat a hrát za několik týmů: KS Rafako, Markowice, Płomień Kobyla, Nowa Wieś a dnes hraji v Hněvošicích.
Bydlíte v Polsku. V jakém městě? A jak daleko to máte do Hněvošic?
Moje město je Żytna ležící vedle Ratiboře. Do Hněvošic to mám asi 35 km.
Jak jste se vůbec do Hněvošic dostal?
To je docela komplikované. Byli jsme s bráchou a kolegou Jasiem Knurem hrát turnaj ve Služovicích, který jsme vyhráli. Po něm nám z Hněvošic volali, zda bychom za ně nechtěli hrát. Po rozhovoru s trenérem a předsedou jsme se rozhodli hrát za Hněvošice a vybojovat s nimi postup do okresního přeboru.
Čeho byste chtěl ve fotbale dosáhnout?
Chtěl bych hrát profesionální nebo vyšší ligu v Polsku nebo České republice. Mým snem je dostat nabídku z vyšší soutěže.
Jaké je vaše civilní povolání?
Pracuji jako elektrikář v uhelném dolu v Polsku - KWK Rydułtowy.
Jak trávíte svůj volný čas a jaké jsou vaše koníčky?
Moje koníčky jsou fotbal a sport všeobecně. A volný čas trávím především s kamarády, se kterými hraji a denně trénují.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.