Jakub Hotový po vychytání Větřní: Naše skupina I. třídy je kvalitnější než ta loňská

Brankář SK Planá Jakub Hotový zazářil v 6. kole, když vydatně přispěl k výhře svého týmu proti Větřní. Dvacetiletý gólman byl zvolen nejlepším hráčem kola, což se mu podařilo podruhé v kariéře. Volně jsme tak mohli navázat na jeho minulý rozhovor...

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Ze všech stran se na váš výkon a zákroky z utkání s Větřním sbíhaly chvály. Byl to životní výkon?
Označil bych ho za jeden z nejlepších. Především jsem byl rád, že se nám podařilo vyhrát. Hodně mi to připomínalo zápas s Velešínem z minulé sezony, kdy jsme také potřebovali vyhrát jako sůl. Vyhráli jsme tehdy 1:0 a já jsem poté shodou okolností dělal také rozhovor.
Vybavíte si, při které šanci jste se musel ukázat nejvíce?
Určitě to byla dvojitá šance z prvního poločasu, kdy proti mně běžel jeden z hostujících hráčů. Při výběhu z branky jsem si hůř nakročil, čímž mi útočník snadno udělal kličku a mířil tak do odkryté brány. Stihl jsem mu však skočit pod nohy a ránu se štěstím zblokovat. Akce však ještě pokračovala a tentýž hráč střílel z otočky na vzdálenější tyč, ale i tentokrát jsem dokázal střelu konečky prstů vyškrábnout na roh.
Co jste si po zápase vyslechl od hráčů Větřní?
Nic si nevybavuju, jen jsme si podali ruce a popřáli hodně štěstí jako po každém jiném zápase.
Tým jste ale držel v každém zápase, ve kterém jste nastoupil. Planá ovšem zažila vítěznou radost až v minulém týdnu, nejprve v poháru a pak i v soutěži. Byla v kabině znát úleva?
Určitě ano. Jak už jsem říkal, všichni jsme měli obrovskou radost z toho, že se nám podařilo zvítězit po tak dlouhé době. Musím vyzdvihnout přínos našeho nového útočníka Jirky Cardy, který s námi hrál poprvé právě v pohárovém utkání na Čtyráku. V obou zápasech ukázal velkou kvalitu.
Proč se v prvních kolech tolik nedařilo? A jak týmu věříte do budoucna?
Naší velkou slabinou je častá absence hráčů, která se projevovala už v minulé sezoně. Když máte dva hráče na vystřídání, nemůžete moc počítat s úspěchem. Nicméně i tam jsme se neprezentovali úplně špatně, když se nám v prvních dvou kolech podařilo dvakrát vyrovnat v závěru zápasu. Tentokrát jsme snad poprvé hráli s plnou lavičkou a hned to bylo znát. Když se budeme scházet v dalších zápasech v podobném počtu, určitě máme na to hrát výš, než v dolních patrech tabulky.
V nejbližším kole vás čeká zatím nejlepší celek, Slavia. Jak na ní?
Slavia je náš tradiční soupeř. Jeden z mála týmů, které nám zůstaly z minulé sezony. Hrají podobným stylem jako my, ze zabezpečené obrany. Moc gólů nedávají, ale často v obraně udrží nulu. Bude asi hodně záležet na tom, komu se podaří vstřelit první branku. V minulém roce jsme s nimi hráli třikrát a prohráli s nimi oba ligové zápasy, jen v poháru se nám podařilo je po penaltách vyřadit. Na druhou stranu oba zápasy jsme prohráli i s Větřním, takže nic není nemožné.
Minulou sezónu jste se v bráně pravidelně střídal s Nováčkem, letos jste toho zatím odehrál více vy. Kdo bude chytat proti Slavii?
S Novasem se tak nějak střídáme po dvou zápasech. Na řadě jsem já, ale Honza je na Slavii „doma“ a i já jsem po zápase s Větřním říkal trenérovi, aby chytal právě on. Nemám s tím žádný problém a rád mu to předám.
Čeká vás šňůra čtyř venkovních zápasů. Bude to pro Planou velká nevýhoda?
Neřekl bych nevýhoda, ale lehké to určitě nebude. V minulé sezoně se nám paradoxně víc dařilo na hřištích soupeřů, tak uvidíme, jestli se nám podaří na to navázat.
Jak zatím hodnotíte výsledky soutěže a složení skupiny? Je kvalitnější, než v případě loňského roku?
Kvalitnější určitě ano. Většina týmů, se kterými jsme dosud hráli, byly lepší než my. Ale mezi jednotlivými místy v tabulce není podobně jako minulou sezonu veliký rozdíl, což znamená, že stačí pár bodů navíc a můžeme atakovat horní příčky.
Nemyslíte si na angažmá ve vyšší soutěži?
Před sezonou mi volal funkcionář z Krumlova, jestli bych to u nich nechtěl zkusit. Zahrát si divizi je asi momentálně nejvyšší meta, jaké můžu ve své kariéře dosáhnout, ale v Plané jsem spokojený, takže jsem se rozhodl zůstat.
Bratr Ondřej je s červenou kartou a dvěma žlutými zatím nejtrestanějším hráčem soutěže. Jak to komentujete?
Popravdě mě to vůbec nepřekvapuje. Už když jsme spolu hráli v dorostu, dostával žlutou kartu téměř každý zápas. Akorát ty červené začal sbírat až v mužské kategorii.
Jak se vlastně rozhodlo, že z vás je gólman a z bráchy obránce? Litoval jste někdy, že jste nešel do pole?
Brankář jsem chtěl být už od samého začátku. Brácha začínal jako útočník, ale po pár letech ho zkusil trenér na stoperu, kde už zůstal. Na hru v poli nemám potřebnou fyzičku, techniku a také přehled kolem sebe, což vede k tomu, že dřív, než se rozmyslím, komu nahraju, o míč přijdu. (úsměv)
Studujete?
Studuji druhým rokem obor Česko-německá areálová studia na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Po studiu bych se rád usadil v zahraničí.
Na vaše zápasy se chodí dívat vaši rodiče. Jsou to nároční diváci?
Vůbec ne. Samozřejmě jsou oba radši, když se vyhrává. Táta mi občas něco vyčte, ale jak jsem už dříve zjistil, ve většině věcí má pravdu a chce mi pomoct.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.