David Pícha skvěle zaskočil za zraněného kolegu. S Veselím ho čeká v posledním kole boj o postup

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 25. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Kdo je tím vítězem? Brankář Veselí nad Lužnicí David Pícha poprvé odchytal za A tým celý zápas v této sezóně a hned byl odměněn titulem Hráče kola. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Místo v sestavě kola jste si zajistil vychytanou nulou proti Nové Bystřici. Čekal jste, že budete mít v zápase s posledním tolik práce?
Do utkání jsme šli v roli favorita, očekávala se od nás určitě vyšší výhra než 1:0. Osobně jsem soupeře neznal, díval jsem se pouze na tabulku a čekal jednodušší utkání. Kluci z Bystřice nám lehké body nevezli, naopak ukázali, že mají také kvalitní hráče a umí soupeře potrápit.
Jak došlo k vašemu nasazení do zápasu? Budete chytat i v posledním kole?
Brankářský kolega Kuba si poranil koleno, takže jsem musel přeorganizovat své plány a jít kluky podpořit. V dalším kole se mnou trenér také počítá.
Jinak chytáte spíše za béčko, že? Záda v áčku kryjete Jakubu Hejlovi, jaký je to parťák a brankář?
Za poslední rok jsem se toho nachytal asi nejméně v mé brankářské kariéře, osm, devět zápasů. Před rokem jsem měl vážnější zranění ruky, takže jsem se k chytání dostal až na poslední kolo podzimní sezony. Kolega musel převzít tu nelehkou zodpovědnost a chytal za oba týmy současně. Kuba je kvalitní brankář, a to hlavně díky poctivému trénování. Vycházíme spolu skvěle, jsme jeden tým.
Kolikrát jste se v sezóně dostal mezi tyče v áčku?
Letos jsem chytal pouze zápas s Bystřicí a necelou půlku proti Větřní.
V béčku dobře asi sezónu hodnotit nemůžete, jste na předposlední příčce…
Naše bengo bohužel letos moc nefunguje, někdy je fakt těžké jen stát v brance a přihlížet zápasu. Dáváme dohromady sotva jedenáctku a to i za podpory trenéra Venci, který se jeví jako nadějný stoper, uvidíme, jestli na tomto postu neprosadí i v áčku. Sám jsem zvědavý, jak to bude s béčkem do budoucna.
A tým ještě v posledním kole nemůže nic vypustit, bojuje se Sezimákem a Bernarticemi o pozici nejlepšího týmu z druhého místa I.A tříd, které bude jistě postupové. Jak sledujete nastalou situaci?
Poslední novinky z kraje jsou pro nás velmi zajímavé. Vykopat po roce kraj je obrovská příležitost, za kterou se popereme. Několik z nás si v krajském přeboru za Romana Lukáče zahrálo a víme, že jsou to skvělé fotbalové zkušenosti. O to větší motivaci teď máme na výhru v Hrdějcích.
Jaký zápas tam tedy čekáte?
Věřím, že si vytvoříme od začátku tlak na soupeře a půjdeme si za vítězstvím. Musíme dokázat svojí kvalitu, abychom si kraj zasloužili. Kdybych měl tipovat výsledek, tak řeknu 0:2.
Máte za sebou čerstvě úspěšné ukončení vysoké školy oboru Forenzní analýza. Tak co z vás nyní bude?
Nějaké vize určitě mám. Uvidím, jak dopadnou výběrová řízení, ale nemohu být příliš konkrétní (úsměv). IT je skvělý obor, ale všechno má svoje klady a zápory.
Jak jste se dostal k chytání? Jaký zážitek z dosavadní kariéry řadíte nejvýše?
Už pár let se angažuji do brány, tuším, že od žákovské kategorie. Co mě k tomu vedlo? Asi jsem se inspiroval po otci. Nebo tím, že jsem ve hře zrovna nezářil (smích). Největším zážitkem byl asi první start v krajském přeboru v Čimelicích, kdy se mi podařilo celý tým podržet v nepřítomnosti Franty P.
O brankářích se říká, že jsou osobitými postavami, povahově odlišnými od ostatních. Jaké vlastnosti jsou pro brankáře dle vás nejdůležitější?
Něco na té povaze bude, ale říká se leccos, například to, že brankář musí být guma (smích). Brankáři mají obrovskou odpovědnost a nemůžou si dovolit chybovat, proto by brankář neměl být „nervák“. Za mě jsou nejdůležitějšími vlastnostmi postřeh, pozornost, rychlost, sebedůvěra a bezesporu musí umět řídit hru svými pokyny.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.