U fanynek řešíme kvalitu, ne kvantitu, odhaluje čtyřdvorské zákulisí Tomáš Valta

Tomáš Valta, krajní záložník Čtyř Dvorů, zazářil v posledním kole. A tak neměl jinou možnost, než vyhovět pokynu trenéra Čepičky, zapomenout na skromnost a přijmout, že se jako redaktor soutěže ocitl v sestavě kola. Spoluhráči a příznivci to nenechali bez povšimnutí a vyhlasovali Valtu až k titulu Hráče kola. Nejen o roli redaktora, ale třeba i o vztahu k jižním Čechám jsme si s akademickým mistrem republiky popovídali...

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Aby vyhrál redaktor anketu o hráče kola, to se nestává tak často. Nelákalo tě si popovídat sám se sebou?
Máš pravdu, že se to nabízelo, ale popravdě, zas tak moc rád se nemám, takže ani moc ne. Ale musím přiznat, že občas sám se sebou něco probrat musím, hlavně, když se mi třeba na zápase něco nepovede, to si pak dokážu od plic pěkně vynadat. (úsměv)
Nominoval tě trenér Čepička, takže nejde mluvit o žádné protekci fotbalunas… Co si v týmu vyslechneš ohledně toho, že píšeš nejen o zápasech Čtyráku?
Zrovna na tohle moc narážek neslýchám, kluci mají oblíbenější témata. (smích) Ale zjistil jsem, že máme v týmu několik zdatných češtinářů, kteří mě vždy upozorní, pokud mám v některém reportu třeba chybu, ale to se moc často nestává!
Je těžké zůstat nestranným? Třeba i napsat o někom ze spoluhráčů, že podal bídňoučký výkon…
Ze začátku mi to být nestranným dělalo trochu problémy, to je pravda. Vítězná utkání se píšou skoro sama, ale když někde rupneme, tak to taková sranda není. Ale už jsem zjistil, že v tomhle případě je někdy lepší počkat a napsat reportáž až druhý den, když člověk vychladne. Jinak do hodnocení spoluhráčů se moc nepouštím, od toho máme trenéra. (úsměv)
S jakými kluby soutěže se ti spolupracuje nejlépe?
Musím říct, že v každém týmu se vždy najde někdo, kdo je ochotný podat mi o zápase informace, protože není fyzicky možné být na každém utkání osobně. Kdybych měl někoho vyzdvihnout, tak to bude asi českobudějovická Slavie, kde mi pan trenér Kladenský pravidelně posílá kompletní report z utkání, z Větřní mi posílá super ohlasy zase Ruda Weinhard a dobrá je i spolupráce s nováčkem soutěže, kterým je Nová Včelnice.
Jak zatím hodnotíš průběh sezóny, z pohledu Čtyř Dvorů i celkově?
Z našeho pohledu je to zatím jako na houpačce. Doma jsme stoprocentní a hrajeme i pěkný fotbal. Když ale přijedeme ven, tak už to taková sláva není, jakoby vždycky nastoupil úplně jiný tým. Ale věřím, že i to dokážeme zlomit. Celkově musím uznat, že mě zatím mile překvapila Dobrá Voda, která i přes odchod několika opor, dokázala dát dohromady velmi kvalitní tým a zatím se právem drží na prvním místě.
Jak jsi zmínil ohledně vašeho týmu, doma válíte, venku je to zatím slabší… Jak to napravit?
Tak na tuhle otázku se snažíme přijít už od prvního venkovního zápasu v Bystřici. Těžko říct, čím to je, přitom nastupujeme, až na několik výjimek, prakticky v totožné sestavě. Doma jsme si zatím celkem suverénně dokázali poradit se všemi soupeři, ale venku to byla bída, asi kouzlo našeho čtyráckého ,,El Sídliska“. (smích)
V létě jsi zaznamenal s Jihočeskou univerzitou velký úspěch, když jste vyhráli Akademické MČR. Jak na to vzpomínáš?
Tak na to se nedá vzpomínat jinak, než v dobrém. Trenéři složili opravdu parádní tým, ve kterém byla zároveň i skvělá parta, takže jsem rád, že jsem si s klukama mohl zahrát a podílet se na tomto úspěchu.
Řadíš se mezi fanoušky Manchesteru United. Jaký klub má ale mezi hráči Čtyráku nejvíce zastánců?
Ještě v loňské sezóně se dalo mluvit o rudé nadvládě, protože společně se mnou fandil v kabině United i Milan Staněk. Ten mě v tom teď ale nechal samotnýho. Abych řekl pravdu, tak jsem to nikdy přesně nezkoumal. Vím, že někteří kluci fandí Liverpoolu, Chelsea, Dortmundu a najdou se i příznivci Realu Madrid, jako třeba náš gólman Patrik Sobolík, ale jak už jsem říkal, máme mladý tým a ty kluci ještě určitě časem začnou fandit pořádnýmu týmu!
A kdo z týmu má nejvíce fanynek?
Tak to je těžká otázka. Všeobecně na vedení statistik je u nás expert Jarda Příhoda, ale myslím, že ani on by nedokázal odpovědět. My spíš, než na kvantitu fanynek, koukáme na kvalitu. (smích)
Na jih ses dostal díky studiu ze západních Čech. Už je z tebe Jihočech?
Nevím, jestli je ze mě Jihočech, ale každopádně Budějovice a celkově i Jižní Čechy mi přirostly k srdci, takže bych tady rád zůstal i po ukončení studia, tak uvidíme. Nicméně se vždycky hrozně rád vracím domů za rodinou, tu má člověk prostě jenom jednu.
Jak to vidíš do budoucna, budeš nadále působit na Čtyráku?
Momentálně jsem hráčem Čtyráku až do konce sezóny, která sotva začala, takže nic jiného neřeším.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.