Michal Svátek, hráč 25. kola: Gólmanské řemeslo jsem se musel naučit sám

Hráčem dvacátého pátého kola se po rekordním množství hlasů stal dobřichovský brankář Michal Svátek. Jeho tým statečně bojoval v Cerhenicích a přestože Michal inkasoval čtyři góly, patřil k oporám, protože mnoho dalších šancí domácích zneškodnil. S michalem jsme pro vás připravili krátký rozhovor...

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
MIchale, nejprve gratulace k ocenění Hráč kola. Představte se, prosím, krátce čtenářům webu Fotbal u nás.
Předem chci poděkovat za všechny hlasy, které mi vynesly toto ocenění. Je to ocenění nejen pro mě, ale i pro mé spoluhráče. S fotbalem jsem začal jako malý kluk v Dolních Počernicích. Po přestěhování na venkov byla další štace Plaňany, Vrbová Lhota, kde jsem potkal nejlepšího trenéra Karla Leštinu a, ač to kolikrát nevypadalo, za hodně mu vděčím. Nakonec mé nynější působiště v Dobřichově, kam mě nalákal bývalý spolužák, spoluhráč, Jarda Patočka.
Jaký byl víkendový zápas? Cerhenice nejsou snadný soupeř, co jste očekávali?
Ze zápasu proti Cerhenicím jsem obavy trošičku měl. Statistiky hovořily jasně, stejneějako podzimní vzájemný zápas. Bylo důležité přežít prvních 15 minut, ale nejspíš mé přání zůstalo v kabině, protože ve 12. minutě domácí vedli už 2:0 a s námi to nevypadalo moc dobře. Rychlost a kombinace domácích nám v prvním poločase dělaly velké problémy, ale i tak jsme šli do kabin s celkem přijatelným výsledkem. V kabině proběhla zdravá bouřka a do druhé půle nastoupilo úplně jiné mužstvo. Zlepšil se pohyb, hra se vyrovnala a domácí to nejspíš trochu zaskočilo, protože jsme dokázali srovnat a následně i otočit utkání. I když domácí o chvíli později srovnali, zvládli jsme to už ubojovat až do konce.
Jak se chytalo vám?
Pro mě osobně, jak jsem si první poločas nesáhl na balón a přesto třikrát inkasoval, tak ve druhém poločase jsem si to vynahradil. Nejtěžší zákrok přišel v poslední minutě utkání, kdy se utrhl domácí útočník a šel sám na bránu. Naštěstí se mi podařilo střelu zblízka zlikvidovat a po chvíli rozhodčí zapískal konec. Na penalty jsme prohráli, ale jinak bod z Cerhenic beru všemi deseti. Jedinou kaňkou celého utkání bylo chování jisté skupinky domácích příznivců, kteří během utkání nadávali svým hráčům. S tím jsem se ještě nesetkal... a kluků mi bylo líto.
Jak se vám daří na penalty? Jste specialista?
Ač jsme naposledy na penalty prohráli, musím říct, že se mi jinak v poslední době celkem daří. Nepovažuji se za žádného specialistu, spíš jsem jen ve správnou chvíli na správném místě ;-)
Jak se vám líbí v bráně?
Nejsem brankář odjakživa. Začínal jsem v poli, přesněji pravá obrana. Postupem času mě to začalo táhnout víc a víc do brány a neměnil bych už. Zbavil jsem se špatných návyků, zapracoval na sobě... no a teď tu jsem jako hráč kola :-D
Na kterém hřišti se vám chytá dobře a kde to naopak nemáte rád?
Je to jednoznačné, to naše v Dobřichově! Už kvůli úžasným fanouškům, kteří nás v hojném počtu chodí podporovat. Jinak více-méně nemám vyloženě neoblíbené místo. Možná jen v Liblicích, kde jejich bezpochyby "skvělí" fanoušci zvládnou nadávat 90 minut v kuse. To je taky vlastně umění :)
Anketní souboj s Petrem Blážou byl docela vyrovnaný a přinesl absolutně nejvíce hlasů v anketě kolínského okresu. Komu jste co slíbil?
Vážím si všech hlasů, i když většinu z nich má určitě na svědomí naše dobřichovská "mafie". Nikomu jsem nic neslíbil, ale tak i tak mě to bude stejně stát flašku, takže je to úplně jedno ;-)
Jaký máte gólmanský vzor? Který trenér vám dal nejvíce dovedností a nebo jste samouk?
Nedá se tomu říct vzor. Líbí se mi Neuer a nestárnoucí Buffon. Kromě nich, když mám čas... jezdím koukat na poříčanského Vencu Krcha a poděbradského Davida Václavíka. Jejich styl chytání je mi blízký. Já si vše musel okoukat a vyzkoušet sám... nikdo mě nikdy nic neučil. O to víc pak potěší, když slyším, že to dělám dobře.
Máte rád zákroky na krásu a nebo jste nejraději pouze efektivní, ať to vypadá, jak to vypadá?
Pro mě je priorita nedostat :-). Takže je mi celkem jedno, jak to vypadá, hlavní je ůčel ;-)
Stíháte při zápase sledovat a vnímat fanoušky?
Samozřejmě je vnímám, jsou naším dvanáctým hráčem... naší zpětnou vazbou :)
Prozraďte váš nejzajímavější zážitek s fotbalem.
Jednoznačně největším zážitkem pro mě byla příprava s týmem Dukla JM, hrající pražskou A. třídu. Konkrétně strávit čas s exligisty typu Luďka Zelenky, Jardy Černého, Karla Kristena apod. I tréninkové jednotky mi daly víc, než iks let u nás v okrese ;-). Naopak nejhorší zážitek byl pro mě ten, když jsme přijeli k soupeři jako favorit, po chvíli přišel do šatny trenér a sdělil nám, že se omlouvá, ale že dnes prostě nevyhrajeme ;-) To se pak hrozně chce na plac...
Michale, děkuji vám za odpovědi, za upřímnost a přeji vám, abyste už takové trenéry nepotkal.
I já děkuji za rozhovor, bylo to příjemné zpestření.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.