Michal Kůta: Za úspěchy Horní Cerekve stojí trenér Topka, to on nás vytáhl před léty do B třídy, a teď končí na vrcholu, děkujeme mu!

Hráčem 25. kola Poutník ligy se stal Michal Kůta, kapitán vítěze Poutník ligy z Horní Cerekve. Michal po celou dobu sezóny podával výborné výkony, zisk prestižního ocenění je mu nyní odměnou. Kdyby se volil nejužitečnější hráč soutěže, byl by hornocerekvický srdcař žhavým adeptem. Jelikož Horní Cerekev drtivou výhrou v Božejově uzavřela o uplynulém víkendu sezónu, využil Michal volného kola a vydal se do Milovic u Prahy na hudební festival s názvem Votvírák. Rozhovor s ním uveřejníme v neděli, po jeho návratu z této kulturní akce...

 

Datum narození - 20.5.1986

Současný klub - SK Horní Cerekev

Předchozí kluby - FK Pelhřimov, Vysočina Jihlava

Číslo dresu - 9

Práce - těžba v lese

Koníčky - přítelkyně Lucka, fotbal, běhání, kolo, výlety s přáteli, hraní na kytaru, sledování filmů, motorka a všechny ostatní sporty

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Michale, právě jsi se vrátil z hudebního festivalu Votvírák. Jak sis akci užil a která skupina či zpěvák tě nejvíce zaujala/zaujal? A jsi častým návštěvníkem podobných akcí?
Na Votvírák jezdím již 6 let, ale tento patřil určitě k těm nejlepším. Votvírák si vždy užívám, protože zde dostanete jednou větou "za málo peněz hodně muziky". A letos se mi asi nejvíce líbila kapela Kryštof. Hlavně se vyvedlo počasí. Žádná úmorná vedra jako v předchozích ročnících. Jinač žádným velkým návštěvníkem podobných akcí nejsem.
Čistě hypoteticky. Kdyby Horní Cerekev neměla tento víkend volný los, také by ses Votvíráku zúčastnil či jsi spíše z těch, kteří fotbalu obětují úplně všechno?
Tohle se stalo loni. Poslední kolo se hrálo právě v tento termín. Za normálních okolností se snažím obětovat fotbalu opravdu vše, ale zrovna minulou sezónu již o nic nešlo, protože sestup byl již jistý, a tak jsem na Votvírák odjel.
Horní Cerekev proplula Poutník ligou suverénně. Měl si po sestupu z B třídy nějaké obavy či jsi v takto rychlý návrat zpět do krajské soutěže věřil?
Asi takto. Postupová trička jsem domlouval už po sedmi odehraných kolech. (smích) Ale teď vážně. Já jsem asi poslední věčný optimista v našem týmu, takže jsem v tento návrat věřil. Ale zase tak jednoduché to opravdu nebylo.
Poslední zápas jste naprosto ovládli, když jste rozebrali Božejov. Co říci k tomuto duelu? A byl jsi třeba překvapen nominací do sestavy kola?
Jo, zápas s Božejovem patřil k našim nejlepším v této sezóně. A to hlavně díky proměňování šancí, což je většinou naši největší bolestí. Spadlo nám tam opravdu vše. A co se nominace týče – nečekal. Já totiž popravdě Fotbal u nás nesleduju. Dříve jsem to sledoval a myslím si, že to je super věc. Ale má bohužel i své stinné stránky. Mluvím jen za sebe, ale videl jsem hráče, kteří přestali být týmový na úkor toho, aby se dostali do Vašich článků a to mne osobně na tom nejvíce mrzí. (kaboní se)
Jaké by bylo tvé hodnocení sezóny, ve které jste získali double? Byl nějaký zápas, který se týmu vyloženě nepovedl? A naopak, ve kterém duelu se ti hra týmu nejvíce zamlouvala?
Získali jsme nejen mistrovský titul,ale i náš domácí pohár, takže si myslím, že to určite byla velice vydařená sezóna!! Byly určitě zápasy, které se nám povedly méně (Hořepník, Kamenice), ale to tak chodí u všech sportů, nedá se vyhrávat věčně. Nejlepší utkání jsme odehráli na podzim v Počátkách.
Co postupové oslavy, byly hodně bujaré? Nemáš třeba nějakou veselou historku z oslav?
Oslavy kupodivu byly takové "skromnější". Vybavuju si, že když jsme postupovali poprvé, slavilo se víc. A historku? Mám spíše jedno krásné video, ale to zveřejnit určitě nemůžu.(smích)
Ty jsi v závěru sezóny laboroval se zraněním, když jsi odkulhal při zápase v Hořepníku ze hřiště a poté si několik týdnů absentoval. O jaké zranění šlo a už jsi zdravotně zcela v pořádku?
Já jsem v životě mockrát zraněn nebyl (klepání na zuby), a proto mně dokáže naštvat, když někam přijedete a někdo vás úplně úmyslně zraní…A ještě, když jde o takového hráče, od nějž by jste to nečekali. A ten hráč je až takový "borec", že se ani neomluví. To je asi vše...Noha ještě trochu zlobí při běhání, ale to snad brzo přejde.
Co očekávat od příští sezóny? Myslíš si, že se současným kádrem můžete hrát v B třídě důstojnou roli či bude zapotřebí tým trochu doplnit, například na postu brankáře?
Upřímně se současným kádrem se můžeme na B třídu chodit leda tak koukat. Všichni musíme strašně moc přidat! Určitě je i potřeba tým doplnit, ale hlavně udržet nynější opory (Suchý,Serbus,Mezera). Na post brankáře máme hned čtyři volby včetně výborně chytajícího hráče Mezery (alias Rüştüho), ale otázkou je jejich nestálá výkonnost.
Na webu fotbalunas.cz se bude vyhlašovat ideální jedenáctka sezóny. Kdo by v ní určitě neměl z týmu Horní Cerekve chybět a proč?
První, kdo mě napadá, je jistě Lukáš Suchý, jehož výkonnost šla hlavně díky zlepšené fyzičce nahoru a hlavně je to prostě mozek týmu. Nikdo jinej neumí tak geniálně přihrát. Hlavně to tam napiš vše – on tohle má rád. (smích) Tímto bych ho rád poprosil, aby s námi vydržel !!! Vím, že tohle je jedenáctka sezóny, ale já bych rád zmínil a myslím si, že z našeho týmu tam určite patří i náš trenér pan Topka!!! Každý se tu baví jen o hráčích, ale zrovna u nás nebýt jeho, tak se ještě plácáme někde ve III. třídě…To on nás před osmi nebo kolika lety dal do kupy a dovedl nás během dvou sezón právě ze III. třídy až do B třídy!!! Ne každý ho měl rád a on to ví, ale dokázal s námi udělat obrovský kus práce a právě v těch postupových, plus dvou dalších sezónách jsme hlavně díky jeho fyzicky zaměřeným tréninkům hráli nejlepší fotbal!! A dokázal to i letos!! I když náš tým opouští, odchází jak se říká na vrcholu. A jménem celého týmu mu za všechny ta léta u nás děkuju!!! A myslím si, že právem patří do "Top 12náctky".
Pojďme se vrátit na začátek tvé kariéry. Kdo tě k fotbalu přivedl? A vyhrál to u tebe od malička fotbal či ses věnoval třeba i jinému sportu?
No to bylo tak, že dva kamarádi ze třídy šli jednou kolem našeho okna, zaklepali na mně a řekli - pojď s náma na fotbal. Tak jsem nazul o tři čísla větší hadráky po dědovi a šel…Tehdy mi bylo 6. A od té doby u mne fotbal vítězí dodnes. Hrával jsem snad vše, ale jak říkám, fotbal je na prvním místě.
Jsi kreativním fotbalistou s výbornou kondicí i technikou, rozhodně by ses neztratil i ve vyšší soutěži než je B třída. Máš třeba nějaké nabídky z jiných oddílů?
Technika?? Ani bych neřekl, protože s míčem si teda moc nerozumím. S kondicí to je lepší, ale jinač si nemyslím, že jsem v něčem lepší jak ostatní…Nabídky byly vždy, ale já už jsem si dávno řekl, že se chci fotbalem bavit, a proto ho chci hrát s klukama, se kterýma jsem vyrůstal. S těma mě to právě baví. Žádný další ambice nemám. Jen hrát v Cerekvi dokud to půjde!!!
Před léty jste hráli s HC o postup do A třídy. Myslíš, že je možné podobný počin v nadcházejících letech zopakovat? A kdybych se tě zeptal na tvůj fotbalový sen, byl by to právě postup Horní Cerekve do A třídy?
Určitě právě tohle bylo nejen mým, ale určitě snem i ostatních hráčů. Tehdy nám to o bodík uteklo. A jak už jsem řekl – zopakovat to by stálo hrozně úsilí v mnoha ohledech, čehož nevím jestli jsme schopni…
Ve Francii začalo fotbalové EURO. Koho tipuješ na celkového vítěze, komu by jsi titul přál a jak vidíš šance českého výběru, můžeme dosáhnout výraznějšího úspěchu či jsi spíše pesimista jako já?
Myslím si, že právě český tým může být takovým černým koníkem skupiny a pak záleží na tom, koho dostaneme. Titul bych přál asi Španělsku, mám rád jejich hru. Ale tipér jsem hodně špatnej.
Jak budeš trávit fotbalové prázdniny? Máš v plánu nějaký turnájek v malém fotbale či si chceš od kulatého nesmyslu na chvíli odpočinout?
Teď si chvíli rád od míče odpočinu, ale běhání určitě nevynechám. Přeci jen už nejsem nejmladší, tak se musím udržovat a 2-3 turnájky jistě budou.
Jak si představuješ ideálně strávený den?
Ideálně strávený den si vzhledem ke všem svým koníčkům a práci ani neumím představit, protože vím, že na něj nikdy nebude čas.
Kdyby sis měl vybrat jedno místo na světě, kam by ses chtěl v životě podívat, které místo by to bylo?
Takových míst je moc. Hodně míst jsem už viděl a další teď plánuju navštívit, ale mým snem je určitě Aljaška. Je to hodně nákladný sen, ale snad se jednou podaří. (zasní se)
Díky za rozhovor a přeju ti, ať se v nové sezóně daří tobě i týmu HC co nejlépe.
Taky díky. Snad jsem nebyl moc ukecanej (byl, ale to neva - pozn. autora).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.