Doufám, že nás tento zápas nakopne a budeme hrát konečně tak, jak jsme hráli minulý rok, říká Muž kola Ondřej Tomáš

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 18. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Kdo je tím vítězem? Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Ondřeji, na úvod gratuluji k výhře v anketě Muž kola. Už proběhly nějaké gratulace od spoluhráčů nebo okolí? Bude vás toto ocenění stát něco do kasy v šatně?
Děkuji. Někteří spoluhráči, kteří to už vědí, mi na tréninku gratulovali. Byl bych rád, kdyby se to David Schneider nedozvěděl, jinak mi naúčtuje celou útratu v hospodě. Asi se protentokrát budu dívat na finále Ligy mistrů doma. (smích)
Váš tým neprožívá zrovna povedenou sezonu a po loňském úspěšném tažení, kdy jste skončili na bedně, se letos plácáte na opačném pólu tabulky. Jak na vás působí celá sezona? Hraje v tom třeba roli, že jste v jiné skupině?
První polovina sezony se mi bohužel z důvodu zranění a studování v zahraničí vyhnula, ale co se týče jarní části, tak tam nám chybí hlavně koncovka, kterou jsme v minulé sezoně měli na jiné úrovni. Možná na to má vlil, změna skupiny, ale chybu bych viděl hlavně v nás.
Jak jste zmínil, právě koncovka vám dělá problémy. Loni vás gólově táhl Viktor Karafiát s 18 brankami, ale letos v má kolonce vstřelených branek, nulu. Může být příčinou, že nemáte v týmu kanonýra, o kterého se dá třeba opřít při zápasech, kdy rozhoduje jeden gól?
Ano, Viktor nás minulou sezonu neskutečně táhnul, co se týče vstřelených gólů. Letošní sezonu tomu tak není. Bohužel se Viktor potýkal a potýká několika zraněními, což na formě trochu je znát, ale podle mě hlavním důvodem je sehranost zálohy s útokem. Nedostáváme se do šancí tolik, jako minulou sezonu a v koncovce se dost trápíme.
O víkendu jste cestovali na hřiště do Koloděj, kde vás čekal tzv. zápas o 6 bodů. Rozebíralo se v šatně, že v případě dalšího zaváhání jste se mohli v tabulce propadnout na předposlední místo?
Samozřejmě jsme věděli, že Koloděje jsou v závěsu za námi a proto jsme se tam jeli porvat se vší motivací.
Podle ohlasů zápas nepatřil zrovna ke strhujícím mačům, který by zvedal diváky ze sedaček nebo nutil poskakovat s pivem u klandru. Jak jste viděl zápas vy ze hřiště?
Už při příchodu na hřiště jsem věděl, že fanoušci budou táhnout domácí mužstvo, ať se děje co se děje dopředu. A v průběhu utkání se ukázalo, že až zběsile. Za některé fanoušky by se nestyděl ani kotel Spartaku Moskva. Tolik nadávek co jsem slyšel, ani neznám, pochybuji, že některá slova vůbec existovala. Byl to důležitý zápas pro obě mužstva, jelikož na nás Koloděje ztráceli 2 body a v případě porážky by nás v tabulce přeskočili. V tom duchu se taky začalo hrát. Opatrný fotbal už od prvních minut, nikdo nechtěl udělat chybu. Nakonec jsme ve 22. minutě vstřelili první gól, ten nás nakopnul a do poločasu jsme měli převahu. Druhý poločas se začal hrát opět opatrně a postupem času se Koloděje tlačili víc a víc dopředu, nakopávanými balóny chtěli přelstít naši obranu, což se jim nedařilo, a když se dostali do nějaké vážnější situace tak nás náš bezchybný gólman Míra Lomský podržel. My jsme hrozili rychlými brejky, ze kterých jsme mohli dát minimálně další gól, ale nestalo se tak a ani soupeř nevstřelil branku a tak zápas skončil radostněji pro nás 1:0
Nakonec jste byl jediným střelcem zápasu. Popsal byste našim čtenářům váš gól?
Ano rád, musím podotknout, akce byla velmi podařená, něco jako lilie mezi bramborami, protože pěkných akcí se v utkání vážně moc nenašlo. Po našem autu si Viktor Karafiát udělal prostor a nádherným centrem našel Patrika Hošnu, který si krásně obhodil protihráče, nahrál mi přímo proti noze a na mě zbývala už ta jednodušší část akce, s protihráčem za zády zamířit k tyči tak, aby gólman neměl šanci zareagovat, což se mi povedlo a jsem za to velmi rád. Hlavně proto, že branka znamenala přerušení sérií porážek a nevydařených zápasů. Doufám, že nás tento zápas nakopne a budeme hrát konečně tak, jak jsme hráli minulý rok.
Mohou být tři body získané na půdě Koloděj, tím správným impulzem, které by tým nakopli do posledních kol? V tom dalším vás čekají Žabovřesky, jak to vidíte?
Věřím, že to je ten zlomový bod, kdy se odpíchneme od špatných výsledků a s velkou chutí skočíme do posledních utkání. Žabovřesky mají silný tým, ale zápasy venku nejsou jejich silnou stránkou a proto si myslím, že urveme minimálně bod.
V 19. Kole se může rozhodnout o postupujícím, pokud Týn B zvládne domácí zápas s Úsilným. Váš tým, s ním obě utkání prohrál. Je to podle vás tým, který si zaslouží postoupit?
Myslím si, že Týn B si doslova ten postup vykopal, hrají pěkný fotbal a nikdo jiný si ten postup letos nezaslouží víc než oni. I když tam nikoho neznám, tak jim ten postup přeju. Nepochybuju o tom, že by si to nechali v posledních kolech ujít.
Jaké byly vaše fotbalové začátky a kdo vás k fotbalu přivedl?
Můj začátek byl v Černém Dubu, kde mě už od prvních fotbalových krůčků a od porážek 18:0 vedl můj velmi oblíbený trenér Pavel Pojar, který mě kromě hostování v Boršově a Jankově dovedl až do mužů. A vlastně teď i v mužích, protože se ujal role hrajícího trenéra v B týmu, s kterým také trénuji.
Kdo patří mezi vaše fotbalové vzory a kterému klubu fandíte?
Mojí srdcovkou je FC Barcelona, zbožňuji její styl hry. Proto nepřekvapí, když řeknu fotbalové vzory Lionela Messiho a Andrése Iniestu.
Máte i jiné koníčky kromě fotbalu?
Nic kloudného mě ve 3 ráno na tohle už nenapadlo. (smích)
Na dveře klepe finále Ligy mistrů. Máte ve finálové dvojici svého favorita? Komu přejete trofej vítěze?
Favorita nemám, ale možná trochu víc bych to přál Atleticu Madrid, aby oplatili porážku z minulého roku a získali svojí první trofej v Lize mistrů. Hlavně doufám v pěkný, koukatelný fotbal s plno góly.
Pomalu se blíží fotbalový vrchol sezony ME 2016. Kdo je váš favorit na zisk titulu a jaké šance dáváte českému týmu? Označil byste i nějaký tým jako černého koně turnaje?
Velký favorit na zisk titulu je podle mě Německo a jako černého koně bych označil Belgii. Češi mají velmi silnou skupinu, v kvalifikaci ukázali velkou houževnatost. Myslím, že postup by s trochou štěstí mohl být. Sám jsem zvědavý, jak se zápasy budou vyvíjet.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.