Při zápase v Horní Cerekvi jsme se správně namotivovali, nečekanou výhru jsme pak slavili až do rána, směje se Jan Pfaur, obránce rezervního týmu Kamenice nad Lipou

Suverénním vítězem ankety o Hráče kola se tentokrát stal Jan Pfaur, obránce rezervního týmu Kamenice nad Lipou. Honza si vysloužil nominaci do sestavy kola za svůj výkon v zápase proti Žirovu, ve kterém defenzíva Kamenice stála na pevných základech. Mladý obránce, student Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích si našel čas, aby odpověděl na tradiční porci otázek. Jeho zajímavé a vyčerpávající odpovědi si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Honzo, byl jsi vyhlášen hráčem kola Poutník ligy, hlasování fanoušků si ovládl s naprostým přehledem. Co na to říkáš, překvapil tě suverénní způsob tvého vítězství?
Prvně jsem ani nevěděl, že jsem se do sestavy kola dostal, pak mi to psal Tomáš Filípek, že tam jsem a že se postará o to, abych vyhrál, takže on seděl u počítače asi furt. A pak vím, že spoustu hlasů poslala ségra s mamkou a spolužáci. Ale že vyhraju takovým rozdílem jsem nečekal, proto bych všem co mi poslali hlas chtěl moc poděkovat. Samozřejmě mě to těší, i když náš pokladník Patrik Macháček už má připravenou nějakou částku, kterou budu muset přispět do týmové kasy :D
Jak hodnotíš zápas proti Žirovu, po kterém jsi byl ty spolu se svým kolegou z obrany Pavlem Klusáčkem nominován do sestavy kola. Fungovala defenzíva Slovanu opravdu na jedničku či tam byla nějaká okénka?
Tenhle zápas byl spíše bojovný, než aby se hrál nějaký pěkný fotbal, nám se v prvním poločase vůbec nedařilo, přesto jsme si nějaké šance vytvořili, ale bohužel je neproměnili. Soupeř měl taky nějaké, ale taky je nedokázal proměnit. Ve druhé půli jsme se trochu zlepšili a po individuální akci Tomáše Filípka, který našel přesným centrem Davida Slabého ve vápně se nám podařilo dát důležitou branku, a trochu jsme se uklidnili, pak přišel druhý hodně šťastný gól, tam Honza Strašík vystřelil z vápna a přes několik tečí se míč dostal až do brány. Pak už jsme zápas dohráli v klidu. Myslím, že naše defenzíva funguje slušně zatím celé jaro, tedy až na zápas v Plačkově, kde se nedařilo vůbec nikomu. Máme poměrně mladou obranu, ale na stoperu vždycky nastoupí někdo zkušený a nás mladé si dokáže srovnat, to je podle mě velká výhoda mít v týmu někoho takového a asi proto to funguje. Pavel už se dostal do sestavy asi podruhé nebo potřetí, je to hodně nepříjemný a tvrdý hráč, proti kterému nechce hrát nikdo, ani my na tréninku, protože souboje s ním hodně bolí :D v nedávné době se o tom přesvědčil třeba cerekvický Jaroslav Serbus.
Rezerva Kamenice se v této sezoně dlouho trápila ve venkovních zápasech. V předminulém kole jste si však připsali senzační skalp Horní Cerekve. Co o tomto triumfu rozhodlo? A jak jste si zápas a následnou oslavu vítězství užívali?
Do Cerekve jsme jeli s tím, že domácí chceme hlavně potrápit. Já byl před tím zápasem expertem kola a ušil jsem si na sebe bič v podobě tipu, že vyhrajeme :D Nikdo mi nevěřil a popravdě kluci z Áčka si ze mě dělali v kabině srandu. Když jsme pak přijeli do Cerekve a já se šel rozcvičovat, tak jsem slyšel domácí borce, jak se baví o tom, že expert kola tipuje jejich prohru a že to asi musí být nějaký kamenický srdcař, když si troufá tipovat jejich prohru :D Tak jsem chtěl kluky trochu hecnout a slíbil jsem jim před zápasem, že jestli neprohrajeme, že dám basu, přidal se i Patrik Macháček, takže basy byly slíbené dvě a to byla pro některé hráče hodně velká motivace a podle toho pak taky zápas vypadal :D Všichni jsme ho odmakali na hranici svých možností. Po zápase ještě přišel Pavel Tuček a dal další basu, takže už byly tři a podle toho vypadala i oslava. Po zápase jsme měli posezení u nás na hřišti, kde naše Áčko taky vyhrálo, takže se popíjelo tam, pak jsme se přesunuli k ohni na pálení čarodějnic a pak se pokračovalo dál až do ranních hodin. Já měl druhý den domluvený prvomájový výlet s přítelkyní do Protivína do krokodýlí ZOO a když jsme tam přijeli, tak jsem zjistil, že v areálu musí být vysoká teplota přes 30 °C a obrovská vlhkost, což pro mě v mém stavu nebylo příjemné prostředí :D Takže já začal bojovat druhý hodně těžký zápas ve dvou dnech, nakonec jsem vyhrál i ten :D Všechno dobře dopadlo a výlet byl moc pěkný.
Nyní zajíždíte do Jiřic, kterým jde o všechno. Vám naopak již pouze o sportovní čest. Kde hledat motivaci do zbývajících zápasů, myslíš, že v tom nebude problém?
Motivaci určitě máme, protože venkovní výsledky máme letos hodně bídné, proto chceme v Jiřicích vyhrát a zase trochu venkovní bilanci zlepšit. Ale všem nám je jasné, že nás čeká hodně těžký soupeř, protože domácí hrají pro mě hodně překvapivě o záchranu a udělají všechno pro to, aby se udrželi. Já na tento zápas bohužel nebudu, ale věřím klukům, že navážou na dobré výsledky z posledních zápasů a zvládnou ho. Budu jim na dálku držet palce.
Když se ještě krátce vrátíme k minulé sezoně. Ta pro béčko Kamenice byla nadmíru úspěšná, dokonce jste měli na dosah historický postup do B třídy. Nejste ale s odstupem času, i třeba vzhledem k výsledkům Pacova B v krajské soutěži či Vašemu venkovnímu trápení, rádi za to, že jste nakonec zůstali v OP? Nebo tě láká okusit vyšší soutěž?
Musím říct, že hned po zápase s Pacovem, kde jsme hráli o přímý postup a potřebovali jsme vyhrát, ale bohužel jsme jen remizovali, byli všichni zklamaní, teda až na kapitána Aleše Schobera, který postoupit nechtěl, říkal, že kdyby se postoupilo, že by snad musel skončit, protože se mu nechtělo na „stará“ kolena honit v B třídě. Já si ale stejně myslím, že by neskončil, ten bude hrát ještě za 10 let, je to takovej náš Jarda Jágr :D Ale když se na to podívám teď s odstupem času, tak je asi lepší, že se nepostoupilo, kord když vidím jak se Pacov trápí a nejspíš ho hned příští sezonu máme zase zpět v Poutník lize. Zkusit vyšší soutěž mě láká, ale jak už jsem říkal, máme poměrně mladý tým, tak třeba se nám to podaří za pár let.
Honzo, mohl by jsi se čtenářům trochu představit, máš třeba kromě fotbalu i jiné koníčky? Co rád děláš ve volném čase?
Studuji v Českých Budějovicích Jihočeskou univerzitu, obor Pozemkových úprav. Letos budu skládat státnice na bakaláře, tak doufám, že se mi to podaří. Mimo fotbal mě baví florbal a poslední dobou jsem začal hrát squash a ten mě baví hodně. Jinak mým největším koníčkem je moje přítelkyně, takže volný čas se snažíme trávit spolu.
Jaké byly tvé fotbalové začátky? Působil si v mládežnických kategoriích pouze ve Slovanu? A na jakou sezonu či na jakéhonejraději vzpomínáš trenéra ?
Ano, od svých šesti let hraji pouze za Slovan. Takže ve Slovanu jsem prošel všechny kategorie od přípravek až po muže. Nejraději vzpomínám na dorostenecká léta, kde jsme hráli Krajský přebor. A také na dobu, když jsem byl ještě žák a trenér Radek Bouchal si mě a ještě některé kluky vytáhl do dorostu a za tři roky se nám podařilo z okresu postoupit až do Krajského přeboru. To byla v týmu skvělá parta kolem Radka Pelce a Tomáše Tesaře, starší kluci nás mladé suprově přijali a naučili nás dost nových věcí a nejen těch fotbalových :D
Co tě na fotbale nejvíce baví a co naopak nejméně?
Na fotbale mě asi nejvíc baví to, že si u něho parádně psychicky odpočinu. Vždycky když jdu na hřiště, tak vypnu a soustředím se jen na zápas a neřeším nic jiného. No a nejméně mě baví asi zimní příprava, kterou nám tady v Kamenici trenéři Bouchal a Macháček připravují hodně výživnou :D
Máš nějaký fotbalový vzor či oblíbený klub?
Můj fotbalový vzor je Aleš Schober, na kterého jsem se chodil koukat jako malý kluk, když válel za Áčko :D a teď s ním hraju v jedné obraně, komu se to poštěstí hrát se svým vzorem :D Oblíbený klub v Česku mám Jihlavu a v zahraničí jednoznačně Chelsea.
V Kamenici nad Lipou máte skvělé zázemí, krásné hřiště, přes zimu navíc přibylo hřiště s umělou trávou. Přispívá to k vaším úspěchům, když v domácím prostředí jste druhým nejlepším týmem soutěže? Nebo co podle tebe stojí za výbornými domácími výkony?
Že se tu postavila umělka je paráda, v zimě jsme většinu času trávili tam, což bylo super, že jsme nemuseli být zavřený v hale. Ale to, že se nám daří doma je hlavně díky tomu, že naše hlavní hřiště je oproti ostatním hřištím v okrese větší a toho dokážeme využívat.
Naopak venku se Kamenici ještě donedávna v této sezoně vůbec nedařilo. Rozbor toho, proč tomu tak bylo, necháme na jindy, ale je nějaký soupeř či hřiště, kam jezdíš nerad, kde se ti hraje vyloženě špatně? A hraješ raději zápasy proti favoritům či ti vyhovuje, když jste v roli favorita vy?
Nerad jezdím třeba právě do Žirova, kde je hřiště hodně malé a ještě k tomu, když tam hrajete na konci podzimu nebo na začátku jara, když počasí není úplně ideální, tak to ani v šatně není zrovna příjemný. Myslím, že nám vyhovuje spíše, když nastupujeme proti favoritovi a nemusíme, to se dokážeme hecnout.
Odbočme na chvíli od fotbalu. Máš nějaký nesplněný klukovský sen?
Můj klukovský sen byl, že jsem si chtěl zahrát ligu. A to se mi vlastně splnilo, sice to není Synot liga ale Poutník liga. Ale říkám si liga jako liga :D
Na které místo na světě by jsi se rád podíval a proč?
Jednou bych se chtěl podívat někam do severských zemí (Island, Švédsko atd.), strašně se mi tam líbí jejich příroda.
Závěrečná otázka. Sleduješ portál fotbalunas.cz? A je třeba něco, co by si na webu vylepšil nebo něco, co ti tam chybí?
Portál sleduju pravidelně, když mám čas, koukám i na jiné soutěže a dokážu se u těchto stránek seknout poměrně dlouho. Nenapadá mě, co by se ještě dalo vylepšit. Jen mě mrzí, že poslední dobou některé týmy už neposkytují reporty, tak jako tomu bylo dříve(to mrzí i nás, pozn. autora).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.