Milan Veselý věří v lepší časy Baníku Ostrava

Vítězem hlasovací soutěže Hráč kola se stal brankář Valče Milan Veselý, který úspěšně zastoupil týmovou jedničku Zdeňka Macka. Tento skoro čtyřiatřicetiletý hráč byl základním kamenem u výhry v Budišově. Nyní si s Milanem Veselým můžete přečíst celý rozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Milane, gratuluji ti k vítězství v naší anketě a zeptám se, jak by jsi hodnotil svůj nedělní výkon?
Zdravím a děkuji ke gratulaci. Chtěl bych poděkovat všem co mě v anketě podpořili.. hlavně mému „fanklubu“ z Havlíčkova Brodu a Brna, kteří mě poslali určitě spoustu hlasů. Potom co jsem skončil loni druhý tak se zařekli, že mě k vítězství dotlačí pokud se ještě někdy do sestavy dostanu(smích). Jsou to kamarádi se kterými párkrát do roka podnikáme jiné sportovní akce než je fotbal (sjíždění vody, triatlon, výlety na kole…) .Jinak svůj nedělní výkon hodnotím vcelku kladně. Upřímně se mi do branky moc nechtělo, ale jak jsem říkal před začátkem jara. Pokud bude trenér potřebovat tak rád pomůžu a to na jakékoliv pozici. To co jsem měl jsem posbíral a měl jsem i trochu štěstí hlavně při jednom přímém kopu domácích, který skončil na břevně. Jinak já tvrdím, že i když jsem stál v bráně tak jsem tuto pozici zastával spíš jako stoper (úsměv). Pro dost míčů jsem si došel a odkopl je i mimo pokutové území. Nebaví mě v té bráně stát tak si sem tam zpestřím zápas „výletem“ mimo pokutové území.
Jaký byl zápas v Budišově z tvého pohledu?
.Z mého pohledu jsme v utkání po dvaceti minutách mohli prohrávat klidně 2:0. Domácí hráči naše velmi rychle napadali a to nám dělalo problémy z čehož pramenila spousta chyb a spousta faulů poblíž pokutového území. I když jsem kluky před zápasem nabádal, aby se právě faulů kolem šestnáctky vyhýbali tak tomu bylo spíše naopak . Většina přímáků domácích byla nebezpečná, ale až na jeden kdy jsme inkasovali v posledních sekundách prvního poločasu se nám je podařilo přečkat bez úhony. Takže první poločas pro mě byl z Naší strany bída a utrpení. O přestávce ale pomohla domluva trenéra a přeskupení záložní a útočné řady. Kluky strhl ke zlepšení hlavně náš nový spoluhráč Jirka Nováček, který příkladně bojoval a najednou nás bylo plné hřiště a soupeře jsme začali přehrávat. Brzy po přestávce jsme se dostali do vedení po krásném přímém kopu do šibenice zahrávaném jedním z nejzkušenějších - Honzem Sirotou. A netrvalo dlouho a po povedeném centru střídajícího hráče Daniela Procházky se prosadil i náš „sváteční“ střelec Honza Ludvík. To nám dodalo klid a věřil jsem, že zápas už nepustíme. Domácí sice ještě pár nebezpečných útoků podnikli, ale vše jsme společnými silami vyřešili bez obdržené branky. Sami jsme měli taky ještě pár náznaků, ale konečný výsledek zůstal 1:3.
Který tvůj zákrok si myslíš, že byl nejpovedenější?
Můj nejpovedenější zákrok byl paradoxně možná ten, který nikdo moc nezaregistroval . Za stavu 0:1 v prvním poločase se dostal k odraženému míči domácí kapitán a z malého vápna se pokoušel zakončit patičkou. Já míč reflexivně vyrazil levou rukou. Míč se však opět k domácímu kapitánovi vrátil a opět se jej snažil dostat do branky. Vrhl jsem se po míči, ale doslova mě procedil míč mezi rukavicemi, ale na brankové čáře mě dobře zastoupil obránce Michal Chytka a míč odkopl do bezpečí. Nutno říct, že v ten moment i pomezní rozhodčí špatně vyhodnotil situaci a mávl domácím ofsajd. Ti se právem rozčilovali, ale stejně z této situace gól nevytěžili takže si myslím, že na konečný výsledek to nemělo vliv.
Brankářská jednička Zdeněk Macek je momentálně zraněný. Na podzim patřil k největším oporám týmu. Myslíš si, že ho dokážeš stejně dobře zastoupit a na jak dlouho jeho absenci vidíte?
Tak naše brankářská jednička Zdeněk Macek je sice zraněná, ale posledních pár let (možná i desítky let) nenahraditelná!!! (s úsměvem dodává) Je to takový „náš Jarda Jágr“ (akorát že v brance) . Jeho absence bude nejspíš ještě minimálně na zápas s Březníkem. Uvidíme jak se bude cítit potom. Jedná se o svalové zranění a u toho člověk nikdy neví. Jsem typologicky jiný takže nevím jak moc ho dokážu zastoupit, ale budu se snažit jemu a celému mužstvu nezkazit moc statistiky. Myslím, že průměr jedné obdržené branky na zápas v takové soutěži není vůbec špatný ;-).
Jste v tabulce druzí jen o skóre. Za vámi však v kontaktu číhá nebezpečné trio. Myslíš si, že to bude řežba do posledního kola a nebo se někdo utrhne?
Je fakt, že tabulka je neskutečně vyrovnaná a nás jen může těšit, že jsme ve společnosti takových klubů jako jsou Třebenice, Březník,…Myslím, že u těchto dvou se rozhodne o postupu. Ale vypadá to, že to bude drama až do posledních kol. Určitě se o to budeme chtít přičinit taky!
Máš nějaký rituál před zápasem?
Rituál vyloženě nemám. Jen rád nosím gumový náramek „ Světluška“ a nerad ho sundávám takže když už jej sundat musím tak si ho třeba schovám do štulpny.
Jaké jsou tvé fotbalové začátky? Kdo tě k fotbalu dovedl?
K fotbalu mě dovedl táta (no možná jsem si to spíš vybrečel (smích). Chodili jsme po škole s kamarády snad každý den. Pro nás byl trest když jsme jít ven nemohli. Tuhle dobu je to spíš naopak.
Jak vypadala tvoje fotbalová kariéra?
Kariéru jsem načal v žácích v Myslibořicích, kam jsme jezdili ještě se dvěma kamarády z vesnice, protože ve Valči v té době žádné mládežnické družstvo nebylo a od šestnácti let hraji za chlapi ve Valči kam mě dovedl můj již bohužel zesnulý kamarád František Chládek! Začal jsem na postu pravého záložníka. Byl jsem mladý, dravý, bojovný….Po vojně se mi bohužel přivodilo první zranění kolena. Po návratu jsem začal hrávat předstopera a sem tam při zranění brankáře jsem zaskakoval v brance. Po dalších operacích to vypadalo už na konec kariéry, ale furt mě to k fotbalu táhlo a vrátil jsem se i po plastice křížových vazů. Místo v obraně bylo už obsazeno tak jsem začal hrávat útočníka. Samozřejmě jsem zaskakoval na všech možných poslech když bylo potřeba . Prostě jsem vystřídal doslova všechny posty (úsměv). A když už jsem letos před začátkem jara oznámil spoluhráčům, že budu jako „pátý“ náhradník do počtu tak je ze mě po delší době zase brankář.
Věděl jsi hned, že budeš chtít být brankářem?
Brankářem jsem byl za těch 17 let co s menšími či většími přerušeními hraji asi třicetkrát a je fakt, že mě to někdy i hodně bavilo, ale vždy jsem chtěl být útočný tip hráče. Takový podhroťák to by bylo něco. Ale byl jsem spokojený ať už jsem hrával kdekoliv .
Jaký je tvůj největší fotbalový úspěch?
.Úspěchů jsem zažil ve Valči hodně. Například postup ze IV.třídy do III.třídy. Potom dokonce postup ze III.třídy do II.třídy, ale nejvíc si cením asi loňského roku, kdy jsem po podzimu měli na kontě pouhých 7 bodů a vypadalo to na sestup opět do „pralesní ligy“, ale na jaře jsme hráli pohledný a účelný fotbal a nakonec soutěž s přehledem zachránili a já k tomu přispěl i nějakými góly a asistencemi.
Máš oblíbeného brankáře?
Oblíbený brankář určitě Zdeněk Macek!!! Ale nemůžu zapomenout ani na Petra Čecha a GIGI BUFONNA. Ty obdivuji za jejich vytrvalost a vysokou úroveň.
Kterému fotbalovému klubu fandíš?
Mým srdcovým klubem je FC Baník Ostrava!!! I když to s nimi letos už nedopadne dobře tak věřím v lepší zítřky a brzký návrat do první ligy.
Kdo podle tebe vyhraje domácí titul?
Titul přeji Viktorce Plzeň, ale Sparta jim to určitě nenechá zadarmo….Rád bych aby si to „na férovku“ rozdali ve vzájemném duelu na konci dubna a kdo vyhraje ať získá titul!
Co říkáš na skvělé tažení Sparty pohárovou Evropou a kam až to můžou dotáhnout.
Sparta mě po několika letech mile překvapila. Líbil se mi její zápas (nebo spíš první poločas) na Laziu. Výborně napadali a Italové z toho byli hodně překvapení. A nedovedu odhadnout jak to dopadne proti Villarrealu. Přál bych jim samozřejmě i kvůli koeficientu postup. Můj tip ale je, že po tomto dvojzápase Sparta učinkování v Evropské lize ukončí.
Jak si myslíš, že dopadnou naši reprezentanti na Mistrovství Evropy?
Naši reprezentanti mě v přípravě nijak nepřesvědčili, ale věřím trenérovi Vrbovi, že do začátku ME to ještě poskládá tak aby si to sedlo a může se stát cokoliv! Věřím dokonce v postup ze skupiny. Jedna výhra a dvě remízy by k tomu mohly dopomoct .
Máš v klubu nějakou přezdívku?
Na hřišti mi sem tam někdo řekne Milčo. Ale jelikož v klubu jsou už většinou mladíci tak mi říkají skoro „pane Veselý“ (smích). Dělám si srandu. Pro většinu jsem Milan. V civilu mi kamarádi říkají Milhausi.
Jaké máš koníčky?
Mezi koníčky patří určitě kolo a taky hlídání dětí mé sestry. S nima se člověk nikdy nenudí! (úsměv). A v neposlední řadě pravidelné posezení jednou týdně u piva s kamarády a drbání o fotbalu, ženách a jiných „důležitých témat“ (úsměv).
Jakou muziku rád posloucháš?
Mám rád rádiovou hudbu. Nemám vyhraněný styl. Akorát nemusím techno. Rád si pouštím CZ a SK písničky na stanici Óčko.
Tvoje oblíbené jídlo a pití?
Mé oblíbené jídlo je svíčková s pravým domácím knedlíkem. Nejlíp aby jich bylo aspoň 10 (úsměv). A pití? Jednoznačně domácí bezová šťáva!!! Na té jsem díky babičce a mamce „odkojen“.
Sleduješ naše webové stránky?
Vaše webové stránky sleduji pravidelně. Byl to výborný nápad a myslím, že se Vaše fanouškovská základna stále zvětšuje! Baví mě si číst komentáře ze zápasů soupeřů a sledovat Vaše ankety. Člověk se zde může týden dopředu připravit na nadcházející duel. Zjistí si zde zda byl někdo vyloučen nebo zda někdo v minulém kole zazářil a podobně…
Jak si myslíš, že dopadne váš příští zápas s Březníkem?
Náš nadcházející zápas bude těžký. Jak jsem již uvedl tak Březník pasuju na jednoho z favoritů na postup, ale samozřejmě věřím, že na našem domácím hřišti budem lepším týmem a vyhrajem! Jak já rád s oblibou říkám „ stáčí dát jen o gól víc než soupeř a je jedno jak hraje obrana nebo jak chytá brankář“(úsměv).
Děkuji za rozhovor

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.