Příběhy Bartošáka nebo Jiráčka zná Jan Kalaš velmi dobře! Napodobí je?

Je mu teprve dvacet dva let, zkušeností má už ale na rozdávání. Vyrostl na Spartě, vyzkoušel si druhou ligu a nyní válí v Zápech, které jsou jen těsně pod vrcholem ligy třetí. Vítězstvím napodobil svého spoluhráče Karla Hejného, který v naší anketě zvítězil poměrně nedávno, společného s ním má však více. I Jan Kalaš totiž směřuje svou snahu až k nejvyšším metám v rámci tuzemského fotbalového rybníčku, tedy na Synot Ligu. A bude-li se mu dařit podobně, jako minulé kolo v derby proti Jirnám, tak se cestička určitě najde! O těchto plánech, ale i jeho dosavadní kariéře si můžete přečíst v rozhovoru, který nám ochotně poskytl.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství. Věděl jste, že jste v sestavě kola a že o toto ocenění bojujete?
Děkuji za gratulaci. O tom ocenění jsem vůbec nevěděl, protože se v tomhle směru moc neorientuji. Dozvěděl jsem se to až od spoluhráčů, kteří mi řekli, že jsem v sestavě kola a včera na tréninku jsem se dozvěděl, že jsem i hráčem kola. Jsem za to rád!
Jak jste si vlastně derby s Jirnami, za které jste to ocenění získal, užil?
Co jsem v Zápech slyšel, tak je to hodně vyhlášený zápas. Je to takové malé derby, takže o motivaci bylo postaráno. Bylo to celkem vyhrocené a diváci se myslím bavili. Nějaké góly také padly a i jsem si všiml, že přišlo i nejvíce diváků za celou dobu, co jsem v Zápech. Takže já jsem si užil, diváci fandili, bylo to super. A to že jsme vyhráli, byla taková třešnička na dortu.
Zápy jsou v tuto chvíli čtvrté, jste s tím v týmu spokojení?
Jsme spokojení a to i s tím, kolik máme bodů. I když zase na to kolik máme bodů, tak pořád stačí jednou prohrát a můžeme být osmí. Soutěž je kvalitní a hodně vyrovnaná. Určitě jsme ale rádi a myslím, že před zápasem soutěže to takové nikdo nečekal. Vedení, trenéři i my hráči proto musíme být spokojení, i když byli i nějaké zápasy, které se daly zahrát lépe. Alespoň víme, na čem pracovat.
Zatím jste se trefil v této sezóně třikrát. Nemyslíte, že těch branek mohlo být víc?
Určitě by jich mohlo být víc. Já jsem do Záp šel s tím, že ty góly střílet mám. Přišel jsem jako útočník, ale nepadalo mi to tam. Trenér tedy zvolil variantu, že mě stavěl na zálohu a paradox je, že až tam jsem se nějak rozstřílel a začal se dostávat do šancí. Určitě jsem si ale představoval těch gólů víc. Minimálně deset by jich útočník v takovémhle týmu a s takovými spoluhráči dát měl. Jsem z toho malinko zklamaný, ale hlavní je, že se daří týmu, takže to rozhodně jen o mě a mých gólech. Stačí se podívat na Davida Kalivodu, který má gólů nejvíce, vzal to na sebe a my jsme za to jako tým jen rádi.
Co vaše ambice do budoucna? Věříte ještě v možnost zahrát si znovu druhou ligu, kterou jste už zažil v Kolíně, popřípadě pak naši nejvyšší soutěž?
Já nejsem zrovna typ, který by kladl nějak velké cíle. Chci to postupně. Teď jsem ve třetí lize, takže se budu snažit dostat do druhé a tam se nějak vyhrát a třeba se mi nějaká sezóna podaří. První ligu bych si chtěl zkusit, to je tady v Česku základ pro mladého fotbalistu. Uvidíme.
Ono se stačí podívat třeba teď na čerstvý případ Bartošáka, tedy hráče, který ještě nedávno neměl pomalu místo ani ve druhé lize a dnes je v reprezentaci…
Určitě, podařit se to může každému. Já ten příběh o Bartošákovi znám, podobné to bylo také s Petrem Jiráčkem. Ve fotbale je možné všechno, a když je člověk mladý, tak stačí, aby se podařila jedna, dvě sezóny a mít štěstí, aby si vás někdo všimnul. Mě je dva a dvacet, vím, že ještě můžu dosáhnout toho, co chci, tedy na druhou nebo první ligu.
Zatím vždy, kdy jsem mluvil s někým ze Záp, jsem se doslechl to samé, tedy že se tam dala dohromady výborná parta a vše klape jak má. Můžete mi to potvrdit i vy?
Potvrzuji, že ano. Parta si sedla, máme v týmu pár starších hráčů, střední generaci a doplňujeme to my mladí, takže si navzájem vyhovíme. Od starších se ledacos naučíme, jak tu zábavu, tak vzájemný respekt. Já si nemůžu na nic stěžovat, od začátku jsem zapadl dobře a nemůžu tedy říct jediné křivé slovo. Ta parta se také částečně odráží v našich výsledcích. Navzájem se motivujeme, říkáme si, že jdeme do války, že nás čeká boj. To nás jako tým slučuje a je to i hlavní úspěch podzimu.
Na tu předchozí otázku jsem se neptal náhodou, vím totiž, že máte za sebou působení ve Spartě, Roudnici, Kolíně a Vyšehradě. Máte tedy s čím srovnávat…
Když budu mluvit o angažmá ve Spartě, tak tam jsem vlastně vyrůstal. Prošel jsem tam od přípravky až do dorostu a působil jsem i v juniorce. Tam se hráči vesměs střídali, někdo šel výš, někdo úplně pryč…když jsem tedy nakoukl do dospělého fotbalu, tak musím říct, že jsem špatné vztahy se spoluhráči nebo s vedením nezažil nikde. I když v Kolíně to co se týká financí, o něco horší bylo. To je ale asi všude. Jinak v Roudnici byla super parta a měli jsme i skvělého trenéra pana Zdeňka Haška, který je teď na Žižkově. Tam jsem se cítil výborně a měl jsem i docela dobrou fazónu. Tam to bylo asi nejlepší. I na Vyšehradě jsem měl ale celkem dobrou sezónu a dobré vztahy s vedení. Pan Klíma mi vyšel vždycky vstříc, takže také nemohu říci nic špatného. Co se týká toho Kolína, já jsem tam prošel v podstatě jen přípravou a chodil jsem hrát za farmu právě na Vyšehrad, takže nemohu vyloženě říct, jak to tam chodí. Něco vím od spoluhráčů, ale u ničeho jsem moc nebyl. No a teď v Zápech to je naprostá spokojenost. Pan Mašek nám také vyjde vždy vstříc, mluví s námi a my si rozhodně nemůžeme na nic ztěžovat. Máme super zázemí i veškeré podmínky, takže určitě mluvím za všechny, když říkám, že jsme tam spokojení.
Na našich stránkách funguje mimo jiné také Expert tip, kdy většinou některý z trenérů ČFL tipuje výsledky následujícího kola. Zatím nejvíce správných tipů trefil právě váš trenér pan Mašek. Projevují se jeho věštecké schopnosti i v kabině?
My tohle moc neřešíme. Pan Mašek je zaměřený hlavně na nás, na Zápy. Ostatní týmy nejsou na pořadu dne. Jen před zápasem se bavíme o soupeři, který nás čeká. Že bychom ale řešili ostatní zápasy to určitě ne. Soustředíme se na sebe.
Blíží se zimní přestávka. Plánujete v Zápech velkou dokopnou po takto úspěšném podzimu?
Určitě je co slavit, čekají nás ale ještě dva zápasy a my v nich budeme chtít získat co nejvíce bodů, takže na dokopnou ještě nemyslíme. Zítra hrajeme v Písku, za týden pak doma s Domažlicemi. Uvidíme tedy, jaká bude nálada, až se pak podíváme na tabulku a když budeme v takové pozici, která uspokojí nás i vedení, tak dokopná bude určitě…nechci říci velká, ale oslavíme to.
Chcete touto formou něco vzkázat svým spoluhráčům?
Asi že jim děkuji, že mě vzali takhle mezi sebe a že se v Zápech cítím dobře. Jsem za každého rád, ten konec podzimu určitě zvládneme a na dokopné to oslavíme!
Na závěr tradiční dotaz, co na stránky www.fotbalunas.cz říkáte?
Já jsem právě už dřív slyšel o tom panu Maškovi, že u vás byl jako expert, takže to jsem si přečetl. A pak také jsem se na vaše stránky dostal přes Karla Hejného, který se stal hráčem kola. Takže ty rozhovory mi neunikly, ale že bych to sledoval pořád, to se musím přiznat, že ne. Co jsem ale na stránkách viděl, tak se mi moc líbí! Člověk se dozví zajímavé věci nejen o sobě, ale celkově o soutěži a to je určitě dobrá věc. Podle mě je ta stránka dobrý projekt.
Děkujeme a do závěru podzimní části držíme palce. Mějte se.
Také děkuji, nashledanou.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.