Antonín Barák končí v SKFS: Jedenáct pracovních úvazků je moc

0

Antonín Barák starší, fotbalový trenér, mentor a učitel, v prvním roce pomohl ve vedení Středočeského krajského fotbalového svazu a Komise mládeže SKFS. Nyní se však Barák rozhodl k odchodu. Proč? To se dozvíte ve shrnutí rozhovoru, který otec českého reprezentanta stejného jména poskytnul SKFS.

Antonín Barák st. uvedl, že za odchodem stojí především zdraví: V některých obdobích je běžné kumulování pracovních funkcí a já jsem zjistil, že mám jedenáct pracovních úvazků. To není stěžování, spíš můj dlouhodobý problém. Neumím moc říkat „Ne“ a to mě trochu doběhlo. Musím přibrzdit a některé věci bohužel ze své práce vytěsnit.

 

Barák toho stíhal opravdu mnoho: Kromě metodického řízení mládeže Dukly a jejího přemostění do dospělých kategorií se už tři a půl roku velmi intenzivně věnuji programu Trenéři ve škole, který jsme zakládali s Michalem Prokešem (bývalý sportovní ředitel FAČR – pozn.) a Honzou Macháčkem (historicky nejlepší ragbista ČR – pozn.). Před dvěma lety odešel Michal do Egypta a my jsme si museli s Honzou rozdělit jeho pracovní úvazek mezi sebe. Před dvěma lety nás o tento program požádal Karol Kučera (zmocněnec slovenské vlády pro sport – pozn.). Rádi jsme kolegům ze Slovenska poskytli metodiku a jezdíme pravidelně školit slovenské trenéry na tělovýchovné fakulty do Bratislavy, Bánské Bystrice a Košic. Kromě toho lektorsky působím na FAČR na všech úrovních trenérských licencí a také přednáším pro ostatní sportovní asociace (florbal, judo).

 

Do toho Antonín Barák působí ještě jako učitel: Učím také na VOŠ Josefa Dobeše se zaměřením na rozvoj Fotbalových, profesních studií. Od nového školního roku jsme se dokonce domluvili s úsekem vzdělávání na FAČR, že budeme pro studenty otvírat možnost studia C a B licence trenérství. Do toho založení a účast v hnutí F-evoluce a činnost v některých fotbalových orgánech – sportovní rada FAČR, VV SKFS, předseda KM SKFS. Také člen Metodické podpory na MŠMT k revizi Rámcových, vzdělávacích programů pro všechny úrovně školství.

 

Barák st. na otázku, co se za uplynulý rok povedlo v SKFS: Jako jediný kraj jsme celoročně spustili nové dva projekty. Postupně se nám podařilo ve všech okresech nastartovat ukázkové tréninky pro vybrané hráče kategorie mladšího dorostu a dívek. Pro chlapce i dívky bylo zorganizováno během roku několik turnajů a krajský výběr mladších dorostenců nakonec zvítězil v celostátním turnaji memoriálu Josefa Šurala. Hlavním cílem ale bylo přitáhnout co nejvíce kluků z této kategorie opět k fotbalu, aby nám s ním nekončili. V tomto věkovém období totiž pravidelně končí s fotbalem absolutně největší procento mladých hráčů.

 

Jedním z hlavních úkolů SKFS bylo obrátit pyramidu krajských mládežnických soutěží tak, aby pomyslná špička byl znovu jeden krajský přebor. Antonín Barák na otázku, zda je s rozložením skupin pro sezonu 2022/2023 spokojený: Nikdy asi nenajdeme absolutně ideální model, ale snažili jsme se s kolegy jak z komise mládeže, tak i kolegy z STK najít nejvhodnější model jednotlivých skupin. Budoucnost ukáže, jestli jsme cílili správně. Pracovalo na tom mnoho zkušených lidí z fotbalu.

 

Poté se Barák st. rozpovídal o tom, jak byl měl pokračovat trend v mládežnickém fotbale nejen ve Středočeském kraji: Na prvním místě bychom měli zajistit, aby děti měli možnost pravidelně sportovat a mohli se rozvíjet všesportovně. To dnes velmi chybí. Potom dochází často k tomu, že velké procento hráčů končí s fotbalem. Jsou opotřebováni jak zdravotně, tak psychicky. Další postřeh mám s rodiči. Jaksi se nám geometrickou řadou zvýšilo procento velmi aktivních, v psychologii nazývaných hyperprotaktivních rodičů, kteří to samozřejmě myslí se svými ratolestmi velmi dobře, ale v reálu je ničí. A bohužel většinou neslyší, nevidí. Příkladů máme za sebou mnoho, ale někteří si musí touto zkušeností projít, je to jejich svobodná volba.

 

Barák st. poté zmínil také to, že věk patnáct let je nejčastějším věkem, kdy mladí kluci končí s fotbalem: Ono vždy v minulosti v tomto věkovém období končilo větší množství hráčů. Je zbytečné tady nyní asi vyjmenovávat důvody proč k tomu dochází na pomezí pubertálního a adolescentního věku mladých lidí. Nyní se ale z této věkové kategorie stal téměř „ohrožený druh“. Určitě nevím, jak to zastavit, ale jak počet končících hráčů snížit se přirozeně nabízí. Dobrý přístup trenérů, zajímavá činnost – nejen fotbalový dril, ale také nabídka všesportovních činností, a dokonce i nesportovních aktivit jako noční pochody v horách nebo v lese, noční bojovky, noční pochody řekou, pracovní aktivity, natáčení filmu, hraní divadla, psaní povídek se sportovní tématikou, vytváření pěveckého pásma týmu atd. To jsou věci, které neskutečně posouvají týmovou dynamiku a zůstanou klukům pod kůží. Tyhle věci jsou emočně velmi silné a většinou na ně kluci nezapomenou do smrti. Je to vždy o lidech, kteří buď mladé lidi kultivují a rozvíjí, anebo je zajímá pouze aktuální výkon, a to je z dlouhodobého hlediska pro mladé kluky náročné. Nechme je bavit hrou.

 

Novým předsedou SKFS navrhnul Antonín Barák Milana Kormaníka a objasnil, proč by to měl být právě on: Známe se velmi dlouho. Hodně let jsme spolupracovali jak na úrovni projektu Létající trenéři, tak na úrovni krajských výběrů a dalších mnoha aktivitách pro děti ve Středočeském kraji. Moc si vážím Milanovi profesní odbornosti, pracovitosti a zapálení pro fotbal. Má největší přehled nad všemi akcemi organizovanými FAČR nebo SKFS. Pomáhá v rozvoji okresních GTM a úzce s nimi spolupracuje. Má mnoholeté zkušenosti s mládeží od nejmenších dětí v předškolním věku až po starší dorostence. Myslím, že v minulosti i Komisi mládeže SKFS vedl, ale neměl bohužel od minulého vedení VV patřičnou podporu, aby mohl komisi řádně vystavět. Nyní je situace diametrálně odlišná a věřím, že Milan bude tahounem.

 

Zdroj: SKFS


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou