Rozhovor s Ladislavem Vízkem o životě trenéra v 1.A třídě

0

O bývalém českém reprezentantovi, držiteli české olympijské medaile z roku 1980 a bronzové medaile z ME téhož roku toho bylo napsáno již spoustu. V deníku iSport má Láďa Vízek dokonce svou vlastní rubriku, rozhovorů má za sebou již stovky. Fotbal je ale nevyčerpatelná studnice témat. Se současným trenérem Dvorů jsme si povídali především o jeho současné trenérské štaci, o úskalích, i radostech.

 

Ladislav Vízek se senzačně chopil kormidla u týmu TJ Karlovy Vary-Dvory, když v létě přikývnul na spolupráci dvěma jménům v čele klubu, kterými jsou Martin Matějček a Jaroslav Šimků.

 

V době nástupu nového trenéra táhli dvorští fotbalisté úctyhodnou sérii bez porážky, která pokračovala i nadále. Nakonec přišly Kraslice, které Vízkovo mužstvo po přesně 693 dnech porazily. Následovaly další ztráty a ač mužstvo nadále prokazuje své nepopiratelné kvality, výsledky již tak dominantní mnohdy nejsou. Svou roli hrají určitě četná zranění a další důvody absencí. A možná i klesající forma?

 

Poslední zápas odehráli hráči Dvorů na hřišti Pily a po devítibrankovém thrilleru si připsali těsné vítězství 5:4. Na Baníku nebyl vždy ideální stav trávníku, za poslední léta ale prošel výrazným zlepšením, což kvitoval sám trenér. “Já si myslím, na A třídu… no, nebylo úplně nejlepší, ale my jsme čekali horší!” říkal s úsměvem. “Naopak, na první pohled to vypadalo velice uspokojivě, útulné, zasazené v lese, ale na tom hřišti to přeci jen vypadalo trochu jinak a to se odrazilo i na naší kombinační hře. Myslím ale, že jsme si s tím dokázali poradit skvěle a opravdu si na hřiště nemůžeme stěžovat. My jsme se skutečně připravovali na louku, ale i místní nám říkali, že se to hodně zvedlo a měli pravdu” pokračoval.

 

Pak se ale samozřejmě nabízí otázka, čím to, že vysoce favorizované Dvory toliko strádaly s Pilou, která, ač dokáže potrápit nejednoho soupeře svou bojovností a zarputilostí, byla považována za jasného outsidera. “Samozřejmě by se mohl najít někdo, kdo by vinil hřiště, ale on tam byl upřímně trošku faktor brankářů. Pár chybných výběhů a tak podobně,” hodnotil zpětně zápas Vízek.

 

A co pocity před utkáním? “My jsme do té Pily přijížděli, to je taková milá vesnička, takhle za stádem krav se dáte doleva, no a už jsem tušil, že nás ten zápas bude trošku bolet. Nechci určitě říct, že to bylo vesnický, nebo tak něco. Ale prostě jsme očekávali tvrdší fotbal a v tom jsme se nemýlili. Ale věřím, že jsme se s tím dobře vypořádali, první půle byla totálně pod naší taktovkou. Oni ale ve druhé půli prokázali velkou bojovnost a dali do toho srdíčko, fotbalově jsme přesto byli furt lepší.” pronesl k příjezdu a také průběhu zápasu.

 

 

Průběh utkání byl poměrně bláznivý, Dvory daly rozhodující branku zásluhou hattrickové Jardy Nerada, poslední čtvrthodinu se ale museli o výsledek i trochu strachovat a na výhru se museli nadřít. “To určitě ano, ale myslím, že prostě zvítězil duch města nad vesnicí,” pronesl kouč se smíchem v hlase. “Já to samozřejmě nemyslím vůbec špatně, vesnice mám hrozně rád, moc se mi líbí, jak to fanoušci prožívají, jak zarytě fandí, daj si o ty dvě pivka víc. I Pila jako tým mě velice překvapila, jejich výsledky sleduji, ale i tak mě překvapili. Přesto, znovu musím podotknout, že jsme dle mého názoru vyhráli zaslouženě.”

 

 

A nestrachoval se Ladislav Vízek za těsného vedení alespoň trochu o výhru? “No to si piš, že jsem se strachoval! Až do poslední vteřiny! Přeci jen jsme v brance měli kluka, který nechytá, místo Tomáše Nováka. Já tedy musím pochválit našeho gólmana (Roberta Gábora, pozn. red.), že udělal v zápase o jednu chybu méně, než brankář domácích,” neubránil se hlasitému zasmání 66letý internacionál.

 

 

Po důležité výhře nad Baníkem nyní čeká na varské mužstvo zřejmě nejdůležitější zápas celé sezóny, domácí utkání s Trstěnicemi. Ví Vízek, co ho čeká, a jakou důležitost má nadcházející zápas? “Do p**ele práce, to vim. Bohužel to vim. A to my právě potřebujeme gólmana, ale jako sůl. Robert samozřejmě není úplně špatnej, ale proti Trstěnicím my potřebujem to nejlepší možný. My už jsme napsali i na svaz, jestli by Tomášovi (Novákovi) ten zbytek trestu nemohli odpustit. On totiž, když se na to podíváš prakticky, tak Tomáš tu červenou dostal ve 2. minutě a dostal trest na tři zápasy. Dva si už celý odseděl a ten jeden, ve kterým šel hned do sprch, by se mu k tomu vlastně mohl přičíst”, kalkuluje před šlágrem 1.A třídy. “My bysme ho strašně potřebovali, a tím spíš proti Trstěnicím. Já věřím, že s Tomášem ty Trstěnice přehrajeme, že tam dáme víc srdíčka. Máme velice dobrý útok, jsme slabší směrem dozadu ale i tak dokážeme zahrát skvělý zápas a potřebujeme jen jistotu mezi tyčemi.”

 

 

Tomáš Novák dostal červenou kartu v utkání s Chebem po nevybíravém zákroku. “Já jsem si stoprocentně jistej, že bychom s tím Chebem, nebýt toho, neprohráli. Takže si tak trochu i myslím, že jsme již byli potrestaní dost. A já pevně doufám, že jestli tenhle článek vyjde ještě před rozhodnutím svazu, tak si to třeba přečtou a trochu se nad námi slitují. Aby to byl opravdu svátek fotbalu, že když už se sejdou tadyty dva top mančafty, tak se sejdou v plné síle. To bych si opravdu přál,” říká Ladislav s úsměvem a především velkým přáním. 

 

 

Od Tomáše to nebyl první podobný zákrok, nebezpečná hra se mu tentokrát ale pořádně vymstila. “Ono je to o něm známý, já mu to říkal před každým zápasem, hlavně jednoduše, pryč. Jenže znáš ty dnešní gólmany. Ono ho to strašně mrzelo, ale co mu v takový situaci můžu říct no. To má ze všech těch Mandousů a Kolářů, vidí to v televizi, chce to dělat v A třídě. Mně se tohle vůbec nelíbí." posteskl si.

 

 

Láďova štace v Karlových Varech trvá již téměř půl roku. Bude mít dlouhého pokračování? “Já tady poznal dva naprosto skvělý kluky. Jardu a Martina (Jaroslav Šimků, Martin Matějček, pozn. red.). Upřímně musím říct, že já jsem ve fotbale nezažil větší srdcaře. Jak oni se snažej a často jsou bohužel nepochopený. Dva lidi už propustili, protože to absolutně nedokázali ocenit. To, co jim tidle dva připravujou, po zápase je berou na večeři, daj jim ještě něco na párek a oni to prostě vůbec nereflektujou. Přijde mi to vůči nim hrozně nefér. Oni mají vizi jít ještě výš, já se trochu bojím, co by bylo, když už teď to není tak přesvědčivé. Je jasně vidět, že Buldoci jsou opět na vzestupu a za pochodu se tvoří velmi silné mužstvo. Já cítím, že jsem u toho a nechci je zklamat. Tak se snažím promlouvat s těma klukama v týmu, ale ne se všema to jde. Ti hráči maj nadstandardní podmínky. Chci Jardovi s Martinem hrozně pomoct. Já ani nemusím být přímo trenér, spíš se ty kluky snažím usměrňovat správným směrem. Ale občas je tam rýmička, dovolená, hlídání dětí, takový bebíčka, když to tak řeknu, ale je to prostě A třída no. Všechno je to na začátku a já jsem hrozně zvědavej, kam to bude pokračovat,” rozpovídal se především o budoucnosti klubu. “Ti dva kluci mi hrozně přirostli k srdci a já bych je už nemohl zradit. Chci jim pomáhat, jak to půjde, ale zároveň nechci být na překážku. Já těm hráčům řeknu, kdo nastoupí, ale nemá ani cenu jim nějak určovat taktiku. Řeknu jim kluci, běhejte na tom hřišti, hrát umíte, bojujte a ono se to ukáže," komentoval rodák z Chlumce kvalitu svého týmu.

 

 

Po ideálním začátku se začaly objevovat na výkonu dvorských fotbalistů škraloupy. Jak to trenér Vízek vnímá? “Trochu mi vadí, že někteří hráči nechodí na tréninky a pak ještě mají problém, že nehrajou. Tam stačí dva tréninky týdně, ale pak je vidět ta soudržnost a sehranost, je to prostě hrozně znát. A třída už není prales a bez tréninků to nejde. Já se to hráčům snažím vštěpovat, ale bojím se, že se mi to příliš nedaří,” začal s negativy. “Já jsem měl před zápasem dva kluky, jednoho bolelo v krku, jeden měl rýmičku. Tak jsem jim řekl, že to přece nejde, že jsou nějaký srdcaři, tak tohle přece zvládnou. No to víš, že zvládli, předvedli parádní výkony a vyhráli jsme, ale za normálních okolností by asi vůbec nešli. Teď k nám přišel Filip Němec a ten se mi moc líbí, to je srdcař a hraje skvěle a já doufám, že dokáže namotivovat i ostatní kluky a že budou táhnout za jeden provaz,” doufá člen Klubu ligových kanonýrů. 

 

 

“V týmu bylo pár hráčů, kteří se úplně neztotožňovali s vizí klubu a zbytkem kluků v kabině. Snažil jsem se jim to vysvětlit, o čem náš tým je, jaké jsou naše hodnoty. Ale když to odmítali pochopit, tak jsme jim holt museli říct, že tu pro ně není místo. Chceme mít skvělou partu, soudržnou, která táhne za jeden provaz,” řekl upřímně Vízek. “Martin s Jardou do toho dávají fakt naprosto všechno, peníze, srdíčko, všechno. A tohle kluci musí pochopit, oni jsou chytrý a já jim musím pomoct tohle pochopit. Nesnesu, když se to otáčí proti Jardovi a od toho jsem tak trochu tady, abych tomu zabránil. On je hrozně šťastnej, když si po zápase sedneme, on nám zaplatí večeři a tmelíme kolektiv. Já věřim, že s tímhle přístupem ten tým bude mít za chvilku parametry minimálně Krajskýho přeboru. Pro mě je to sem do Varů samozřejmě daleko, ale ti dva kluci mi za to prostě stojí, já mám samozřejmě rád i ten tým, ale nebýt Jardy s Martinem, tak bych to asi nedělal. Ti dva kluci za to ale stojí. 

 

 

Ladislav Vízek by chtěl Dvory opustit s tím, že dalšímu trenérovi předá mužstvo se skvělou partou a divizními parametry. Nám nezbývá, než mu v jeho cíli držet palce.

 

 

David Křížek

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou