Po nešťastném incidentu se zápas na Liberecku nedohrál

0

Úvodní kolo liberecké 1.A třídy proti sobě postavil hráče z Chrastavy a Rynoltic. Domácí vedli už 2:0 a kráčeli za vítězstvím, v 62. minutě ale snížili hosté na rozdíl jediné branky. Pak se vše zvrtlo v chaos.

 

Utkání, které nabízelo slibné drama až do konce, se bohužel konce nedočkalo. Psala se totiž 76. minuta, když došlo k situaci, na kterou budou mnozí chtít co nejdříve zapomenout. Domácí táhli útočnou akci po své pravé straně a už se dostávali téměř do pokutového území, když si hráč domácích předkopnul míč o něco více, než by bylo záhodno, čímž automaticky nastartoval obránce hostů Lukáše Bláhu. Ten, jak velí obranářský instinkt, chtěl míč především odehrát do bezpečí. Bohužel míč odehrál tak nešťastně, že trefil malé dítko, které v tu chvíli pobíhalo v hledišti.

 

To, co se strhlo následně, má bohužel s fotbalem pramálo společného. Co na první pohled vypadá hrozivě, vzbudilo jak v hráčích, tak v divácích divoké emoce, a někteří se rozhodli okamžitě jednat. Dojít totiž mělo dokonce k napadení hostujícího kapitána

 

Objektivně je třeba poukázat na fakt, že na inkriminované napadení se názory různí a průkazný důkaz, jak se zdá, není. Proto Vám nabízíme alespoň jak oficiální zprávu rozhodčího ze zápisu utkání, tak vyjádření obou trenérů, Marka Tvrzníka za Chrastavu, i Jaroslava Vacka za Rynoltice, kteří si oba našli čas, aby se k situaci vyjádřili, za což jim děkujeme.

 

Zpráva rozhodčího:

 

V 76.min došlo k situaci, kdy v souboji domácího hráče s H5, kdy H5 prudce odkopl míč za brankovou čáru v nepřerušené hře, kde došlo k trefení míčem malého dítěte do hlavy. Následně došlo k vniknutí 3 diváků na HP, kteří se snažili napadnout H5. K tomuto hráči se diváci nedostali, ale došlo od jednoho z diváků k prudkému udeření H3 dlaní do oblasti obličeje před zraky AR1. V tomto prostoru se v daný okamžik nepohyboval žádný označený pořadatel. Na utkání byli přítomni hlavní pořadatel +3 pořadatelé, kteří této bezprostřední situaci nedokázali včas zabránit. Následně tam přiběhl hlavní pořadatel, který situaci začal hned řešit. Pro dítě byla zavolána RZS k ošetření, která následně dorazila o odvezla na pozorování do nemocnice.

Po tomto incidentu kapitán H3 sdělil R, že není schopen v utkání pokračovat (necítí se bezpečně a stěžoval si na bolest zubů) a že s týmem odchází do kabin. Na to konto jsem šel za hlavním pořadatelem a informoval ho o této situaci. Poté jsem šel min ještě 2x oslovit kapitána H3 a ten opakovaně potvrdil, že nechtějí v zápase pokračovat. Na to konto jsem zápas ukončil. Po ukončení utkání přišel na HP DFA, aby pomohl s řešením situace, kdy nadále H3 tvrdil, že není schopen utkání dohrát a s celým mužstvem se bojí o svoji bezpečnost. Mezitím pořadatelská služba vyklidila celý prostor u bufetu. H3 s několika dalšími spoluhráči opustili HP a odešli do kabiny.

Na dotaz k hlavnímu pořadateli o identifikaci diváka hlavní poř. sdělil, že jméno zná, ale nesdělí ho.

Hlavní pořadatel nám také sdělil,že v prostoru bufetu, který je nedílnou součástí areálu, jsou 2 kamery namířené na HP. Dle sdělení hlavního pořadatele má min.3 svědky, kteří potvrdí, že v žádném případě nedošlo k napadení hostujícího hráče č.3, pokud kamerový záznam potvrdí, že k udeření nedošlo, tak předá záznam na STK k posouzení.

Ačkoliv není povinnost utkání 1.Atřídy natáčet, tak si domácí oddíl utkání natáčel pro vlastní potřebu.

Všechny osoby přímo se účastnící utkání splnili podmínky bezinfekčnosti.

 

 

Reakce trenéra Chrastavy, pana Marka Tvrzníka:

 

Do 76 minuty zápasu, se na hřišti odehrávalo utkání hodné 1.A třídy. Rynoltice i Chrastava předváděli bojovný fotbal, plný soubojů a šancí. My jsme vedli 2:0. O chvilku později Rynoltice snížili na 2:1. Potom v 76 minutě, jsme zaútočili po pravé straně. Dostali jsme se v rychlosti do slibné situace, kdy náš hráč na chvilku ztratil kontrolu nad balónem a rynoltický stoper v tuto chvíli chtěl odkopnout mičudu do bezpečí. Jenomže tak nešťastně, že dělová koule z blízkosti letěla  přímo do diváků. Ti však ještě stihli před tímto projektilem ustoupit. Malý chlapeček netušící nic, dostal balónem do obličeje. Rána ho zcela otočila a on spadl hlavou o betonovou dlažbu. Stoper Rynoltic se šel okamžitě omluvit a pomoci dítěti. Jelikož se odkop balónu stal v blízkosti diváků, někteří to považovali za úmysl. Vzhledem k tomu, že bylo dítě v hlavní úloze,někteří fanoušci a hlavně příbuzní děcka, dávali ústně hráči co proto.

 

Po chvíli byli hráči obou mužstev na místě incidentu. Diváci nadávali. Nebylo divu. Na zemi leželo malé dítě, kterému volali RZS. Kapitán Rynoltic, v obavě o hráče svého klubu, začal své lidi od incidentu odhánět, aby nedošlo k něčemu dalšímu. Z místa také začal odvádět i hráče, který dítě nechtěně zranil. Rodina malého chlapečka toto jednání kapitána však v tu chvíli brala jako necitlivé chování kapitána a vznikla slovní přestřelka. Ta je popudila. Na to se na okraj hrací plochy dostal jeden pobouřený fanoušek, který vše slyšel a chtěl  kapitánovi Rynoltic vyčinit jinak. 

 

A teď přicházíme do fáze, kde se naprosto ztrácí objektivita. Fanoušek tvrdí, že nijak zvlášť kapitánovi nevyčinil, ale Rynoltičtí tvrdí pravý opak a jdou toto oznámit hlavnímu arbitrovy. Potom vznikl na hřišti takový zmatek, že samotní hráči netušili, jestli je hra přerušena, ukončena, bude se pokračovat, nebude...

 

Prostě spousta falešných informací, co kdo slyšel, nebo viděl. Fotbalisté obou týmů zachovali chladnou hlavu. Samozřejmě debatovali o incidentech, ale vše v rámci lidskosti. Nakonec se nedohrálo. Čekáme na vyjádření STK, jak rozhodne.

 

 

V podobném duchu reagoval také pan Jaroslav Vacek, vedoucí mužstva hostů, v klíčovém se však neshodnou:

 

Byl to hrozný moment, ale mohu Vám s klidným srdcem říci, že Lukáš, a nikdo z nás, a podle mě nikdo na světě, by nehrál takový balón s úmyslem někoho zranit, natož malé dítě. Je to prostě instinkt, v takové situaci především přerušit akci, pokud možno čistým způsobem. To, že v tomto případě došlo bohužel k takovému neštěstí, k jakému došlo, je věc strašná. Na druhou stranu jsem si jistý, a zároveň na to ani nemůžu nic namítat, že by se Lukáš v podobné situaci zachoval z desíti případů desetkrát takto, a situaci by tím pro naše mužstvo zachránil. 

 

Vím, že prvotní pocity musely být pro všechny strašné, na druhou stranu to, co následovalo, připomínalo lynč. Někteří fanoušci odmítali pochopit, že to bylo celé nešťastná shoda okolností a Lukášovi chtěli jeho zákrok náležitě oplatit. Doplatil na to bohužel náš kapitán Tomáš Vacek, který Lukáše bránil a byl sám udeřen do tváře jedním z fanoušků. Následně jsme se odebrali do kabin a i z obav, co by se dělo dále, odmítli nastoupit zpět na hrací plochu. Zhruba hodinu a půl jsme v kabině čekali, než se situace uklidní a my budeme moci bezpečně opustit prostory stadionu. 

 

Na celé situaci byl bit i kapitán Tomáš Vacek, který jel následující den dělat asistenta rozhodčího do vedlejší vsi na utkání Bílý Kostel - Semily, a i tam ho pronásledovali fanoušci Chrastavy, kteří ho častovali nejrůznějšími výrazy a dokonce mu vyhrožovali. Tomáš si tak radši pozastavil i svou činnost rozhodčího. S panem Tvrzníkem jsme celou situaci řešili a věřím, že jsme ji rozumně popsali, ale bohužel to někteří fanoušci viděli, a možná stále vidí, jinak.

 

Lukáš Bláha se k situaci odmítl vyjádřit. V takové situaci se to možná i dalo očekávat. Věříme, že trefené dítko je již v pořádku a že tento incident nezůstane výraznou kaňkou na libereckém fotbale. 

 

Chrastavě, Rynolticím, panu Tvrzníkovi, panu Vackovi i kapitánu Vackovi, Lukáši Bláhovi, i celé rodině malého klučiny přejeme jen to dobré.

 

Na samotný incident se můžete podívat níže:

 

Všechny góly z utkání:

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou