Pět ze sedmi členů komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy bylo odvoláno

0

Ani měsíc nevydržela komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy. Na základě podnětu předsedy Petra Petříka bylo v pátek výkonným výborem asociace odvoláno pět ze sedmi členů. Komisi dočasně povede Petr Petřík společně se spojencem Václavem Štěrbou. Nejpozději do 5. srpna musí předseda Řídící komise pro Čechy Martin Drobný předložit vedení FAČRu ke schválení nových pět členů.

Server iSport.cz zavedl čtenáře nejdříve vysvětlením celé situace, pro pochopení kontextu:

30. června na výkonném výboru asociace proběhla celkem složitá debata o složení komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy. Rozuzlení bylo takové, že předsedou se stal bývalý mezinárodní sudí Petr Petřík, muž šéfa FAČR Petra Fouska, a k němu bylo doplněno sexteto členů vybrané různými názorovými proudy.

 

Je důležité zmínit, že Petřík neměl možnost si spolupracovníky vybrat na rozdíl do Radka Příhody, který si členy do komise rozhodčích pro první a druhou ligu navolil sám.

 

Komise pod ŘKČ začala pracovat, 16. července schválila listinu sudích i listinu delegátů. K Petříkově překvapení na ní figurovala jména Milana Matějčka, Ondřeje Lercha, asistentů Davida Hocka, Petra Blažeje, ale také v Berbrově kauze profláknutí Petr Ardeleanu a Pavel Rejžek. Tedy všichni, které vyřadila z profesionálních soutěží Příhodova komise…

 

Během jednání komise pod ŘKČ to logicky vyvolalo emoce, nicméně návrh byl navzdory Petříkově nespokojenosti schválen v poměru 5:2. Stejně se hlasovalo i o listině delegátů, kam se dostala další jména nechvalně spojená s érou Romana Berbra – Miroslav Liba, Miroslav Tulinger, Martin Wilczek, Zdeněk Vaňkát a v odposleších „chycená“ bývalá rozhodcovská jednička Pavel Královec. A do třetice, počtem hlasů 5:2 byl instalován do pozice sekretáře Vaňkát. Jeho usazení do funkce se stalo rozbuškou, podle informací redakce za něj velmi lobboval místopředseda asociace Jan Richter. Oba se totiž roky znají z OFS Ústí nad Labem.

 

Z výše uvedené situace byl tedy logicky rozezlen jak předseda komise Petřík, tak i předseda FAČR Petr Fousek. A tak Petřík ze své pozice, což mu stanovy FAČR umožňují, odeslal na "velitelství" návrh na výměnu pěti členů vlastní komise rozhodčích. 

 

V pátek se měl podle plánu konat mimořádný výkonný výbor, kde se mělo o možnosti výměny hlasovat. Ze zdravotních důvodů se hlasovalo pouze formou per rollam, přičemž fotbalové vedení se v poměru hlasů 7:5 usneslo, že vyslyší požadavek Petra Petříka na výměnu pěti členů komise.

 

Skončit tedy měli Slavomír Kozel, který byl místopředsedou komise, Leoš Slavíček, Luděk Lhoták, Dušan Pospíšil a Pavel Mareš! A také Zdeněk Vaňkát, sekretář komise. V původně sedmičlenné komisi tak zůstali jen předseda komise Petr Petřík a Václav Štěrba.

 

Pětice jmen, která hlasovala proti představám předsedy komise Petrem Petříkem a člena Václava Štěrby, byla dnes výkonných výborem Fotbalové asociace České republiky odvolána. Do komise tedy bude zvoleno pět nových členů a už by tak nemělo dojít k bizarní situaci, kdy je předseda drtivou většinou komise přehlasován.

 

Podle zdrojů iSportu je u Drobného na stole těchto pět jmen - Kryštof Mencl, Miroslav Zlámal, Václav Bouše, Ladislav Čičmanec a Zdeněk Popper, v pozici sekretáře by mohl nepřijatelného Vaňkáta vystřídat Martin Průša.

 

Předpokládá se, že možná až dvě jména se ještě po dalších jednáních změní. I proto, že Drobnému se pochopitelně výměna lidí nezamlouvá a bude si chtít částečně, jako předseda Řídící komise pro Čechy prosadit svou. Nicméně už to zřejmě nedojde do bizarní situace, kdy je předseda drtivou většinou komise přehlasován.

 

 

Podle dostupných informací bylo zjištěno, že pokud by v pátek výkonný výbor neumožnil změnu členů komise rozhodčích, byli připraveni Petr Petřík a Václav Štěrba své funkce okamžitě složit.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou