Nové vedení FAČR zvoleno. Kdo stojí za předsedou Fouskem?

0

Čtvrteční 23. řádná valná hromada FAČR byla v 10:00 hod. zahájena v Nymburce. Aktuální dění je možné sledovat na tvcom.cz. Níže se dozvíte další informace k Valné hromadě.

Server Sport.cz uvedl:

Jednu jistotu český fotbal má. Od dnešního dne bude mít nového předsedu. Vyloučeno, aby se opakovaly patové situace z předchozích valných hromad, donekonečna se táhlo dohadovací řízení, a nakonec byly svolávány mimořádné valné hromady. Po nátlaku a pohrůžkách UEFA totiž došlo ke změně stanov Fotbalové asociace ČR, takže nový fotbalový šéf zvolen být musí. Buď v prvním kole, což je podmíněno tím, že buď Karel Poborský nebo Petr Fousek vyhrají v české i moravské komoře, anebo v kole druhém, kdy jednomu z nich postačí k předsednické inauguraci nadpoloviční většina ze 199 hlasů.

 

SEZNAM DELEGÁTŮ NALEZNETE V GALERII

 

Právě zmíněných 199 delegátů s hlasovacím právem se sjíždí do Nymburka, kde dnes v 10 hodin třiadvacátá Valná hromada Fotbalové asociace ČR začala. Reprezentují a zastupují přes 320 tisíc členů, které asociace sdružuje, aby rozhodli nejen o novém předsedovi, ale i vedení tuzemského fotbalu. O místopředsedovi za Čechy a Moravu, o jedenácti členech výkonného výboru, ale také o složení komisí.

 

Z důvodů uspíšení voleb bylo odhlasováno, že pouze kandidáti na předsedu VV FAČR mohou vystoupit s proslovem ke všem přítomným. Co tedy sdělili oba kandidáti?

 

Petr Fousek: "Slyšeli jsme o úspěších českého fotbalu. Nikdo je nechce zamlčovat. Je potřeba je prezentovat. Ale neměli bychom se za ně schovávat. Nejen průběh valné hromady ukázal, že FAČR nefunguje dobře. Je potřeba problémy řešit. Řada věcí má akcent krizového parametru. Je na vás, abyste posoudili, co je problémem systému, co problém lidského charakteru, co spojením obojího. Proč kandiduju? Protože ovládám tohle řemeslo. Dnešek jasně ukázal, že chod téhle asociace je obrovská řehole. Proto nabízím, že budu pracovat tvrdě pro fotbal. Jistě bych si mohl vybrat pohodlnější život. Rozhodně neslibuju zázraky, žádné vzdušné zámky. Dnešek jasně ukázal, že český fotbal je na křižovatce. Máte to v rukou vy."

 

Karel Poborský: "Tam, kde jiní vidí válečnou zónu, já vidím hřiště. Tam, kde ostatní vidí souboj, já vidím spolupráci. A tam, kde by jiný fauloval, já radši přihrávám. Chci chodit každý den do práce a vidět kolem sebe lidi, kteří ze všech sil pracují pro náš fotbal. Chci tam mít pracanty, kteří budou vzory mladé generaci. Chci vidět spokojené a velice motivované hráče, perfektně proškolené trenéry, připravené rozhodčí a spokojené funkcionáře. Mým cílem je postavit a udržet tým, který bude pomáhat, kde je potřeba. Jde o daleko víc, než Karla Poborského jako předsedu. Jde o spojení a táhnutí za jeden provaz českého fotbalu. Jestli to nedokážeme, tak prohrajeme. Já však pevně věřím, že každý v tomto sále je především srdcař a fanda nejlepšího sportu na světě, který prahne po vítězství a pro náš fotbal chce to nejlepší. Fotbal dokáže být krutý a krásný v jeden okamžik, proto ho všichni milujeme. Moje jméno je Karel Poborský, a kandiduji na předsedu."

 

A jací jsou kandidáti na volené funkce? Zvolený kandidát bude označen tučným písmem.

Předseda VV FAČR: Petr Fousek, Karel Poborský

1.kolo: Čechy 49:77, Morava 56:14

2.kolo: 106:91

 

První slova nového předsedy Petra Fouska: „Chci poděkovat všem těm, kteří mi ve své volbě dali hlas. Ale i všem těm, kteří se účastnili procesu, který tomu předcházel. Těm, kteří mě podporovali. Vnímám tu obrovskou zodpovědnost, která přede mnou leží. Dívám se na to jako na obrovskou horu práce. Je to pochopitelně čest vést největší sportovní svaz v zemi.“

 

Místopředseda VV FAČR pro Čechy: Jan Richter, Vladimír Šmicer.

Zástupce hnutí F-evoluce Vladimír Šmicer získal 56 hlasů, jeho protějšek Jan Richter 71.

 

Místopředseda VV FAČR pro Moravu: František Jura, Václav Salač, Jiří Šidliák, Zdeněk Zlámal.

Jiří Šidliák obdržel hlas celkem 49 delegátů ze 70 platných hlasů a s přehledem získal místopředsednickou funkci. 

 

Předseda řídící komise FAČR pro Čechy: Martin Drobný, Jiří Trněný, Tomáš Novák, Roman Žďárský.

Jiří Trněný se spolu s Tomášem Novákem vzdali kandidatury. Trněný navíc vyzval Drobného, aby učinil totéž, vzhledem ke skloňování jeho jména v kauze dezinfekce. 

Předsedou Řídící komise pro Čechy se stal Martin Drobný. Získal 38 hlasů, jeho protivník Roman Žďárský 10. Je to po Janu Richterovi další muž, kterého Petr Fousek nechtěl.

 

Předseda řídící komise FAČR pro Moravu: Pavel Nezval, Oldřich Racek.

Oldřich Racek svou kandidaturu stáhl, jediným kandidátem tak byl Pavel Nezval. Ten získal všech 28 hlasů, proti jeho zvolení nehlasoval nikdo. 

 

Dva členové za LFA: Dušan Svoboda, Adolf Šádek, Jaroslav Tvrdík.

Dále už nikdo, protože Martin Malík, Tomáš Bůzek a Jiří Rýva odstoupili. Volí 32 delegátů první a druhé ligy.

Adolf Šádek 24 hlasů, Dušan Svoboda 20 hlasů, Jaroslav Tvrdík 18 hlasů. Pozice dvou členů za ligu tedy obhájili pánové Šádek a Svoboda.

 

Členové výkonného výboru za Čechy (3 místa): Václav Andrejs, Michal Fischer, Ondřej Lípa, Martin Mulač, Tomáš Neumann, Tomáš Provazník, Rudolf Řepka.

Václav Andrejs získal 36 hlasů, Tomáš Neumann 35 a Rudolf Řepka 37. 

 

Členové výkonného výboru za Moravu (2 místa): Vladimír Kristýn, Radek Zima.

Zde je volba jasná, jelikož třetí kandidát Karel Kula se kandidatury vzdal. Volba tedy bude pouze formálním rozdělením hlasů. Vladimír Kristýn získal 22 hlasů, Radek Zima 25.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou