Václav Salač, kandidát na místopředsedu VV FAČR

0

Fotbalové volby nám pomalu ale jistě vrcholí a nezbývá než se po okresníchkrajských volbách přesunout pomalu na ty největší. Tři kandidáti na předsedu jsou již známí. Jako první oznámil svou kandidaturu Karel Poborský, následovaný Petrem Fouskem a jako zatím poslední přišel s kandidátkou Vladimír Šmicer. Ovšem velmi důležite jsou i pozice místopředsedů a dalších členů výkonného výboru FAČR. My vám přinášíme rozhovor s jedním z uchazečů na post nejvyššího muže za Moravu, Václavem Salačem.

Václave, rozhodl jste se kandidovat do výkonného výboru FAČR, konkrétně na pozici místopředsedy VV za Moravu. Co vás k tomuto rozhodnutí vede?

Fotbal potřebuje změnu, to je zřejmé. Zároveň chci vrátit náš fotbal všem obyčejným klukům a holkám, kteří tento sport hrají s láskou a vášní. Fotbal naopak nemůže, nesmí patřit a nepatří různým šíbrům, partičkám nebo bafuňářům.

 

Jsem prostě přesvědčený, že český a moravský fotbal potřebuje konečně změnu a především schopné a zkušené manažery v jeho čele. Kromě toho, že jsem byl od října vyzýván kolegy trenéry mládeže z celé Moravy, fotbalovými funkcionáři nebo bývalými reprezentanty, tak tím hlavním důvodem je, že chci změnit fotbal a vrátit lidem důvěru v něj. 

 

Co můžete fotbalovému prostředí na nejvyšší úrovni nabídnout a čeho chcete dosáhnout?

Osobně se fotbalu věnuji u nás v Heršpicích jako předseda klubu, šéftrenér mládeže a hráč na okresní úrovni. Je za mě důležité, aby noví představitelé FAČR znali také z vlastní zkušenosti, jak se dělá fotbal odspodu. Zároveň chci nabídnout českému fotbalu své mnohaleté manažerské zkušenosti. Řídil jsem velké projekty, mám zkušenosti s řízením lidí. Náš fotbal totiž ve svém čele potřebuje vedle fotbalových osobností také zkušené manažery. Možná i manažery krizové. 

 

Chci dosáhnout bodů ze svého programu, který jsem představil již v únoru a každý ho najde na mém webu vaclavsalac.cz. Doporučuji vašim čtenářům, ať na něj kouknou. Rozvoj mládeže je pro mě naprosto zásadní. Fotbalová asociace by měla být servisní organizací právě pro všechny okresní a krajské kluby a asociace by měla primárně pomáhat rozvíjet stav mládeže v daných regionech tak, abychom měli co největší počet mládežnických kategorií i co největší počet mládežnických hráčů, kteří budou moci výkonnostně růst. Ale není to jen o mládeži, rád bych se věnoval i záchraně mužských oddílů na okresech a zasadil se o navrácení možnosti střídavých startů.

 

Dalším tématem je dostupnější infrastruktura. Když máte na okrese jednu dvě umělky, je to málo. No a v neposlední řadě mi jde o přivedení nových sponzorů. Ale nejen těch nových, ale i sponzorů bývalých, kteří už dávno z fotbalu utekli. Já jsem s nimi hodně v kontaktu a sdělují mi, že pokud ve vedení FAČR budou důvěryhodné osoby, tak se velice rádi do fotbalu vrátí.

 

Jedním z vašich "sloganů" je - "S Moravou se mluvit bude". Jak moc myslíte, že byla a je Morava odstrčená od zásadních rozhodnutí? A kde byl problém?

To je dobrá otázka. Nemám pocit, že by doteď probíhala komunikace směrem z Moravy do FAČR správně. Víte, že Morava byla vnímaná od Humpolce na východ jako Asie. Nebyla respektovaná. Když se někdo opřel do jednotlivých členů výkonného výboru za Moravu, nepřišla žádná zvláštní zpětná vazba. Komunikace dosud na Moravě také prostě chyběla napříč okresy, kraji i kluby. Stávající místopředseda nebyl zvyklý komunikovat, což je věc, kterou mu okresy, kraje i kluby nejvíce vyčítají. Nejen, že nefungovala komunikace napříč okresy, kraji a kluby, ale ani směrem na asociaci a zpátky.

 

Jak jste uvedl, v Heršpicích působíte i jako trenér mládeže. Vnímáte úbytek zájmu o fotbal a jaké jsou podle vás příčiny?

U nás v Heršpicích naštěstí úbytek zájmu dětí o fotbal nevidíme. Naopak máme v mládežnických kategoriích aktuálně někde ke stovce aktivních hráčů. Nicméně obecně vnímám úbytek zájmu o fotbal ze všech stran, ze strany hráčů, trenérů, rozhodčích, diváků i sponzorů. Ztrácí totiž ve fotbal důvěru. Důvěru ve férové a rovné podmínky. A to si myslím, že je tou nejvážnější příčinou. Nicméně samozřejmě neefektivní práce s finančními prostředky, velmi chabý marketing ze strany asociace, nebo chybějící fotbalová infrastruktura na tom mají také svůj podíl.

 

Ano, kvalitní zázemí pro všechny věkové kategorie vážně chybí…

Přesně tak. Jak už jsem zmiňoval ten příklad, když máte na okrese třeba jen pár umělek, je to samozřejmě málo. A kvalitní zázemí vede ke kvalitnímu tréninku a tím pádem ke kvalitním hráčů a fotbalu. To je zřejmé. 

 

Chci třeba připravit specializovaný dotační program na osvětlení hřišť, abychom nemuseli na vesnicích a v malých klubech končit s venkovními tréninky na přelomu října a listopadu a nemuseli se přesouvat do sokoloven a kulturáků na parkety. To vše nejen s pomocí NSA a FAČR, ale také s novými sponzory, ať už strategickými pro celý FAČR, nebo regionálními.

 

Mezi posledními kauzami hrají značnou roli někteří úplatní fotbaloví rozhodčí. Jaký názor nejen na jejich činnost, ale případný tlak shora máte vy?

Předně pojďme prosím neházet všechny rozhodčí do jednoho pytle. Samozřejmě se historicky vyskytovaly různé excesy, nicméně platí, že velká část fotbalových rozhodčích je čestných, férových a poctivých. A já bych touto cestou chtěl poděkovat všem rozhodčím za jejich práci, protože toto povolání nepatří ve fotbalovém prostředí zrovna mezi ty úplně nejoblíbenější.

 

Mám plán připravit program pro aktivní nábory mladých rozhodčích a systém pro začleňování mládeže do funkce rozhodčího. Dorostenci si budou zkoušet pískat žáky, žáci přípravky a roli rozhodčího zapracuji i do tréninkové metodiky mládeže. Velkým úkolem je změnit pohled na rozhodčí tak, aby bylo pro mladé kluky a holky ctí a potěšením stát se právě rozhodčím.

 

Také je třeba rozhodčí dobře zaplatit, nemohou mít 150 Kč za zápas malých forem, čas i cesta o víkendech jsou pořád stejné, jak pro muže, tak pro děti.

 

Co byste poradil nejen nově začínajícím rozhodčím, ale všem, bez ohledu na to, zda za sebou mají nějaký škraloup, či fungují s čistým štítem?

Blížíme se okamžiku, kdy všichni můžeme přispět k lepšímu a čistějšímu fotbalu. Přispět k fotbalovému prostředí, které bude vytvářet a vychovávat talenty, krásné fotbalové příběhy a nám fanouškům bude fotbal zase dělat radost. A rozhodčí v tomto hrají nezastupitelnou roli. Apeloval bych tedy na všechny, aby využili té vlny změny a přidali se k ní. Pokud by se nám podařilo v červnových volbách změnit náš fotbal, rozhodčí už nebude nikdo zastrašovat, nikdo jim nebude vyhrožovat, nepůjde jim o zdraví. Zároveň skončí doba předávání peněz v igelitových taškách někde na benzinových pumpách. Důležitá je ale ještě jedna věc. Je dle mého nutné jednak vyrovnat finance pro rozhodčí mládežnických kategorií s těmi, co pískají dospělý fotbal, jednak současně zvýšit odměny pro rozhodčí samotné. 

 

Jak se stavíte k rozdělování peněz ve fotbalu?

V tomto směru za mě platí jediné, peníze ve fotbale patří klubům, i těm nejmenším na každé vesnici, a mají směřovat primárně na rozvoj mládeže a infrastruktury. Z peněz svazu se nemají platit pronájmy služebních aut, soukromých tryskáčů na fotbalové zápasy a další bafuňářské požitky. Chci proto zefektivnit organizační strukturu a systém práce FAČR a získat tak více finančních prostředků na mládež, trenéry a rozhodčí. S tím souvisí posílení postavení FAČR u vlády ČR a NSA.

 

Jak už jsem také avizoval, přivedu nové strategické sponzory z řad bank, mobilních operátorů, sázkových společností, automobilek, energetických společností, nemovitostních fondů a dalších. Více finančních prostředků poputuje do krajů a okresů na rozvoj lokální infrastruktury a podporu systémových mládežnických aktivit, včetně rozvoje dívčího fotbalu.

 

Jak se díváte na různé iniciativy, které vznikají za účelem očištění fotbalového prostředí? Jednal jste s některými z nich?

Vítám aktivitu všech, kteří mají snahu změnit český fotbal k lepšímu. Vím, že se během posledních několika měsíců objevilo několik různých iniciativ a chtěl bych jim všem poděkovat za jejich snahu a nasazení. Zároveň nemá smysl popírat, respektive veřejně se k tomu od začátku hlásím, že jsem v kontaktu s kluky z Fevoluce a sdílím jejich pohled na budoucnost našeho fotbalu. 

 

Máte nějaký apel k delegátům, kteří budou rozhodovat o fotbalovém vedení na následující roky?

Vážení delegáti, za pár týdnů bude ve vašich rukách ležet osud a budoucnost našeho fotbalu, stále ještě nejoblíbenějšího sportu v zemi. Ukázalo se, že dosavadní směr nikam nevede, protože je protkán klientelismem, zákulisními kšefty a nese se v duchu stagnace a letargie. Kam se posunul český fotbal za poslední 4 roky? Kauza pouze střídá kauzu.

 

Český fotbal potřebuje zásadní změnu a teď je jedinečná doba tuto změnu provést. Apeluji tedy na vás, abyste svůj hlas dali budoucnosti, nepodléhali různým negativním dezinformačním kampaním a hlavně se rozhodli dle svého srdce a svědomí. Bez nějakých vedlejších fotbalovo-politických tlaků, nátlaků a postranních taktik. Volte fotbalově, nikoliv politicky. Přeji vám šťastnou ruku při volbě.

 

 

Program Václava Salače můžete také shlédnout na internetových stránkách vaclavsalac.cz, nebo na facebookových stránkách @vaclavsalacfotbal.

V galerii se mimo jiné dozvíte, jaké osobnosti Václava Salače podporují.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou