Sparta bojuje o stříbro, Plzeň o Evropu

0

Již dnes od 18:00 hodin nás čeká jeden z nejočekávanějších utkání. V dohrávce 23. kola FORTUNA:LIGY totíž domácí Sparta Praha hostí plzeňskou Viktorku. O zajímavý a pečlivě sledovaný zápas půjde hned z několika důvodů.

 

Sparta je již pět ligových utkání bez prohry

S bilancí 3-2-0 se veze na celkém dobré vlně. Všechny tři výhry navíc přišly z domácího prostředí, Sparta se tak má o co opřít. Pod Pavlem Vrbou navíc sparťané vyhráli všech 6 domácích duelů, v nichž vstřelila průměrně 3,8 branek na zápas. Pouze ve dvou z těchto utkání se jim povedlo neinkasovat, třikrát dostali dokonce po dvou brankách.

 

Plzeň se do závěrečných bojů potřebuje nakopnout

Vysoká porážka na Slavii 5:1 se na Viktorce podepsala i v zápase s Příbramí. Za stavu 0:2 se jí sice podařilo utkání otočit, nakonec ale brala jen bod za remízu 3:3. To byla konečná pro slovenského trenéra Adriána Gul'u, jehož nahradil Michal Bílek. Toho čeká proti Spartě premiéra. Mimochodem trénoval i pražskou Spartu, to bylo v letech 2006-2008. Bilance Plzně na venkovních hřištích je hlavním kamenem úrazu, získala pouze 32,69% (17) z celkových 52 bodů. To je aspekt, který by měl právě Bílek změnit.

 

Bílek proti Vrbovi, Plzeň proti Spartě. Nebo naopak?

Michal Bílek trénoval Spartu v letech 2006 až 2008 a hned ve svém prvním roce s ní získal mistrovský titul. Na ten už ale nebyl schopen navázat, a tak v roce 2008 odešel trénovat slovenský MFK Rožumberok. Podobnou historii má i Pavel Vrba, ten trénoval Viktorii Plzeň dokonce nadvakrát. Poprvé to bylo mezi lety 2008 a 2013. V té době byla Plzeň na vrcholu a renomé si tvořila i v evropských soutěžích. Českou nejvyšší ligu ovládla v sezonách 2010/11 a 2012/13. V sezoně 2009/10 vyhrála Pohár ČMFS, v roce 2011 Český Superpohár. Vrbův návrat nastal v roce 2017 a hned v první sezóně Plzeň opět opanovala ligu. Výkonnostně na to už viktoriáni nedokázali navázat, což pro Vrbu znamenalo konec v roce 2019.

 

Sparta chce stříbro, Plzeň Evropu

Plzeňští se momentálně nachází na páté příčce, čtyři body za Slováckem, které v tuto chvíli okupuje poslední místo zaručující možnost porvat se o evropskou ligu. Plzeň má ale odehráno o zápas méně a dnešní výhrou by se tak přiblížila na rozdíl jediného bodu. Podobný scénář má i Sparta, ta se nachází na třetím místě za Jabloncem, který má tři body náskok ale také o zápas více odehráno. 

 

Hložek versus Ba Loua

Adam Hložek je již ve svých 18 letech jednoznačným tahounem Sparty a v posledních zápasech má navíc skvělou formu, ve třech utkáních nasbíral pět branek. Na druhé straně předvádí skvělé výkony Adriel Ba Loua, který se po přestupu z Karviné v Plzni našel a právem je postrachem pro všechny obrany.

 

Obě strany počítají zraněné

Marodka obou týmů je četná, Sparta se bude muset obejít bez Libora Kozáka a Ladislava Krejčího mladšího, i staršího. Nejistý je start Filip Součka, Andrease Vindheima, Lukáše Štětiny, a ač není zraněný, otazník visí nad Srdjanem Plavšičem, jehož sparťanská éra se chýlí ke konci. Na druhé straně s jistotou nenastoupí Pavel Bucha a Václav Míka, s otazníkem zůstávají Jean-David Beauguel, Jan Kopic, David Limberský a Jindřich Staněk.

 

Sparta favoritem i přes horší bilanci

 Z posledních 10 vzájemných duelů se soupeři jen jednou rozešli smírně, semdkrát zvítězila Plzeň a pouze dvakrát Sparta. Oba celky si jednou připsali výhru 4:0.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou