Nad Žižkovem se stahují mračna

0

Pražská Viktoria Žižkov se již přes rok snaží najít společnou řeč se zastupitelstvím Prahy 3. Právě zde totiž Viktorka sídlí a má svůj stadion. Žižkovu reálně hrozí, že nezíská druholigovou licenci pro příští sezonu, protože nesplní požadavky Fotbalové asociace ČR (FAČR) ohledně zajištění rekonstrukce stadionu.

 

Pražští zastupitelé měli na stole tentokrát tři různé smlouvy, všechny tři byly ale smeteny ze stolu. Proti dohodě, kterou po více než ročním jednání s klubem navrhla rada městské části, se postavili i koaliční Zelení, proto se pro jeho schválení nenašel dostatek hlasů.

 

Nelíbilo se jim, že dle této smlouvy by měla radnice podniknout "veškeré nezbytné, potřebné či vhodné kroky" k prodeji stadionu, i když by se k němu přímo nezavázala. Pro hlasovali zastupitelé TOP 09, STAN a Pirátů.

 

"Problém spočívá zejména na zavilém trvání na tom, aby se to slovo prodej v té smlouvě zachovalo," řekl předseda klubu Zelených a nezávislých Matěj Michalk Žaloudek.

 

Klub přišel i s verzí smlouvy, která se nezmiňuje o prodeji, ta ale nenašla potřebný počet hlasů pro.

 

S návrhem přišel také klub Pro Prahu 3, který tvoří ODS, KDU-ČSL a Trikolóra. Dle nich by se stadion na 30 let Viktorce pronajmul za 1 Kč měsíčně s tím, že ponese náklady na údržbu a rekonstrukce. Viktorka ale dlouhodobý pronájem od samého počátku odmítá, což znovu připomněl Milan Richter, předseda představenstva. Zdůraznil také potřebu investic do stadionu.

 

"Jednat o smlouvě má smysl pouze za předpokladu, že ta smlouva je akceptovatelná pro obě strany," řekl k tomu starosta Jiří Ptáček (TOP 09). Dodal, že navržená smlouva není o prodeji, který by muselo případně schválit i zastupitelstvo hlavního města, ale o nutné investici 25 milionů korun, kterou vyžaduje FAČR pro udělení licence. Klub má od asociace termín do pátku, aby se s radnicí domluvil.

 

Pokud to klub nestihne, přijde o licenci a tím pádem o možnost hrát druhou nejvyšší soutěž. "V současné době máme 24 hodin do termínu ke splnění licenčních požadavků FAČR. Za klub si ale myslíme, že jednání odeslalo jasný signál, kdo tu Viktorku a rozvoj sportu pro mládež chce a kdo ne," komentoval výsledek Richter.

 

Radou navržená dohoda počítala s tím, že obě strany budou dále jednat o prodeji stadionu klubu, který se měl uskutečnit do konce ledna příštího roku. Klub měl zároveň platit radnici nájem 100 000 korun měsíčně a ihned do stadionu investovat zmíněných 25 milionů korun, které by mu radnice vrátila v případě selhání jednání o prodeji.

 

V případě prodeje by se majitel zavázal, že do 20 let od podepsání kupní smlouvy postaví nový stadion na místě stávajícího, a pokud by to z objektivních důvodů nebylo možné, vybuduje tam alespoň tréninkové zázemí pro mládež. Městská část by pak navíc měla právo zpětného odkupu po dobu 20 let pro případ, že by majitel podmínky nesplnil.

 

Viktoria Žižkov je v tuto chvíli v tabulce na osmém místě a sedmibodobý náskok na sestupové pozice.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou