Objektivem fotografky Lucy31: "Sparťanem se nestaneš, Sparťanem se narodíš"

0

Bývalá hráčka AC Sparta Praha, nyní fotografka profesionálních i amatérských soutěží, Lucie Roubíčková. Dlouho chystaný rozhovor o jejím koníčku a lásce k fotbalu je zde. V galerii se pak můžete těšit na velmi působivou práci této šikovné fotografky, které věříme, že to s objektivem a vlastním pojetím fotografie dotáhne hodně daleko. 

Z vašich účtů na sociálních sítích si každý jistě udělá obrázek, jak velkou zálibou je pro vás fotbal. Jak byste to ale popsala vy? Co pro vás fotbal představuje?

Fotbal je můj život již od mých 7 let. Fotbal je cíl, doprovází mne na každém kroku. Všude, kam jedu, je mou nosnou myšlenkou. Ať už jde o pracovní cestu, výlet s rodinou, nebo jen o cestu tramvají. Vždy myslím na to, kde bude možnost vidět fotbalový stadion nebo hřiště. Fotbal vidím všude a za vším. 

 

Jako hráčka jste prošla mimo jiné fotbalovou Spartou. Sparta je srdeční záležitost?

Ve vaší otázce je i odpověď. Máte pravdu, Sparta je srdeční záležitost. Nikdy tomu nebylo jinak a ani tomu nikdy jinak nebude. Spartu mám i vytetovanou. Navíc to byla jasná volba. Celá moje rodina miluje Spartu. Můj táta je velký Sparťan. Sparťanem se nestaneš, Sparťanem se narodíš.

 

Jaké jsou vaše největší zážitky, coby hráčky fotbalu?

Ve Spartě jednoznačně dosažené tituly. Se Spartou jsem měla možnost i hodně cestovat a nakouknout, jaké to vůbec je, živit se fotbalem poloprofesionálně. V nižších ligách pak kolektiv a žízeň po zápase. Konkrétní zážitek je těžké určit. Vše, co jsem s fotbalem jako hráčka zažila, mělo něco svého, něco pro mě důležitého.

 

Jak jste se dostala k focení a jak probíhaly vaše začátky s objektivem v ruce?

Nejdříve jsem si fotila na mobil. A protože mě to bavilo, chtěla jsem se posunout dál. Až mi v roce 2014 přinesl Ježíšek první poloprofesionální zrcadlovku. Vše jsem se učila sama metodou pokus - omyl. Když se teď podívám na své první fotky, určitě bych si je nezarámovala a nepověsila do obýváku na zeď. (smích) Nikdy jsem se nezajímala o statické fotky, vždy mi šlo o pohyb a zachycení jedinečného okamžiku. Jako sportovkyni mě celkem logicky lákalo fotit sport, především fotbal. 

 

Jak jste se dostala k focení profesionálních soutěží?

Když ještě bylo tréninkové hřiště fotbalové Sparty na Letné, často jsem spojila snídani v McDonald’s s focením tréninku. A v té době jsem začínala i s Instagramem a mých fotek si všiml Lukáš Vácha. Tak začala naše spolupráce, díky které mi Lukáš zařídil celosezónní foto akreditaci na Spartu. 

 

Jak vnímáte focení nižších soutěží a té nejvyšší? Jaké jsou zde rozdíly?

V nižších soutěžích se soustředím na atmosféru a dění okolo hřiště než na hru samotnou. U nejvyšší soutěže je to spíš o hře, o to zachytit radost ze vstřeleného gólu a ulovit fotku známé tváře. Tam moc kreativity nehledám. Na té nižší úrovni o vtipnou fotku není nouze. A pak je velký rozdíl, kam se jako fotografka dostanu. V nižších soutěžích se dostanu prakticky všude a mohu tak zachytit opravdu originální momentky. V nejvyšší soutěži mám většinou daný prostor, kde se jako fotografka mohu pohybovat. A to je někdy limitující.

 

Jak probíhá domlouvání akreditací na zápas? Jsou všechny týmy ochotny a nemají s tím problém, nebo je tým, na který se dostanete horko těžko?

 

O akreditaci žádám vždy e-mailem nebo prostřednictvím akreditačního formuláře. Většina týmů s tím problém nemá, ale pokud jde o důležité zápasy, tak dávají přednost fotografům, kteří spadají pod nějakou redakci. V nižších soutěžích mne kolikrát oslovují i zástupci týmů sami, takže žádnou akreditaci ani nepotřebuji.

 

Na jaké stadiony jste se v rámci nejvyšších soutěží dostala jako fotografka?

Letná je domov, hezký stadion je v Plzni a dobrá atmosféra je na Bohemce. Ráda se vracím do Olomouce, protože tam většinou přespím v hotelu přímo na stadionu. Co se týká zahraničí, tam jsem vždy byla jako hráčka nebo fanynka, ne jako fotografka. Ale určitě bych se cestou zahraničí chtěla vydat. Je to bezpochyby můj velký sen a cíl. Bohužel současná situace s pandemií koronaviru tomu nepřispívá. 

 

Jaký je váš největší fotbalový zážitek a úlovek?

Těším se na každé derby, to je svátek. A pak jednoznačně, když Sparta hraje Evropské poháry. Co se týká úlovku, tak např. když hrála Česká repre proti Brazílii, tak jsem ulovila taková jména jako Philippe Coutinho, Roberto Firmino a Thiago Silva. A na rozlučce Tomáše Rosického byla celá řad hvězd jako Cesc Fábregas, Robin van Persie a Jens Lehmann.

 

Kolik času zabere samotná úprava fotek a kolik jich za jeden ligový zápas uděláte?

Za jeden zápas udělám cca 250 - 300 fotek. Samotným úpravám a celkově postprodukci moc neholduji, zabere mi to určitě mnohem více času než ostatním fotografům. 

 

Spolupracujete i s nějakými dalšími fotbalovými servery?

Zaměřuji se na jednorázově laděné spolupráce na Instagramu s profily zaměřenými na fotbal nebo sport obecně. 

 

Máte nějaký vysněný zápas, na který byste se chtěla dostat?

Mým idolem je Cristiano Ronaldo. Loni v dubnu jsme měli letět do Itálie na zápas AC Milán vs Juventus. Bohužel pandemie zasáhla, zápas byl odložen a odehrál se v červenci bez přítomnosti diváku. Zápas skončil 4:2 a góly dával jak Ronaldo, tak Zlatan. Tak to by byl třeba můj vysněný zápas.

 

A teď šup do galerie, kde se můžete kochat tím nejlepším z Luciino objektivu.

Pokud by vás zajímalo, kde Lucii sledovat, zde najdete její Facebook Lucy31 a Instagram Lucy31Rouby31


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou