Vladimír Šmicer oznámil kandidaturu na předsedu FAČR

0

Vladimír Šmiser je po Karlu Poborském a Petru Fouskovi třetí osobností, která oficiálně oznámila kandidaturu na post nejvyššího muže českého fotbalu. Jako outsider se mezi zmiňovanými necítí, vnímá podporu a chce vyhrát. Svou kandidaturu oznámil v rámci exkluzivního rozhovoru pro iSportAktuálně.cz. Rozhovor vám přinášíme níže.

"Když jsem se před šesti měsíci přidal k Fevoluci, důvod byl zcela jasný - pomoct očistit český fotbal. Věděl jsem, že kluci mají svoje principy, svoje hodnoty a že tvoří dobrý tým, se kterým by to mohlo vyjít. Když jsem začal objíždět okresy a kraje, dohodli jsme se, že uvidíme, jestli fotbalové prostředí změnu vůbec chce," uvedl na úvod Šmicer. Apeloval na kluby, aby projevily svojí vůli a nenechaly se zvyklat starými praktikami. Podpořil je slovy, že pokud se klubům podaří změnit fotbal na nejnižších úrovních a budou chtít, aby za ně někdo kandidoval, odpovědnosti se nezřekne. "Potřeboval jsem cítit, že fotbalové hnutí chce změnit kurz a teď jsem si tím naprosto jistý. A vím, že kluby podpoří někoho, kdo pro ně bude garantem, že se už nebudou muset bát projevit svůj názor."

 

I s ohledem na skutečnost, že je třetím do "party" kandidátů, věří, že má velkou šanci uspět. "Celá fotbalová veřejnost mě zná, má představu, co ode mě může čekat. Ti lidé vědí, jaké hodnoty vyznávám, a myslím, že je to nejlepší životopis, který můžu nabídnout," odpověděl Šmicer a dodal, že kandidatura nakonec nebyla těžkým rohodnutím, jelikož po šesti měsících práce mu přišla jako logickým krokem. 

 

"Sešel jsem se s řadou společností včetně partnerů federace a vím, že firmy čekají na změnu kurzu, a pokud se dočkají, jsou připraveny do fotbalu investovat," poukázal na skutečnost, že by se fotbal v případě rozumné volby mohl dočkat finanční injekce.

 

LIBA MUSEL SKONČIT

Na téma středočeského prvního muže Liby, na kterého veřejně apeloval, aby se vzdal svých funkcí, uvedl, že pro něj bylo důležité odstranit přetrvávající proberbrovské symboly. "Ze středních Čech přicházelo nejvíce signálů od klubů, že není všechno v pořádku. A také jsme zde registrovali největší zájem, abychom přijeli. Vnímal jsem to tak, že kluby potřebovaly nějakou oporu, protože se bály ozvat. Jezdili jsme po středočeských oddílech a často jsme slýchali: Hele, my ten okres máme celkem dobrý, ale na kraji nechceme Libu. Navíc já jsem reagoval na jeho prohlášení, ve kterém si nad vším, co se tady dělo, umyl ruce, ale určitě nebylo mým hlavním cílem, že bych si řekl, že do toho půjdu hlavně proto, že popravím pana Libu," konstatoval na závěr k tématu dosluhujícího předsedy výkonného výboru Středočeského krajského fotbalového svazu.

 

DÍKY OKRESŮM MÁME JASNO

Ve středu byly završeny volby do okresních výkonných výborů a Šmicer uvedl, že už teď má jeho tým představu, jak si okresy stojí a že ze sedmdesáti procent ke změně došlo. "Zbytek zůstává stejný, to ale neznamená, že chtějí zachovat současný systém. Někde byly kluby spokojené s prací okresního fotbalového svazu, jinde nebyly tak odvážné, nebo okresáci měli tak silnou pozici, že ke změnám nedošlo."

 

BEZ ZADRŽENÍ BERBRA BY NEMĚL ŠANCI

Na dotaz redaktora, zda by do voleb šel, kdyby nebyl stíhán Roman Berbr, odpověděl, že si myslí, že by byl bez šance. "Kluby by se bály. Změny, ke kterým nyní dochází, se udály jen proto, že Berbr už svůj vliv nemá. Místo zmíněných sedmdesáti procent by se změnilo pět, maximálně deset procent okresů, možná ani to ne," připomíná šéfa živanického klubu pana Špačka, jenž byl za to, že upozornil na špinavosti, vyloučen z federace. "Na druhou stranu Fevoluce nevznikla až v říjnu loňského roku, kdy byl Roman Berbr zadržen, ale kolegové z týmu spolupracovali s dalšími protestními iniciativami, jako jsou Čistý hattrick, Čistý fotbal nebo Výzva 2021 už podstatně dřív a společně řešili možnosti, jak situaci alespoň trochu zlepšit," poznamenal štístko.

 

ZKUŠENOSTI Z PODNIKÁNÍ

Vladimíru Šmicerovi je často vyčítáno, že nemá dostatečné manažerské schopnosti na vedení tak velkého "podniku", jakým je fotbalový svaz. "Je pravda, že řada lidí ve mně vidí jen bývalého fotbalistu, který má své zájmy a koníčky. Před očima mají jen moji fotku z golfu a nic jiného," reaguje na možné představy společnosti. "Nevnímají, že díky své kariéře mám zkušenosti z profesionálního fotbalu a prostředí, navíc už delší dobu působím jako funkcionář klubu v Dolních Chabrech, což je samozřejmě nesrovnatelné s vedením FAČRu, ale díky tomu mám přehled, jak to funguje v nižších soutěžích, vím, co obyčejné kluby potřebují." 

 

"Málokdo také vidí, že deset, dvanáct let podnikám v oblasti ubytování a developmentu," obhajuje své zkušenosti z podnikání. "Navíc jsem sólový hráč. Doba šíbrů a lidí, kteří chtějí strhnout veškerou moc na sebe, je pryč. Mám za sebou dobrý tým a nebudu si hrát na to, že já sám jsem nějaký spasitel," zakončuje téma Šmicer.

 

K OBĚMA KANDIDÁTŮM MÁM BLÍZKO

Vladimír Šmicer uvedl, že ani s jedním protikandidátem nemá problém. Osobně má blízko k oběma. Z politického hlediska je mu ale bližší Petru Fousek, který je zkušený funkcionář a zastává proreformní postoj. "S Karlem se vídám často, říkám mu to i osobně, že se mi nelíbí pouze prostředí, které ho podporuje. A jeho vize struktury FAČR, kterou chce zachovat beze změn," uvádí své dojmy na prostředí kolem Poborského a dodává, že je opačného názoru.

 

"Nemám na mysli žádnou čistku, pořád je tam spousta kvalitních lidí, kteří fotbal dělají dobře," a dodává že věří, že pokud by si na Strahov přivedl svůj tým, že mohou dělat fotbal ještě lépe.

 

Na dotaz, zda Šmicerovi vadí, že Poborský při své kandidatuře využívá podporu fotbalové federace, uvedl že vadí: "Ano, mezi jeho podporovatele patří hodně lidí z FAČR. Jsou to sice jen takové náznaky, třeba se pletu, ale zatím mi to tak vychází. Federace by měla být apolitická, neměla by připravovat Karlovu kandidaturu." A dodává, že je to jeho cesta, která podle něj není správná.

 

"S Petrem jsme v komunikaci, bavíme se o našem společném pohledu na fotbal a do budoucna není nic vyloučeného. Ale teď momentálně mám v hlavě, že chci být předsedou FAČR," doplňuje k osobě Petra Fouska. Naznačuje také, že nějaká spolupráce s Fouskem může nastat: "Když jsem si před šesti měsíci řekl, že chci jít pomoct fotbalu, o žádné pozici jsem nepřemýšlel, proto podávám kandidaturu na předsedu i na místopředsedu."

 

TÝM KOLEM POBORSKÉHO SI HODNĚ FANDÍ

Lidé okolo Karla Poborského údajně vystupují velmi sebevědomě, dokonce údajně tvrdí, že mají slíbených až 140 hlasů pro volební valnou hromadu FAČR (letos bude volit 199 delegátů), uvedl server Aktuálně.cz. "Předvolební boj teprve začíná a každý si nyní sám v sobě musí rozhodnout, co je pro fotbal nejlepší. Osobně si myslím, že když někdo deklaruje, že má 140 hlasů, tak si strašně fandí. Není reálné, aby teď, měsíc a půl před volbami, mohl někdo tvrdit, že má takovou podporu," Kontroval Šmicer na dotaz redaktora.

 

NÁTLAKY V OKRESNÍCH VOLBÁCH

Jak jsme i my informovali, na několika okresech proběhly před okresními volbami různé nátlaky na kandidáty protiberbrovských hnutí. Jak vše vnímal Šmicer, jako kandidát za uskupení Fevoluce?

 

"Praktiky manipulace, zastrašování a vyhrožování tady byly a bohužel pořád ještě jsou, což je neuvěřitelné. Stejně tak je neuvěřitelné, že lidé na ně leckde slyší a podléhají jim. Chci, aby to skončilo a je to také jeden z důvodů, proč kandiduju. Řada funkcionářů nebyla zvyklá, že se jim nějaký protikandidát postavil, volby byly většinou dohodnutou fraškou. Sjelo se pár lidí, odevzdaly se lístky a za hodinu se šlo domů. Svobodné, transparentní volby okresní volby, to tady dlouho nebylo."

 

Někteří kandidáti museli čelit i pomluvám, jako například prachatický Jiří Trněný, který byl označen za spolupracovníka STB. Šmicer však uvedl, že nešlo jen o Prachatice. Připomněl, že v Kolíně nebylo připuštěno několik klubů k volbě. "Jejich zástupce dovnitř jednoduše nepustila ochranka. Ne mandátová komise, která o tom rozhoduje, ale nějaký člověk s papíry v ruce u vchodu." 

 

"Problémy jsme zaznamenali i v Berouně, kde za Fevoluci kandidoval Ondra Lípa. Čtrnáct dní před volbou se do své kandidatury obul Václav Kudrna, jinak zaměstnanec FAČR, a začaly se objevovat nějaké pamflety, dopisy a ovlivňování." Dodal, že takové věci by se objevovat neměly.

 

JAKÝ MAJÍ POSTOJ PROFESIONÁLNÍ KLUBY?

"Kluby sice nedávají najevo přímé reakce, ale situaci samozřejmě monitorují. Mluvil jsem s jednotlivými majiteli, fandí nám, změny chtějí," reaguje na dotaz, zda pro něj není zklamání, že se prozatím ozvaly pouze 3 kluby z první ligy za očistu českého fotbalu. Mezi nimi je i pražská Slavia, Šmiserova domovina, "s panem Tvrdíkem jsem na toto téma mluvil dlouho a slíbil mi, že Slavia podpoří proreformního kandidáta. A já věřím, že podpoří mě."

 

A další velké kluby? "Se zástupci Sparty jsem to zatím neprobíral, Fevoluce je kontaktovala několikrát a ještě nám nebyla dána možnost s nimi promluvit. Stejné je to v případě Plzně. Ale pořád je dostatek času, myslím, že teď už k našemu setkání budou přistupovat jinak, když za nimi půjdu v pozici kandidáta na předsedu FAČR," věří vítěz Ligy Mistrů.

 

AUDIT BUDE NUTNÝ

Vladimír Šmicer pokračoval, že v případě zvolení jakéhokoliv předsedy, bude tento musel provést kompletní ekonomický audit hospodaření asociace. "Rád bych se mimo jiné zaměřil na strukturu FAČR, jen na změně systému ředitelských pozic nebo na odbourání dublování funkcí se dají ušetřit desítky milionů korun. Obrovskou úsporu by přineslo i zrušení zbytečných dceřiných firem."

 

CO S ROZHODČÍMI? PROFESIONALIZACE

"Mám jasnou představu, jak rozhodčí reformovat. Je třeba zapracovat na nastavení komunikace a chování klubů vůči rozhodčím, aby bylo vše transparentní, aby se zamezilo spekulacím." Pokračoval, že je velmi důležité změnit způsob vzdělávání rozhodčích, "Zároveň edukovat i kluby, jak se momentálně posuzují dané konkrétní situace. Jenom tak nastavíte obecně uznávaná pravidla. Tak, jak to běžně chodí v Anglii."

 

A kdo že by vedl rozhodčí? Šmicer má jasno - Radek Příhoda. "Několikrát jsme se sešli, je to nezávislý odborník, který má přehled, zkušenost. Jsem s ním domluven, že by funkci přijal."

 

A co další odborníci, kteří po neschodách s vedením opustili FAČR? Například Roman Hrubeš, někdejší garant za systém VAR... "Uvítal bych každého kvalifikovaného odborníka, který se bude chtít zapojit. Systém využívání VAR se mi nelíbí, kupříkladu není ideální, kdy jeden rozhodčí v sobotu píská a druhý den sedí u videa. Roman Hrubeš patří mezi lidi, které bych v případě vítězství oslovil."

 

ŠMICERŮV PROGRAM si můžete přečíst V GALERII.

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou