Fousek: Poborský byl skvělý fotbalista, to z něj ale nedělá schopného předsedu

0

Petr Fousek oznámil svou kandidaturu na post předsedy FAČR již dříve. Nyní se vyjádřil na konto svého zatím jediného protikandidáta, který není nikdo jiný, než Karel Poborský. Kvalita, kterou disponoval na hřišti, snad ani nemůže být zpochybňována. To však, dle Fouska, neznamená, že Poborský disponuje i kvalitami funkcionářskými.

Fousek se o křeslo předsedy FAČRu pokusil již před čtyřmi lety, kdy byl nakonec ve druhém kole přehlasován. „Letošní kandidatura je zcela jiná než před čtyřmi lety, odehrává se ve výrazně demokratičtějším prostředí,“ sdělil na tiskové konferenci novou motivaci někdejší generální sekretář českého svazu (nyní FAČR).

 

Zároveň dodal, proč se rozhodl kandidovat. „Byl jsem osloven profesionálními i amatérskými kluby, kraji i okresy v Čechách a na Moravě, vnímám jejich podporu. Můj životopis nemá hned tak někdo v českém fotbale, mohu nabídnout českému fotbalu odbornost i životní a profesní zkušenosti profesionálního funkcionáře,“ uvedl.

 

Poborského protikandidát působil téměř tři roky v Řecku jako nezávislý expert FIFA a UEFA pro Řecký fotbalový svaz. Více jsme o Petru Fouskovi informovali zde.

 

58letý funkcionář se následně vyjádřil k Poborskému:  „S Karlem se známe dlouho. Byl v národním týmu, nejen v Anglii, když jsem byl na svazu jako elév. Při těch nejúspěšnějších turnajích v letech 2004 a 2006 jsem byl generální sekretář. Karel byl fantastický hráč, osobnost. Ale já jsem přesvědčen, že fotbal mají řídit profesionální funkcionáři,“ citoval Fouska web ČTK.

 

„Nemůžu hodnotit jeho práci pro FAČR v posledním období. Já byl v zahraničí a předtím jsem se s ním na žádném patře nesetkal. S Karlem asi zastáváme jinou filozofii a jsou za námi jiní podporovatelé,“ dodal ještě.

 

Petr Fousek na tiskové konferenci představil devět základních pilířů, na kterých svou kandidaturu zakládá:

 

Devět základních programových pilířů kandidatury Petra Fouska:

1. Demokratizace fotbalu, zlepšení pověsti a image, důvěryhodnost, transparentní procesy, objektivní systémy, rovný přístup, eliminace diskriminace, klientelismu a protekcionismu. Upřednostnění kritérií kvality a odbornosti, zavedení opatření proti kumulaci funkcí, otevřenější komunikace.


2. Posílení vnějších vztahů s FIFA, UEFA, ČUS, NSA, státními orgány, kraji a obcemi.


3. Nové struktury, procesy, management, řízení. Aktualizace strategického a jiných plánů. Restrukturalizace FAČR a některých jeho orgánů, personální změny. Zvýšení nároků a zlepšení koordinace. Rozšiřování členské základny.


4. Těsnější vztahy a intenzivnější spolupráce mezi vnitřními částmi fotbalu a jejich podpora – LFA, ŘKČ, ŘKM, KFS, OFS, Unií trenérů, Unií hráčských agentů a sjednocení Unií hráčů.


5. Sportovní oblast a rozvoj mládeže, podpora reprezentací všech kategorií s důrazem na A a U21, rozvoj trenérů, grassroots i akademií, rozhodčích a infrastruktury. Rozvoj ženského fenoménu. Zvyšování návštěvnosti.


6. Soutěže – analýza stávajícího stavu, příprava restrukturalizace a soutěžní výhled na delší období. Licence, rozhodčí, delegáti.


7. Legislativa a předpisy – spolukoordinace postavení sportu v ČR s ČUS a NSA, novelizace stanov, předpisů a řádů FAČR. Boj proti ovlivňování zápasů, nelegálnímu sázení, diváckému násilí, korupci a dopingu.


8. Finance a marketing – zhodnocení aktuální finanční situace, zavedení úsporných opatření. Zajištění příjmů z FIFA a UEFA, z vlastních zdrojů a příspěvků od státu. Udržení stávajících partnerů, respektive získání nových partnerů podmíněné reformními procesy ve fotbale. Nové předpisy zajišťující transparentní financování a přerozdělování.


9. Komunikace – otevřenější, pozitivnější a aktivnější dovnitř i navenek. Zlepšení využití komunikačních nástrojů, popularizace fotbalu.

Zdroj: ČTK

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou