Česká reprezentace na EURO nepostoupila

0

České fotbalistky nepostoupily na Mistrovství Evropy v roce 2022, když v odvetě play off i po nastaveném čase remizovaly se švýcarským týmem 1:1 (stejným poměrem skončilo i první utkání) a následný penaltový rozstřel nezvládly.

Fotbalové reprezentantky se na velký turnaj dosud neprobojovaly, ale historicky byly účasti vůbec nejblíže. V letech 1997, 2001, 2005 a 2009 hrály baráž o postup na ME a stejně jako v posledním případě v baráži neuspěly. 

 

První zápas se Švýcarskem se odehrál v Chomutově, odveta se pak odehrála ve švýcarském Thunu na umělé trávě. Po vyrovnaném průběhu se jako první prosadil český výběr poté, co zpoza vápna napřáhla záložnice West Hamu a nejlepší česká hráčka Svitková, která překonala domácí brankářku střelou pod břevno. Nutno dodat, že dvě minuty předtím stejná hráčka neproměnila nařízenou penaltu, takže své předchozí zaváhání takto napravila.

 

Favorizované soupeřky však brzy srovnaly. Už v 59. minutě se prosadila po třech minutách pobytu na hřišti střídající Sowová a domácí tým měl poté až do závěrečného hvizdu navrch. Nicméně si nedokázal vypracovat vážnou brankovou příležitost, a tak i po nerozhodném prodloužení muselo dojít na penaltový rozstřel.

 

Penalty se českým fotbalistkám nevydařily. Rozstřel měly dobře rozehraný, jelikož první dva pokusy se švýcarkám nevydařily a ve třetí sérii vedly naše hráčky 1:2, když proměnily Krejčiříková s Bertholdovou a neprosadila se Bartoňová. Švýcarky ve čtvrté sérii srovnaly a Martínková následně i s přispěním brankářky trefila tyč. V páté sérii byl stav před posledním pokusem Svitkové 3:2 pro Švýcarky. A Svitková stejně jako ve hře, tak i v tomto pokusu selhala, když nastřelila břevno. Domácí fotbalistky mohly slavit a příští rok si v Anglii zahrají největší evropský fotbalový turnaj.

 

Radův tým v uplynulé kvalifikační skupině skončil na druhém místě za Španělkami a nevešel se mezi tři přímo postupující celky z druhých míst.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou