Volit nemohlo 6 delegátů , vpuštěn nebyl ani Vladimír Šmicer. Jak probíhaly volby v Kolíně?

0

Ivo Pařík obhájil post předsedy OFS Kolín. Po další čtyři roky tak bude mít na starost chod tamního fotbalu. O jediný hlas porazil svého vyzyvatele Michala Škopka, který zastává myšlenky Fevoluce.

Samotný začátek valné hromady byl značně opožděný. Delegáti byli před vstupem velice důkladně kontrolováni a hned šestici z nich byl na základě této kontroly zamezen vstup a účast. Důvody byly především administrativní, nebo došlo k rozporu se stanovami.

 

Vstup byl zamezen taktéž hostům, kteří se s dostatečným předstihem neohlásili. Tak se stalo, že třeba i Vladimír Šmicer musel průběh a výsledky sledovat pouze zpovzdálí. Zahájení valné hromady bylo o hodinu opožděno.

 

Ve volebním sále bylo nakonec 49 delegátů z 62 možných.

 

Po relativně klidném průběhu přinesl vzruch sedmý bod programu. Předseda mandátové komise David Hybeš přednesl zprávu, ve které jednotlivě odůvodňoval, proč nebyli do volební místnosti vpuštěni zástupci oddílů. Sokol Cerhenice (člen statutárního orgánu nebyl členem FAČR), Krakovany (členka kontrolní komise není členem FAČR), TJ Sokol Radovesnice (vypršel mandát statutárního zástupce), Tři Dvory (nemají úředně ověřený zápis z valné hromady klubu), TJ Sokol Zásmuky (členové statutárního orgánu a revizní komise neměli členství ve FAČR) a SK Žiželice (vypršel mandát statutárního zástupce). Následovala diskuze a žádost zastánců Fevoluce, aby bylo na program zařazeno hlasování, které by umožnilo hlasovat i vyřazeným delegátům. To předsedající komise zamítla a právě absence těchto delegátů se nakonec ukázala býti klíčovou.

 

Osmým bodem bylo samotné hlasování o předsedu. Slovo dostali Michal Škopek i Ivo Pařík a oba se během pěti minut pokusili ještě přesvědčit potenciálně nepřesvědčené.

 

Michal Škopek: "Jako funkcionář ve fotbale zkušenosti nemám, jako funkcionář ale působím v jiném sportu, hodně příbuzném fotbalu. Fotbalové prostředí znám jako hráč a jako hráči se mi nelíbí ovlivňování zápasů rozhodčími. Děkuji i bývalému vedení, které odhalilo chyby. Můžu slíbit, že tyto chyby opakovat nebudeme." Ve své řeči potom také zmínil situaci u prezence. "Celá mašinérie, která se dnes na chodbách odehrála, byla jen kvůli tomu, že kandiduji já. Na adresu rozhodčích jsem se vyjádřil možná nevybíravě, ale pravdivě. Je ale pravdou, že je mnoho rozhodčích, které znám a kterých se moje slova možná dotkla. A těm se omlouvám."

 

Ivo Pařík"Nikdo z nás není bezchybný, z chyb je potřeba se poučit," zdůraznil a vyjádřil se také k výtce 'netransparentního hospodaření'. „Účetní závěrku jsme opravdu zapomněli nechat zapsat, šlo jen o nedopatření. Problém nastal, já se k němu hlásím a okamžitě jsme ho napravili. Svou řeč dále prodlužovat nechci, ať tady nejsme do noci."

 

Výsledek byl nakonec extrémně těsný a rozhodl jediný bod. Ivo Pařík vyhrál v poměru 25:24. To znamenalo ránu pro Fevoluci, naopak značnou úlevu pro současné vedení a předzvěst zvolení stávajících členů do výkonného výboru.

 

Na kandidátní listině bylo celkem pozoruhodných 14 kandidátů, volilo se šest členů. První kolo představilo hned pětici nových, či staronových tváří ve složení Věnceslava Hrabalová (34 hlasů), David Hybeš, Alois Nouzák, Petr Skořepa a Jaroslav Vedral (všichni 25 hlasů). Hodně pikantní byl souboj o poslední volné místo, který se shodným počtem 24 hlasů poslal do druhého kola Zdeňka Tasche a Petra Procházku. Do výkonného výboru nakonec překvapivě neprošel dříve nedotknutelný multifunkční funkcionář Zdeněk Tasch, který v dodatečné volbě jeden na jednoho prohrál poměrem 24:25 s kandidátem F-evoluce Petrem Procházkou.

 

Revizní komise bude další čtyři roky působit ve složení Vít Mádle, Petr Hamták a Zdeněk Hejduk.

 

Poslední zmiňovaný přišel s návrhem, aby závěrečné usnesení valné hromady obsahovalo větu: "Klubům, o kterých mandátová komise rozhodla, že jejich zmocnění je neplatné, nebylo umožněno vznést proti tomuto rozhodnutí námitku a této námitce valná hromada nemohla hlasovat. A to ovlivnilo výsledek valné hromady." Pro jeho návrh hlasovalo 31 hlasujících. 

 

Samotná Fevoluce se k situaci o den později vyjádřila na svém Facebooku:

"Chtěli bychom se s vámi podělit o nepříjemnou zkušenost z valné hromady v Kolíně, která rozhodně ke zlepšení vnímání českého fotbalu nepřispívá... (zbytek vyjádření naleznete v galerii).

 

V následné diskusi se pak vyjádřilo několik osob o zřejmě konkrétním dění z místa. V galerii je několik jejich vyjádření, které zřejmě dokreslují celou situaci.

 

Na oficiální vyjádření ze strany OFS Kolín čekáme - bude později doplněno.

 

Zda bude mít celá situace ještě nějakou dohru ukáže čas.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou