Poborský zná prvního vyzyvatele

0

O post předsedy FAČR se rval již dvakrát, nyní věří, že se to do třetice konečně povede. Funkcionář Petr Fousek oficiálně oznámil svůj záměr kandidovat a vyzvat tak prozatím jediného zájemce, Karla Poborského. 

Svou kandidaturu oznámil Fousek na své Facebookové stránce. „Rozhodl jsem se po zralé úvaze podat kandidaturu na předsedu Fotbalové asociace České republiky. Jak mnozí víte, naposledy jsem působil téměř tři roky v Řecku jako nezávislý expert FIFA a UEFA pro Řecký fotbalový svaz. Jsem s nabídkou kandidovat v Česku oslovován už od října loňského roku, ale mojí profesionální povinností bylo nejdříve dokončit expertní misi pro řecký fotbal,“ uvedl.

 

První dva pokusy o zvolení proběhly v roce 2017, v souboji byl s Martinem Malíkem. Červnové hlasování vítěze nepřineslo a repete přišlo v prosinci, zde byl Malík úspěšnější. 

 

58letý funkcionář se už před čtyřmi lety vymezoval v mnohém proti Romanu Berbrovi, díky čemuž například získal většinu hlasů na Moravě, v Čechách mu to naopak přitížilo. 

 

 „Cením si toho, že řada z Vás obě moje kandidatury z r. 2017 trvale vnímá jako jasný morální profil, nemusím nikoho znovu přesvědčovat o tom, že chci dělat fotbal demokraticky a transparentně,“ říká. „Cítím podporu řady klubů profesionálního a amatérského fotbalu, řady regionů z Čech a Moravy i většiny nezávislých aktivistických iniciativ. Vnímám i ocenění mé neutrality a nezávislosti, nemám žádné postranní zájmy.“

 

"Jsem plně připraven ještě jednou nabídnout veškerou svoji odbornost, schopnosti, znalosti a zkušenosti do služeb českého fotbalu a tvrdě pro něj pracovat," doplnil.

 

Fousek je uznávaným mezinárodním funkcionářem, od roku 1994 působí v orgánech federací UEFA a FIFA. Sedm let pracoval jako generální sekretář na českém svazu, který se později přejmenoval na FAČR. Naposledy téměř tři roky působil v Řecku jako nezávislý expert FIFA a UEFA pro tamní svaz.

 

V českém fotbale zastával řadu funkcí, byl také šéfem organizačního výboru mistrovství Evropy do 21 let v roce 2015. Hovoří několika světovými jazyky. V orgánech FIFA a UEFA je aktivní více než 25 let, ať už v komisích jako delegát, inspektor stadionů či expert a instruktor pro management a administrativu.

 

Vedl také 19 specializovaných misí v různých svazech Asie, Afriky a Evropy. "Působení v kruzích FIFA a UEFA mě mnohé naučilo a přineslo mi významné know-how i kontakty," podotkl Fousek.

 

Očekáváné je oznámení kandidatury od Vladimíra Šmicera, který zastupuje myšlenky Fevoluce. S kandidaturou Fouska však vyvstává otázka, zda se Fevoluce nerozhodne jít cestou jeho podpory a Šmicer se bude českému fotbalu věnovat v jiných sférách.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou