Upřímná zpověď o stavu okresního fotbalu nově zvoleného člena okresního svazu

0

Okresními fotbalovými svazy se v současné době buduje možná nové fotbalové podhoubí. Již je známo o zásadních změnách v některých okresech, jakými jsou například Praha-západ, Příbram, Znojmo, ale i další. Jedním z oněh dalších je OFS Rychnov nad Kněžnou, kde po těsném vítězství (18:15) zvítězil Luboš Michalec. My jsme se na tento okres zaměřili detailněji a výsledkem je velmi otevřený rozhovor s jedním ze zvolených členů Výkonného výboru OFS Rychnov nad Kněžnou, Tomášem Rejzkem.

Gratuluji ke zvolení do VV OFS Rychnov nad Kněžnou. Nejdříve se zeptám směrem na zvoleného předsedu. Výsledek hlasování byl celkem těsný, čím si to vysvětlujete?

Děkuji. Od začátku bylo evidentní, že výsledek nebude "o parník" ani pro jednu stranu. Bývalé vedení našeho OFS zde fungovalo dlouhá léta a ve VV pracovali i pánové, kteří tu činnost vykonávali dobře, lépe řečeno bezelstně. Čili jistá provázanost na kluby, ve kterých buď aktivně fungují nebo fungovali, tak ta tam nesporně byla. Je to o nějaké historii, o vztazích, kontaktech, schopnosti přesvědčit... Hodně proměnných. Tam jsem protistranu od začátku vůbec nepodceňoval a potvrdilo se.

 

Rovněž jsme v pár bodech takové té "předvolební kampaně" udělali chyby, které nám podle mého názoru uškodily v očích delegátů. I když jsem se snažil tupit mediální útoky na protikandidáty, tak byli v podstatě všichni házeni do jednoho pytle se štemplem "Berbr" po celou předvolební dobu. Vytvořil se tím takový dým, za který se opravdoví podporovatelé systému schovali pod roušku ublíženosti a ti, se kterými jsme chtěli navázat spolupráci, se pochopitelně urazili. Tam jsme podle mého názoru ztratili hlasy.

 

Teď jsou to už spálené buchty. Omlouvat se za to nemohu. Nebylo to naše PR a snažil jsem se tomu zamezit. Pokud ale mohu touto cestou poradit dál. Inteligence a fotbalová srdce delegátů, nadšenců pro fotbal, kteří tři čtvrtiny roku ve volném čase bojují za existence svých klubů, jsou dostatečně velká na to, aby sami rozeznali špatné od dobrého, aby se rozhodli. Takhle jsme se střelili do vlastní nohy.

 

Proč jste se vůbec chtěl do fotbalového dění v okrese? Co vám na předchozím vedení vadilo?

Jako ve většině okresů i tady u nás byli ve vedení rozhodčí. Jako kandidátů naší protistrany bylo opět šest rozhočích z devíti lidí. Já neříkám, že rozhodčí ve VV je špatně. Ale 6 z 9? Dále dva pánové, kteří chtěli být aktivní, ale buď neznalí prostředí nebo jim bylo jedno, za koho se postavili. Jeden kandidát to údajně dostal jako povinně volitelný předmět.

 

Budu mluvit jak mi huba narostla, nebudu nijak rozvádět a snažit se držet linii. Mně je 36 let. Záleží mi na tom, jestli je náš prezident reprezentativní osoba. Jestli náš premiér neobchází zákon. Stejně tak léta naprosto bilo do očí, co je zač Roman Berbr. Náš okres ho podporoval. Minulé valné hromady se osobně zúčastnil. Cituji herce pana Vetchého: "Přeji si, aby ve vedení fotbalu byli lidé inteligentní a čestní".

 

Mně záleží na tom, za kým jdu. Záleží mi na prostředí, ve kterém vyrůstají moje děti. Chci, aby můj syn hrál fotbal. Nikdy by se tak ale nestalo, kdyby se nezměnilo prostředí. Ve čtrnácti se mě zeptá, proč zase zavřeli dalšího místopředsedu FAČR? Prostředí, ve kterém mladý člověk vyrůstá, ho formuje. Je nutné, aby pro vývoj mládeže bylo nastavené prostředí, do kterého rodiče své dítě přivedou ochotně.

 

Když opustím tuhle rovinu. Je úctyhodné, že se bývalé vedení snažilo přivádět nové rozhodčí, ale brzy nebudou mít kde a koho pískat. Fotbal beru i tady na vesnici jako kulturu. Ti, kteří podpořili zlořád, mu uškodili v očích veřejnosti. Každá chyba rozhodčího byla automaticky braná jako cílená. Tohle způsobili pánové, kteří volili jak volili. Veřejnost to totiž obtýden vidí v televizi. Naprosto poškodili náš sport a rozhodčí poškodili především. To jsem přesvědčený, že paradoxně svým jednáním poškodili právě ty, které do fotbalu přivádějí.

 

Chtěl bych se vynasnažit zlepšit celkovou atmosféru a náladu fotbalové společnosti. Vidět vzájemný respekt ve vztahu hráči-rozhodčí-fanoušci-sponzoři. Nechci pranýřovat minulé vedení za nějaké dílčí věci.. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Princip je ten, že ta atmosféra je blbá proto, že hlavy fotbalu, které volili, sedí u soudu.

 

Jak myslíte, respektive doufáte, že vás okolí vnímá? Pouze jako "kopačku", nebo byste pro ně chtěl být osobností, které mohou důvěřovat, díky tomu, jaký jste člověk?

Těžká otázka, ale s kopačkou jste mi trochu nahrál. Ve světě koluje několik dogmat. Že blondýny jsou pitomé, že každý policista je trouba, že vojáci jsou zelení mozci a další, že fotbalisti jsou vytlučený hlavy. Tyhle nesmysly vymýšlí brunety a hokejisti. Jako každý člověk mám své pro a proti. Jing-Jang. Ano, několikrát jsem už slyšel, že mě někdo bral jako kopačku a zjistil, že jsem vlastně celkem fajn. Ale také už se mi to stalo opačně (usmívá se).

 

Promiňte, je mi nepříjemné se hodnotit. Jsem nějak vychovaný. Dědečkem, babičkou, mamkou. Mám nějaké hodnoty. Mám sny. Občas někoho naštvu. Necítím se jako osobnost. Jsem Tomáš Rejzek z Přepych. Já nějak neumím přemýšlet, jestli jsem pro někoho osobnost. Jsem kým jsem a nejsem kým nejsem. Necpal jsem se do VV OFS ani do zastupitelstva své rodné obce. Nepotřebuji někde vyčnívat. Ale někdo mě navrhnul, někdo zvolil a někdo mi věří. Je to jistá zpětná vazba. To se přiznám, že mi dělá radost a dodává sílu se těmto činnostem věnovat.

 

Co fotbalu a lidem kolem něj můžete a chcete nabídnout? Je něco, co můžete směrem do budoucna slíbit?

Komunikaci, spolupráci a pomoc při řešení problémů. Nejsem typ člověka, co by se oháněl sliby. Jakmile to bude trochu možné, vyslechneme si každého aktivního člověka z jakéhokoliv klubu s tím, co ho trápí nebo jak mu můžeme být nápomocní. Ať už půjde o rekontrukci hřiště, pomoc s náborem, administrativou nebo kde sehnat dresy pro děti. Všechno jde řešit. Slíbili jsme před volbami, že my nebudeme volat jednou za čtyři roky o hlas s vizí na další čtyřletku. Komunikace je podle mě naprostý základ. 

 

Oslovila vás svým programem některá z iniciativ, které se zapojily do změn českého fotbalu v poslední době? A jaký na ně máte názor?

Už to bude dva roky, kdy jsme na půlícím kruhu v Opočně rozehráli bago proti systému pana Berbra. Po této akci, která měla naprosto nečekaný mediální ohlas a přes 80 tisíc shlédnutí, mě kontaktoval pan Lukáš Říha (předseda iniciativy Čistý fotbal). Jsme spolu od té doby v pravidelném kontaktu a vyměňujeme si zkušenosti. Před jeho prací smekám klobouk. S nadsázkou jestli je Lukáš Charta 77, já jsem tak Chartička 22. Když vypukla aféra Vyšehrad, atd., bylo jasné, že se musí do zbraně. V našem okresu se daly rychle do pohybu opět kluby kolem Opočna a rychle se nabalily další. Zkuste si tipnout, z jakého města pochází protikandidát na předsedu OFS. My tady dobře víme. Zpátky k věci.

 

Po dvou jednáních cca deseti klubů bylo jasné, že se chceme postavit proti. Tady skvěle zafungoval Lukáš a zprostředkoval nám jednání s Vladimírem a Rudolfem jako tvářemi Fevoluce. Setkání proběhlo... v Opočně. Přizvali jsme další kluby a po velice příjemném a věcném jednání o tom, jak bychom my měli fungovat jako OFS bylo jasné, že do toho jdeme naplno. Mě osobně ke kandidatuře zlomilo toto jednání. Fevoluce sdružila lidi, kteří se cítili jako v papiňáku. Dodala jim sílu, poradenství, sdružila je a celkově pomohla.

 

Bago proti systému Romana Berbra:

 

Jste ještě aktivní sportovec, respektive, kdyby se hrálo, mohli bychom Vás ještě vídat pobíhat na hřišti?

Už jsem veterán. Čas zastavit nejde. Člověk si stokrát řekne, že už to nemá zapotřebí a že je čas skončit. Přišel covid, rok se nehraje. Pět kilo nahoře. Bolístky doléčeny a ta činnost mi hrozně chybí. Kabina, trávník. Ještě se parkrát proběhnu. Chtěl bych, aby mě ještě můj tříletý syn viděl hrát.

 

Pěknou řádku let trénujete mládež nebo jste trénoval. Byl to právě ten hlavní motor ke změně fotbalového prostředí?

Trénovat jsem začal, když mi bylo cca 20 let a moc mě to bavilo. V jedné sezoně jsem si vzal i tři kategorie najednou. To už bylo fakt náročné, ale krásné období. Měli jsme pět mládežnických týmů ve vesnickém oddílu. To je dnes nereálné. A ano. Je to jeden z důvodů. Dnes hraji v jednom týmu s kluky, které jsem trénoval v minižácích jako šestileté caparty. V součastnosti mládežníky netrénuji. Převzali to jiní. Chtěl jsem si ještě prodloužit kariéru a zvládat 4 tréninky týdně a dva tři zápasy. Určitě se k tomu ale opět vrátím až do kopaček doroste junior.

 

Před lety jste sdělil, že kopačky pověsíte na hřebík při oslavách 90 let fotbalu v Přepychách. Věříte, že oslavy proběhnou?

Ano, tomu pevně věřím. Náš klub slaví 90 let za dva roky. To by v tom byl čert. Tahle nepříjemná doba už bude brzy minulostí. Civilizace i náš národ už zvládli těžší zkoušky. Vždycky jsme uměli zatnout zuby. Všechno bude zase jak má být. Sám teď nevím, jestli mluvím ještě o epidemii nebo zase o fotbalu.

 

"Děkuji vám za prostor. Všem přeji pevné nervy, hodně zdraví, sportu zdar a tomu našemu zvlášť." Uvedl závěrem velmi zajímavého rozhovoru Tomáš Rejzek, v mládí hráč SK Slavia Praha nebo FK Náchod, v současné době zejména otec od rodiny, velký zastánce čistého fotbalu a člen nového Výkonného výboru OFS Rychnov nad Kněžnou.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou