Hnilička varuje: Seberu fotbalu peníze

0

Ve všech okresech ČR momentálně probíhají, nebo už proběhly, volby do výkonných výborů spadajících pod FAČR. Pokud by je Národní sportovní agentura nevyhodnotila jako dostatečně demokratické, může celé asociaci, momentálně řízené Martinem Malíkem, sebrat až 25% udělené dotace. 

Minulý týden se sešel šéf NSA, Milan Hnilička, s šéfem FAČRu, Martinem Malíkem. Dohodli se na podmíněném udělení části finančních prostředků, které mají na FAČR přitéct v rámci dotačního programu Organizace sportu.

 

„Až pětadvacet procent dotace může být Fotbalové asociaci ČR dodatečně odebráno, pokud by zejména v rámci průběhu voleb do regionálních fotbalových orgánů nebyly dodrženy konkrétní předepsané podmínky,“ řekl Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury pro portál seznamzpravy.cz

 

Dotační program Organizace sportu byl vytvořen již v minulém roce a už tehdy reagovala NSA na probíhající situaci ve FAČRu, kdy byl Roman Berbr spolu s dalšími činovníky zatčen a kredibilita asociace byla značně narušena. Proto do podmínek pro přidělení dotací vložila dvě kritéria, čistě pro fotbal: FAČR musí dodržet a doložit dodržování demokratických zásad v průběhu voleb do okresních a krajských fotbalových svazů. NSA si také vymínila, že posoudí nastavení a kvalitu protikorupčního programu FAČR.

 

Demokratičnost voleb bohužel zůstává v mnoha okresech nejednoznačná, na Pardubicku se například veřejně nesouhlasí s mechanismem výběru delegátů valné hromady. Demokratičnost voleb na regionální úrovni tak zůstává prozatím nevyhodnocena.

 

„Až fotbalové volby na okresech a krajích proběhnou, dojde k celkovému vyhodnocení. A pokud by předepsané podmínky Národní sportovní agentury nebyly splněny, musela by FAČR část dotace, nejvýše pak 25 procent z přidělené částky, vracet,“ shrnul téma Jakub Večerka z Národní sportovní agentury pro portál seznamzpravy.cz

 

Není jasné, o jakou částku by se jednalo, proces rozdělování dotací nebyl uzavřen a NSA nechce v tuto chvíli sdělovat konkrétní dotované částky. Můžeme tak maximálně vycházet z minulých let. Teoreticky by se tak mohlo jednat o sebrání až 137,5 milionů korun z celkových 550. 

 

Valné hromady a volby do výkonných výborů stále probíhají a kvůli covidové pandemii byly už nespočetněkrát odloženy. S největší pravděpodobností proběhnou poslední až během května. Zvolení delegáti následně zvolí na celorepublikové valné hromadě nový výkonný výbor FAČRu, v čele s jeho novým předsedou.

 

Na pozici předsedy se prozatím přihlásil pouze Karel Poborský, očekáváná je ale například kandidatura i od Vladimíra Šmicera.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou