NCOZ opět zasahovala na Strahově

0

Již v minulosti médii propíraná kauza "Dezinfekce", která je stále v předmětem zájmů detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), nasměrovala detektivy do Strahovského sídla Fotbalové asociace ČR (FAČR).

"FAČR poskytuje zástupcům Policie ČR standardně maximální součinnost tak, jak avizovala dopředu v podobných případech. To znamená, že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách. Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat," sdělil mluvčí FAČR Michal Jurman. Odkaz na video s vyjádřením mluvčího Jurmana, které je ke shlédnutí na Televizi Seznam - zde.

 

Mluvčí NCOZ, Jaroslav Ibehej, uvedl pro ČTK: "Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací nyní poskytovat nebudeme."

 

V případu "Dezinfekce" se jedná o nehospodárné nakládání s finančními prostředky asociace proplacené firmě Tymich a spol. za dezinfekci fotbalových kabil po celém Česku. Případ odhalila Kontrolní a revizní komise FAČR, která přišla na to, že proplacené práce na více než polovině stadionů a hřišť vůbec neproběhly a že i celková cena vysoko přesahuje běžné zvyklosti u podobných dezinfekčních prací. 

 

Sport.cz uvedly, že v zájmu objektivity je třeba dodat, že zmiňovaná Revizní komise pod vedením Zdeňka Šimka posléze objevila dodatek ke smlouvě, který vypracoval vedoucí legislativního a právního oddělení FAČR Jan Lego. Mimochodem stejný muž, který bezprostředně po zatčení Romana Berbra detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu vystupoval jako jeho právní zástupce. V dodatku už je jako konečný termín pro provedení dezinfekce stanoven nikoli konec srpna 2020, ale jaro letošního roku.

 

FAČR za předraženou akci zaplatil firmě bývalého fotbality Jiřího Tymicha téměř 10 milionů korun, jenže ten neodvedl práci, jak bylo předem "domluvené". Místo devadesáti míst se dezinfikovalo pouze v 41 klubech, a to ještě v ne úplném rozsahu. Tymichova firma nakonec prakticky celou sumu vrátila. Zůstalo jí pouze 700 tisíc korun, ale i přesto se o případ zajímá policie.

 

A kdo byl pod smlouvou s Tymichovo firmou podepsán? Předseda FAČR, Martin Malík. Ten v prosinci minulého roku ve svém prohlášení uvedl následující: "Věc byla uspokojivě vyřešena. Lze tak uzavřít, že asociaci nevznikla žádná škoda." Nutno dodat, že v té době to bylo s penězi ve svazu dosti zapeklité, jelikož se v souvislosti s probíhající kauzou "Berbr" ve svazu točilo ještě několik různých částek jinými směry.

 

"Příklad tohoto projektu svědčí o tlaku a jisté míře svévole jednoho funkcionáře FAČR (místopředsedy Romana Berbra), jemu naprosté oddanosti některých pracovníků, kteří se ztotožnili s jeho metodami a stylem práce, a neschopnosti (slabosti) jiných se mu postavit a řádně plnit své pracovní povinnosti a dodržovat vnitřní předpisy FAČR," citovaly Seznam Zprávy dokument, který vytvořila revizní komise. A mezi spolupracovníky lze počítat také předsedu Malíka, který byl pod smlouvou podepsán. 

 

Vzhledem k podpisu na smlouvě předsedou Malíkem, ani pro něj nekončí období nervozity a čas až ukáže, jak se zajištěnými důkazy detektivové naloží.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou