FAČR odpovídá na kritiku VAR adresovanou brněnskou Zbrojovkou

0

Otevřený dopis vedení klubu FC Zbrojovka Brno, který byl publikován na oficiálních stránkách tohoto prvoligového celku, se dočkal odpovědi od FAČR téměř obratem. Na celé znění dopisu, ve kterém se předseda představenstva brněnského klubu věnuje činnosti VAR během posledních zápasů, a stejně tak následnou odpověď FAČR, se můžete podívat v následujícím článku.. 

 

 

Níže naleznete znění dopisu, který Zbrojovka adresovala předsedovi FAČR panu Martinu Malíkovi. 

 

"Vážený pane předsedo,

obracím se na Vás se sdělením k fungování, resp. využívání Video asistenta rozhodčího – VAR. Důležité je odpovědět si na otázku: K čemu má sloužit VAR?

VAR je prostředek ke zvýšení kvality fotbalového zápasu videorozhodčím, který podrobně monitoruje dění celého zápasu a jeho úkolem je upozornit na zjevná pochybení rozhodčího na hrací ploše. Jinak řečeno v podstatě řešení sporných okamžiků specifikovaných protokolem Mezinárodní komise pro pravidla IFAB.

V posledních zápasech našeho klubu (Liberec, Opava, Bohemians) se s tímto „prostředkem ke zvýšení kvality“ pracuje zcela chaoticky, nesystémově, nejednotně a s velkou mírou chybovosti ve vyhodnocování jednotlivých herních situací. Podotýkám, že se nejedná pouze o utkání našeho klubu, ale děje se tak i v utkáních ostatních klubů nejvyšší fotbalové soutěže. Což ostatně vyplývá i z vyjádření médií, odborné veřejnosti a v některých případech i samotné komise rozhodčích FAČR. Je třeba také uvést, že břemeno nákladů osob na činnost VAR v utkáních nejvyšší soutěže nesou kluby samotné.

V principu úhlu pohledu majitelů klubů se tedy jedná o vadu výrobního procesu. A z logiky věci přidané hodnoty výroby se za zmetky neplatí.

Proto se vedení klubu FC Zbrojovka Brno rozhodlo ve sběrné faktuře FAČR za řízení soutěžního zápasu nehradit poplatek za VAR, který činí v případě domácího zápasu 7.500,- Kč + cestovní náhrady, v případě venkovního zápasu 5.000,- Kč; a to až do standardizace celého procesu VAR.

S ohledem na současné fungování komise rozhodčích FAČR nemáme bohužel jinou formu možnosti stížnosti či protestu, než se obrátit na Vás, jakožto na nejvyšší autoritu, schopnou sjednat nápravu.

Doufám, že učiníte potřebné kroky, aby systém VAR doopravdy fotbalu sloužil.

S pozdravem

Václav Bartoněk
Předseda představenstva FC Zbrojovka Brno a.s."

(Zdroj: www.fcbrno.cz)

 

Odpověď FAČR na tento dopis na sebe nenechala dlouho čekat:

 

"Předseda FAČR Martin Malík odpoví panu Bartoňkovi osobním uzavřeným dopisem, který nehodlá zveřejňovat v médiích, a to zejména s ohledem na to, že by se podobná témata a případy měly řešit konstruktivně a systémově, nikoliv individuálně a v emocích ze stran jednotlivých klubů.

Právě k tomuto účelu by měla sloužit konstruktivní debata na platformě LFA a také z tohoto důvodu je mj. součástí Komise rozhodčích FAČR nominant za LFA pan Tomáš Bárta.

Zároveň je zapotřebí v tomto směru připomenout, že i u odborné veřejnosti dochází mnohdy ke špatné interpretaci použití Projektu VAR na fotbalových utkáních, které je založeno na sérii jasných pravidel, tj.:

Video asistent rozhodčího (VAR) je členem rozhodcovského týmu s nezávislým přístupem k záznamu utkání, který může asistovat rozhodčímu jen v případě „jasné a očividné chyby“ anebo „přehlédnutí vážného incidentu/přestupku“ v souvislosti s:

 

a. dosažením branky b. pokutovým kopem c. přímo udělenou červenou kartou (ne druhou žlutou kartou/napomenutím) d. chybnou identifikací (pokud rozhodčí napomene anebo vyloučí ze hry nesprávného hráče družstva, které se dopustilo přestupku)." 

(Zdroj: www.facr.fotbal.cz)

 

Konkrétní odpověď předsedy FAČR ohledně otázky uhrazení, respektive neuhrazení poplatku brněnské Zbrojovky za VAR, se tak čtenáři nedočkali, a s největší pravděpodobností se jí ani nedočkají, což je na druhou stranu pochopitelné. Je nutno se však zamyslet nad tím, jak je VAR ve své podstatě definován. V budoucnu totiž dozajista budou vznikat další a další spory o tom, zda je třeba vycházet pouze z daných, formálních pravidel pro VAR, nebo je nutné přistoupit k materiálnímu vymezení VARu, kterým je bezpochyby zlepšení kvality a snížení chybovosti v utkáních, ve kterých je VAR použit. 

 

 

sdílej

Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou