Fotbalová evoluce. Změň svůj okres a změníš český fotbal!

0

Hned několik bývalých reprezentantů v čele s Vladimírem Šmicerem, Janem Kollerem, Milanem Barošem nebo funkcionářem Rudolfem Řepkou, se zapojují do iniciativy za změnu fotbalového prostředí u nás. Chtějí oslovit především kluby z nejnižších soutěží a jejich prostřednictvím ovlivnit volby do okresních svazů a tím i do vedení Fotbalové asociace ČR.

 

Je to už téměř měsíc, co je místopředseda Fotbalové asociace, Roman Berbr, vazebně stíhán za korupci při podezření z ovlivňování fotbalových utkání ve druhé a třetí lize a mezitím se se rozbíhá iniciativa mnoha bývalých reprezentantů, fotbalových funkcionářů i jiných známých osobností za účelem pročištění fotbalového prostředí. Zainteresovaným osobnostem však primárně nejde o funkce, ale o morálku při vedení fotbalu v České republice.

 

„Řeší se, kdo bude předseda, kdo by mohl být ve výkonných pozicích. Ale my jsme přesvědčení, že bychom se měli bavit spíš o tom, jaké bude celé fotbalové prostředí v Česku na všech úrovních,“ říká na úvod předseda "fevoluční" iniciativy Ondřej Lípa, bývalý tiskový mluvčí reprezentace.

 

Bývalý reprezentant a vítěz Ligy mistrů, Vladimír Šmicer, jako jeden z iniciátorů, se vyjádřil následovně: "Od Berbrova zatčení uběhnul zhruba měsíc, a FAČR vydala za tu dobu jedno prohlášení, jinak se nic neděje. Touhle iniciativou trochu suplujeme práci svazu, čekal bych to spíš od něj. Chceme zbavit fotbal toho morálního bahna, které už všichni berou jako normální věc. Chceme čistý fotbal, bez úplatků, bez slov jako jízdenka a podobně." Za ním stojí i další fotbalová jména, příkladmo Milan Baroše, Jan Kollera, Lukáš Zelenka, Jan Rezek, Roman Bednář nebo Jan Rajnoch.

 

„Jsou před námi především dva úkoly. První úkol je informovat veřejnost. Píše nám mnoho zájemců, že by chtěli k té změně přiložit ruku, ale neví vlastně jak. A druhý úkol je vzbudit zájem, probudit fotbalovou rodinu na okresech a krajích, aby lidé začali přemýšlet, jestli jejich předseda sleduje nejlepší zájem, nebo chce jen vyhrát nadcházející zápas a udělá pro to maximum... A tihle lidé se pak musí ptát, jestli je jejich předseda správně reprezentuje na krajské valné hromadě, i na té velké,“ říká bývalý generální sekretář FAČR, Rudolf Řepka, který se zatím jako jediný hlásí o funkci – o předsednictví v jednom z okresních svazů na Teplicku. I přesto, že Rudolf Řepka může být u mnohých vnímán jako kontroverzní osoba, jelikož byl zhruba dvacet let ve vysokých funkcích fotbalového prostředí, podporuje avizovanou změnu ve fotbale a sám se rozhodl kandidovat na zmíněné předsednictví okresního svazu na Teplicku.

 

K tomu má nejdřív pomoci web fevoluce.cz, kde iniciativa popisuje například financování klubů na nižších úrovních a procesy valných hromad. Druhým krokem má být, že členové Fotbalové evoluce objedou jednotlivé regiony, kde formou semináře popíšou jednotlivé body podrobněji.

 

Iniciativa fotbalové revoluce chce odstartovat změnu odspodu. Zejména činovníci nejnižších soutěží si musí podle ní uvědomit, že pokud chtějí, mají moc změnit poměry v českém fotbale. I proto, že prvoligové kluby jsou ve vyjadřování se k Berbrově kauze velmi zdrženlivé. "Vyjma Teplic se k tomu nikdo nevyjádřil. Bylo to nemilé překvapení, jestli vůbec kluby o změnu stojí. Tím jsem byl hodně zklamán," řekl Koller.

 

Nejdříve má tedy přijít informovanost v nižších soutěžích a následně tedy případné změny v okresních a krajských předsednictvech. Až následně by podle iniciativy mohla nově složená listina 202 delegátů promlouvat do rozhodování a schvalování rozpočtu fotbalové asociace a zejména do voleb jejího vedení. 

 

REAKCE MARTINA MALÍKA

 

"V mých očích je aktuálním úkolem Fotbalové asociace zajistit to, aby se fotbal hrál znovu na všech úrovních jakmile to bude možné a zároveň využít aktuální situace k tomu, aby se nastavila systémová opatření zamezující podobným situacím. Samotní lidé nejsou totiž nikdy zárukou.

 

A právě proto velmi úzce spolupracujeme s UEFA, která vytvořila na své straně tým lidí majících zkušenosti s podobnými krizemi v jiných asociacích. Nemusíme tak jednak vymýšlet věci, které jsou již vymyšlené a jednak je nad námi absolutně nezávislý dozor, který neumožní, aby to nové nastavení reflektovalo jakékoli lokální vlivy (pokud by se tedy někdo o něco takového nyní pokoušel).

 

Tyto procesy jsou s UEFA projednány a naplánovány tak, aby byly 100% dokončeny před Valnou hromadou FAČR a dalo se na nich následně stavět."

 

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou