V Pivovary Lobkowicz esport lize může být dobrá rivalita mezi soupeři, kteří se opravdu potkávají na hřišti, říká profesionální hráč esportu T9Laky

0

 

Přinášíme vám rozhovor s Lukášem Pourem, který je ve světě esportu známý pod přezdívkou T9Laky. 22letý profesionální hráč reprezentuje ve hře FIFA Viktorii Plzeň a patří mezi tuzemskou špičku. Od mala hraje fotbal nejen virtuálně, ale i na zeleném pažitu. Lukáš je nadšencem do všech sportů a her, bydlí společně s přítelkyní a se psem. Rádi společně cestují a chodí do přírody. Co vše na sebe v rozhovoru prozradí? 

Jak jste se dostal k esportu? 

Poprvé jsem hrál FIFU 2002 a začínal jsem hrát s taťkou, nebyl to pouze fotbal. Hráli jsme i hokej a různé jiné hry. K fotbalovým hrám jsem měl blízko, protože jsem fotbal hrál od dětství. FIFU jsem hrál všechny ročníky. Prvního turnaje jsem se zúčastnil v ročníku 14 nebo 15, kdy jsem přišel na turnaj a skončil jsem asi čtyřicátý. Odcházel jsem naštvaný a táta mě uklidňoval, že můj čas přijde.  

 

A přišel. Kdy se tak stalo a jaké úspěchy jste si připsal? 

V roce 2018 jsem začal vyhrávat první turnaje a před rokem jsem podepsal smlouvu s Viktorií Plzeň. Před podpisem smlouvy v prosinci 2018 jsem vyhrál první větší turnaj. Tak nějak začala moje kariéra profesionálního esport hráče. Poté jsem vyhrál i historicky první ročník Datart ligy, což považuji za svůj největší úspěch v Česku. Jako jediný Čech jsem se dostal na Champions Cup, což je Global series od EA Sports. 

 

Na úspěchy navazují určitě i cíle do budoucna. Jaké tedy jsou? 

Chtěl bych se stabilně probojovat do Evropy, což není úplně jednoduché.  

 

Jak vznikla přezdívka T9Laky? 

T9 je Fernando Torres, můj nejoblíbenější hráč. Mám ho rád už od Atletica Madrid, kdy tam byl nejmladším kapitánem. Laky mi začali říkat kluci, protože jsem měl docela štěstí v různých hrách a navíc je to spojené s mým jménem Lukáš.  

 

Přihlášky do Pivovary Lobkowicz esport ligy stále běží, bližší informace najdete zde 

 

Jak trénujete? 

Nyní již hraji pouze zápasy. Přes týden, pokud měním tým, tak zkouším různé hráče. Přes víkend hrajeme ligu. Já hraji na dvou konzolích, takže zvládnu tak šedesát zápasů přes víkend. To si myslím, že je docela masakr, docela mě to zoceluje a dává mi to i nejvíce zabrat. 

 

Jak vidíte popularitu esportu? 

Myslím, že u nás se k tomu pomalu dostáváme. Ona FIFA je docela složitá, protože v tom nejsou tak velké peníze jako v jiných hrách. U nás jsme oproti zahraničí teprve na začátku. V některých zemích je esport na úplně jiné úrovni.  

 

Jaká je finanční náročnost profesionálního hraní? 

Největším problémem je herní měny, FIFA pointy. Na těch má EA sports postavený byznys. Jelikož se ve světě hraje Ultimate team, tak je poslední dobou dané to, že čím víc do toho člověk dá, tím bude mít lepší tým.  

 

Co musíte splňovat jako hráč Viktorie Plzeň? 

Musím samozřejmě reprezentovat Plzeň, hraji zápasy v dresu, dostali jsme klubové oblečení. Chodíme i na různé marketingové akce s partnery. Občas jezdíme i do Plzně na fotbal a hrajeme tam na Playstationu proti dětem.  

 

Jak se kluk z Prahy dostane k reprezentování Plzně? 

Těch nabídek na angažmá bylo více, ale od začátku probíhala jednání s Plzní dobře. Byla to pro mě jasná volba. Moc se mi líbilo, jak jsme jednali upřímně. Myslím si, že jsem si vybral správně a naše spolupráce funguje.  

 

Už jste říkal, že fotbal máte rád od dětství. Hrajete stále aktivně? 

Hrajeme s Dolními Počernicemi 1.A třídu, před sezónou jsme postupovali. V Počernicích jsem vyrůstal. Dříve jsem hrál i divizi, kde jsem za to bral i nějaké drobné peníze, ale tam už se rozjížděla ta FIFA kariéra a nešlo to skloubit dohromady. Nedalo se říct, že jedu na turnaj hrát FIFU, když ti dávají nějaké peníze. Vrátil jsem se tak do Dolních Počernic, kde jsme domluvení, že když nebudu moct, mohu vynechat. To mi vyhovuje, jsem tam spokojený a máme super partu. S fotbalem končit každopádně nechci. 

 

Na jaké pozici nastupujete? 

Hraji většinou střeďáka, ale poslední dobou jsem nastupoval na stoperu.  

 

Co říkáte na zrušení amatérských soutěží? 

Mě se to zrovna moc nedotklo, protože jsem se v posledním přáteláku zranil. Vynechal jsem tak první mistrák a poté soutěž přerušili. Problémy s kolenem mám bohužel ještě teď. To zrušení mě samozřejmě mrzí, fotbal nám všem chybí, ale důležitější je zdraví a fotbal si zahrajeme, až bude vše v pořádku.  

 

Jak vidíte dohrání Fortuna ligy? 

Já bych si přál, aby se dohrála. Nezáleží to asi úplně na nás, ale Plzeň teď byla rozjetá a mohla zkomplikovat ten boj o titul.  

 

Co říkáte na projekt Pivovary Lobkowicz esport liga, který náš server organizuje? 

Myslím si, že je to super nápad. Hodně lidí stejně tu FIFU hraje a je jedno na jaké úrovni. Může být dobré propojení a dobrá rivalita v tom, že proti sobě budou hrát mužstva, která proti sobě opravdu nastupují na hřišti. Myslím, že se může i ukázat nějaký talent, který nikdy nezkusil žádný větší turnaj.  

 

 

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou