EURO přeloženo o rok, aby se mohly dohrát ligové soutěže. Co bude s nižšími soutěžemi?

0

Koronavirus zajistil přerušení téměř veškerého sportovního dění v celosvtovém měřítku. Nejedná se však pouze o vrcholový sport, ale i sport amatérský, který zahrnuje obrovské množství osob. Jak dopadne sezóna v nižších fotbalových soutěžích?

 

Nouzový stav v naší zemi by měl podle původního nařízení skončit v pátek 10. dubna. Podle vyjádření osob, které o tomto stavu rozhodly se však zdá pravděpodobné, že tento stav bude ještě prodloužen. Na jak dlouho si nikdo nedokáže odhadnout. 

Jelikož bylo fotbalové EURO odloženo na rok 2021, tak se nabízejí termíny, ve kterých by se daly dohrát ligové soutěže. Jak by se ale řídící orgány postavily k nižším soutěžím? V současné době nikdo neřekne nic jistě, ale my jsme se pokusili zauvažovat, jak tyto nižší soutěže dohrát. 

 

Počítejme s variantou, že nouzový stav bude prodloužen do konce dubna.

 

Hned na úvod vyvstává první problém. Týmy nyní netrénují, hráči se udržují v kondici individuálně. Jak dlouho dobu nechat mužstvům na sehrání? Nebo je poslat rovnou do ostrých zápasů? V počátku nouzového stavu, před vyhlášením omezeného pohybu osob, týmy společně trénovali. Pokud by toto opatření skončilo dříve, než samotný nouzový stav, mužstva by mohla být první květnový víkend hned připravena v ostrému utkání. My však tento první víkend necháme ještě jako přípravný termín a začátek soutěží stanovýme na pátek 8. května, který je státním svátkem.

 

Co jsme o přerušení soutěží psali dříve?

 

Budeme kalkulovat se soutěží, která má 16 účatsníků. To znamená 15 zápasů jarní části. 

Nelze hrát pouze jeden zápas týdně. To by soutěž skončila až v polovině srpna a hned by na ní musel navázat další ročník. Tato varianta je logisticky těžko řešitelná. Nebyl byl čas na rozlosování nových soutěží. Dvě utkání v týdnu by vše vyřešila. Mnoho hráčů tuto porci absolvuje normálně, protože chodí hrát za áčko a poté i za béčko. Takovýmto systémem by soutěže skončily poslední červnový víkend. Zcela jistě se najdou mužstva, kterým nebudou vyhovat termíny v týdnu, protože jsou jejich hráči přes týden v práci nebo studují a domů jezdí pouze na víkendy. I zde by se dalo najít určité řešení. Jeden zápas v pátek večer a druhý v neděli.

Varianta se dvěma zápasy každý týden se nám zdá až příliš náročná. Nabízíme tak jiné řešení. První týden hrát dva zápasy a následující týden pouze jeden. Tímto stylem by soutěže končily druhý červencový víkend.

 

Hrát dvě utkání v týdnu by znamenalo i další problémy, které by se musely vyřešit. Dozorčí orgány by například musely okamžitě řešit tresty, tak, aby hráč, který dostal červenou kartu, nemohl o dva dny později nastoupit. Fungují však elektronické zápisy, tak by šlo zavést okamžitý trest za vyloučení a poté by se přestupek řešil. 

 

V jediném jarním odehraném kole se v plzeňské 1.A třídě stal hráčem kola Pavel Horváth. S novým koučem Příbrami jsme přinesli rozhovor.

 

Dva zápasy týdně by byly náročné i pro náš server. Vždy v pondělí přinášíme sestavy kola, kde hlasujete pro hráče kola do středečního poledne. Poté následuje rozhovor s hráčem kola. Toto by vše muselo být upraveno podle toho, kdy se zápasy budou hrát. Snažíme se vám podávat co nejlepší servis, tak doufáme, že bychom si i s touto situací poradili a vy, naši čtenáři, byste byli spokojení.

 

Upozorňujeme, že tento článek je pouze teoretickou úvahou. Situace je velmi složitá. může se vyvinout zcela jiným směrem a hledání řešení nebude jednoduché. Nyní je důležité hlavně zdraví náš všech.  

 

V následujících dnech vám přineseme názory na současnou situaci z několika klubů. Těšit se můžete také na další díl Zápisníku Lukáše Váchy. 

Chystáme také fotogalerii módního, ale samozřejmě také bezpečnostního, doplňku dnešních dní - roušek. Nosíte vy, nebo váš kamarád roušku s fotbalovým motivem nebo v klubových barvách? Zašlete nám fotografii. pokud chcete i s textem na email redakce@fotbalunas.cz a my ji radí zveřejníme společně s ostatními. 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou