FOTOSERIÁL: Amatérský fotbal v Srbsku

0

V dalším díle fotoseriálu se vydáme na divoký Balkán, a to přímo do Srbska!

Fotbal na území Srbska má kořeny v době, kdy bylo v této oblasti Srbské království. V roce 1896 židovský student Hugo Buli, který studoval v Německu, dovezl z Berlína fotbalový míč. Právě Buli ve spolupráci s ministrem zahraničí Andra Nikolićem založil v roce 1989 srbský fotbalový svaz a chvíli na to bylo vybudováni první fotbalové hřiště, a to v Topčideru.

 

První kluby vznikaly v místech, kde se pěstovaly i další sporty. Jako první založili vedle atletického i fotbalový klub v Subotici, kde vznikl sportovní atletický klub Bačka. V roce 1914, kdy se již hrála národní soutěž, došlo k válce a rozkvět fotbalu byl pozastaven.

 

Po válce vzniklo Jugoslávské království, které se rozšířilo o Chorvaty a Slovince. V roce 1919 tak vznikla Jugoslávská fotbalová asociace. V té době soutěži vládli celky ze Záhřebu a Bělehradu. O šestnáct let později se stali z fotbalistů profesionálové. Následovala druhá světová válka, které zničila veškerou vybudovanou infrastrukturu a začínalo se od nuly.

 

Hned po válce vznikly v socialistické Jugoslávii dva nejznámější bělehradské kluby – CZ a Partizan. Některé kluby byly skrze vedení státu potlačeny a zrušeny. 

 

Momentálně se na srbské celky pohlíží jako na kluby s fantastickou mládeží a odliv mladíků směrem do západní Evropy probíhá ve velkém.

 

První liga nese název Serbian Super Liga a stejně jako druhá Serbian First League se hraje na území celé země. Třetí liga je rozdělena do čtyř divizí – Bělehrad, Západ, Východ a Vojvodina. O úroveň níže najdeme deset skupin Serbian Zone League. Následují Serbian Distrikt League, Serbian Intermunicipal League, Serbian Municipal League a na Serbian Municipal Second League na osmé úrovni.

 

Ve fotogalerii najdete kousky od @eastern1909, petera milese, @stadionskagroznica2020, groundhoppingsrb.blogspot.com, russianteam5.wordpress.com, Groundhopping Serbia, groundhoppingsrb.blogspot.com, abseits.at.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou