FOTOSERIÁL: Amatérský fotbal v Rusku

0

Fotbal na východě Evropy vznikl díky Skotovi. Zjistěte, jaký byl jeho osud! Víte, kde se vzali názvy úspěšných ruských klubů?

První ukázka fotbalu na ruské půdě se udála v roce 1983, a to díky Britům v petrohradských docích. Fotbal v národní sport přeměnil Skot Arthur MacPherson, který v roce 1912 založil a vedl Ruský fotbalový svaz. 

 

Fotbal byl brán jako možnost dostat místní muže od vodky. Problém s ním však měla ortodoxní církev, které se nelíbili muži v šortkách, a tak se hrálo s v kalhotách, které končily těsně nad kotníky.

 

Revoluce v roce 1917 popsala fotbal jako buržoazní sport. MacPherson byl zajat a jeho tělo bylo nalezeno o dva roky později v moskevském vězení. 

 

Fotbal se dostal do rukou politiků, kdy si každé vládní oddělení vytvořilo tým – armáda založila CSKA, dělníci na železnici Lokomotiv nebo tajná policie Dinamo. V roce 1934 byl založen Spartak, který byl považován za klub obyčejného lidu.

 

Změny přinesl rok 1991 a rozpad Sovětského svazu, kdy se některé kluby okamžitě dostaly do soukromých rukou. Velké kluby jsou v současnosti sponzorovány společnostmi, které má pod kontrolou stát. 

 

Ruské kluby jsou úspěšné i v Evropě, když v letech 2005 a 2008 ovládly tehdejší pohár UEFA. Povedlo se to CSKA a Petrohradu.

 

Nejúspěšnějším týmem ruské ligy je moskevský Spartak (10x), který kraloval především v 90. letech minulého století. V současném tisíciletí se daří CSKA (6x), Petrohradu (5x) a Lokomotivu (3x).

 

Fotbal se v Rusku hraje na profesionální úrovni ve třech kategoriích – celostátní Football Premier League a National Football League. Soutěže na třetí úrovni jsou rozděleny do pěti skupin dle geografické příslušnosti. Poté následují amatérské soutěže v těchto oblastech – Severozápad, Moskva, Moskevská oblast, Jih, Zlatý Kruh, Černozem, Ural a Západní Sibiř, Privolzhye, Daleký Východ a Sibiř.

 

Koukněte do fotogalerie od @GroundhopperMsk, @RosichMoskovsky, @RUSNLF a russianteam5.wordpress.com!


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou