FOTOSERIÁL: Amatérský fotbal ve Španělsku

0

Fotbal je ve Španělsku před basketbalem a tenisem nejpopulárnějším sportem, kdo by neznal Real, Barcelonu a další špičkové kluby. Ale jak vypadá španělská tiki-taka na amatérské úrovni? 

Ve Španělsku je registrováno na 950 000 fotbalistů a fotbalistek. To vypovídá o popularitě tohoto sportu. Fotbal se začal ve Španělsku rozvíjet na konci 19. století, a to díky britským emigrantům, námořníkům a španělským studentům, kteří studovali na Britských ostrovech. Nejstaršími španělskými kluby jsou Recreativo de Huelva a Sevilla FC. První oficiální zápas se odehrál 8. března 1890 právě mezi dvěma zmíněnými kluby. 

 

Nejstarší soutěží je španělský pohár, který dodnes známe pod názvem Copa del Rey. Ten určoval nejlepší tým mezi lety 1903 až 1928, kdy byla založena Primera División, která je známá i jako La Liga. 

 

Soutěž se hraje od roku 1929 mimo tři ročníky (1936–1939) nepřetržitě dodnes. Celkem bylo odehráno 86 sezon. V soutěži startovalo celkem 62 týmů, ale pouze devět ji dokázalo vyhrát. Nejvíce trofejí má ve sbírce Real Madrid (33x), následuje FC Barcelona (26x) a madridské Atlético (10x). Pouze tři týmy pak odehrály všech osmdesát šest ročníků této soutěže. Kromě již zmiňovaných klubů Real Madrid a FC Barcelona to byl baskický klub Athletic Bilbao.

 

Jak již bylo řečeno, tak Primera División je nejvyšší soutěží a hraje ji 20 celků. Následují další dvě soutěže, které jsou profesionální, a to Segunda División a Segunda División B, která se narozdíl od prvních dvou, ty jsou celostátní, hraje ve čtyřech skupinách.

 

Nejvyšší amatérskou soutěží je Tercera División (18 skupin po 20 týmech). Následují 1st Regional División, 2nd Regional División, 3rd Regional División, 4th Regional Divisón a 5th Regional Divisón.

 

Koukněte na fotogalerii od groundhopperů - @eastern1909, @bastivfl93, footballtravel, soccerroundtheworld.blogspot.com, @LesterEDrake, @hopping_orange_blue a abseits.at.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou