FOTOSERIÁL: Amatérský fotbal v Itálii

0

Squadra azurra, catenaccio, scudetto, tifosi - to jsou pojmy spojené s italským fotbalem. Přinášíme vám pohled na amatérskou kopanou na Apeninském poloostrově!

Na území dnešní Itálie se hrál fotbal v různých formách již od dob Římské říše. Fotbal podobný tomu dnešnímu se zrodil na Apeninském poloostrově na konci 19. století. Stál za tím Edoardo Bosio, který pracoval v Anglii a po svém návratu do vlasti začal fotbal propagovat. Ten samý muž založil v Turíně první italský fotbalový klub. Ten nesl název Torino Football and Cricket Club. Postupem času týmů přibývalo a vítězové regionálních klání postupovali do vyřazovací části, kde se rozhodovalo o italském šampiónovi.

 

Nejčastějším účastníkem Serie A, která svůj vznik datuje k roku 1929 je Inter Milán (88x), Juventus a AS Řím (87x), AC Milán (86x) a Fiorentina (82x). Nejvíce titulů, který známe pod názvem Scudetto, získal turínský Juventus (35x). O druhé místo se dělí milánské celky - AC a Inter mají po 18 titulech. 

 

V Itálii se hraje fotbal na devíti úrovních, přičemž první tři jsou profesionální. Jde o Serii A, Serii B a Serii C, kde v každé soutěži hraje dvacet týmů. Serie A a Serie B jsou celostátními soutěžemi. Serie C je rozdělena do třech divizí podle geografické příslušnosti jednotlivých klubů.

 

Nejvyšší amatérskou soutěží je Serie D, která je rozdělena do devíti skupin po 18 klubech. Fotbal na páté výkonostní úrovni nese Eccellenza a hraje se ve 28 skupinách. Následuje Promozione, Prima Categoria, Seconda Categoria a Terza Categoria. Platí, že čím je úroveň soutěže nižší, tím více je na dané úrovni soutěžních skupin.

 

Italové a jejich Squadra azurra patří k nejlepším reprezentačním týmům světa, když čtyřikrát ovládla světový šampionát a jednou Mistrovství Evropy i Olympijské hry. 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou