Ambassadors FC Praha, klub, kde spojili fotbal s křesťanstvím

0

Ve II. třídě v Praze nastupuje tým, který je od ostatních odlišný. V klubu Ambassadors FC Praha spojili dohromady fotbal s vírou. My vám přiblížíme, jak takový klub funguje a jak se mu daří.

Ambassadors FC Praha vznikl oficiálně v roce 2016, ale již dříve u nás fungovala organizace Ambassadors Football, která v České republice působí od devadesátých let a fungovaly pod ní týmy malého fotbalu. V již zmiňovaném roce 2016 vstoupil klub do pražské III. třídy a oficiálně se osamostatnil od Ambassadors Football. První dva ročníky hrálo mužstvo nejnižší soutěž. V loňském roce postoupilo do II. třídy a od podzimu si odbývá premiéru v této soutěži. Ambassadors jsou na předposledním 11. místě. Čtyři poslední mužstva mají stejný počet bodů. „Na jaře budeme s těmi třemi mužstvy bojovat o to, abychom se udrželi a mohli jsme dál pokračovat ve II. třídě. Pro nás je to velký skok ze III. třídy, která je specifická tím, že tam hrají skoro samá rezervní mužstva a kvalita je ovlivněná počtem příchozím z áčka. Tady už nenarážíme na soupeře, kteří by se sotva sešli. Na nás je ta úroveň dobrá.“ říká předseda klubu Jan Němeček.

 

Ambassadors je celosvětová křesťanská fotbalová organizace. Ambassadors FC Praha je křesťanským fotbalovým klubem. V týmech se kromě fotbalového programu koná i program, který mluví o důležitých životních principech, které vycházejí z bible a z křesťanské víry. Všichni trenéři jsou věřící lidé, kteří jsou členy různých církví v Praze a zároveň to jsou fotbalisté, fotbal mají rádi. „Často se setkáváme s otázkou, jestli u nás mohou hrát pouze věřící lidé. Není tomu tak. V současné chvíli se 70 procent hráčů ke křesťanství nehlásí. Jsou nevěřící a spíše je ten program zajímá a mají rádi kolektiv, který v našich týmech je pozitivní.“ nastiňuje situaci Němeček. Klub tedy není nikomu uzavřený a hráč se kromě fotbalu může poučit i v jiných oblastech.

 

Ambassadors nastupují i proti týmu Prague Raptors Football Club, o kterém jsme také psali.

 

Hráči, kteří oblékají dres Ambassadors přešli v prvním roce fungování klubu z malého fotbalu. Pro spoustu z nich to byl první kontakt s velkým fotbalem. „V týmu máme docela velké výkonnostní rozdíly. Je tu několik hráčů, kteří hráli na vyšší úrovni a přišli k nám po konci v divizi, jeden i ve třetí lize. Tito tři hráči jsou výrazně lepší, než spoluhráči a mají hodně zkušeností.“ říká Němeček. Naprostá většina hráčů je mladších třiceti let. V týmu je nyní 21 hráčů. „Pokud se k nám někdo bude chtít přidat, budeme jenom rádi. Noví hráči průběžně přicházejí a kádr se obměňuje. Stačí vyhledat kontakt na našich webových stránkách , na Instagramu nebo Facebooku přímo na mě nebo na trenéra.“ dodává předseda klubu.

 

Mimo dospělého mužstva hájí barvy Ambassadors i mladší hráči. Dohromady má klub 165 členů a 9 mužstev. Týmy jsou vedené jako kroužky pro děti a dospělí hrají i malý fotbal. Klub nedisponuje vlastním hřištěm a v tuto chvíli si pronajímá 11 různých hřišť. Většina je pro malý fotbal. I hřiště na velký fotbal je v pronájmu. První roky to bylo na Olympii Šeberov a od minulého roku klub využívá areál SK Aritma Praha. „Jsme závislí na tom, kde nás klub je schopný přijmout a kde je dostatečná kapacita, aby nám poskytli pronájem. Hledáme způsoby, jak klub posouvat dále, jak přidávat další týmy, jak školit trenéry a obrátili jsme proto na veřejnost pomocí sbírky na Startovači. Získané finance nám pomohou v chodu klubu. Nemáme výrazné sponzoryz řad firem nebo podnikatelů, ale máme větší základnu lidí okolo klubu, kteří se nám pro letošní rok stali těmi sponzory.“ říká Jan Němeček.

 

Prohlédněte si, jak vypadá amatérský fotbal v Polsku.

 

Ambassadors pořádají i letní tréninkové kempy pro děti. Registrace ještě není spuštěna, ale již jsou známé termíny kempů. 12. – 18. 7. se koná kemp pro hráče od 11 – 15 let a od 19. 7. - 25. 7. pro věkovou kategorii 8 – 12 let. Dopoledne probíhají tréninky formou zábavných fotbalových her a soutěží. Součástí kempu jsou také zamyšlení trenérů a krátké scénky s poučením do života. Odpoledne děti mezi sebou hrají zápasy, což je celokempový turnaj. Večer je společenský a představuje se dětem křesťanský pohled na život, aby se mohly seznámit s tím, o co v křesťanství jde.

 

Klub má na vás čtenáře na závěr jednu prosbu, kterou prostřednictvím webu fotbalunas.cz zveřejňujeme. Jak již bylo uvedeno, Ambassadors nedisponují vlastním fotbalovým hřištěm a to by chtěli změnit. Víte o nějakém hřišti nebo areálu v Praze, který je volný? Pomozte klubu najít vlastní hřiště a v případě, že o nějakém místě víte, kontaktujte klub na jejich webu.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou