Zápisník Lukáše Váchy: V ČFL jsem vyvinul rychlost 31,5 km/h

0

Kapitán béčka Sparty Praha tentokrát zhodnotí zápasy Tipsport ligy proti Varnsdorfu a Mladě Boleslavi, zastaví se GPS systému, který hráči nosí a poví něco o nové posile z anglického Leicesteru.

V pondělí 6. ledna jsme začali přípravu, nastoupili jsme na Strahově do prvního tréninku. Počet hráčů je nějakých 22. Ještě se řeší nějaké zkoušky, odchody, příchody, posuny mezi mužstvy a návraty z hostování. V pondělí byl jeden trénink, v úterý dva a hned ve středu jsme měli první utkání zimní Tipsport ligy proti Varnsdorfu. Do zápasu jsme vstoupili velmi slušně, v poločase jsme vedli 1:0, kdy jsem dokázal vstřelit branku z trestného kopu. Ten přímák jsem takto trefit chtěl. Říkal jsem klukům, že budu kopat přes zeď. V takovýchto pozicích stačí hlavně trefit bránu, nemusí to být ani taková rána. Brankář si na to sáhnul, ale nevytěsnil míč z branky. První poločas byl od nás velmi dobrý, až jsem byl docela překvapený. Po třech náročných trénincích ve dvou dnech jsme do toho vstoupili rovnýma nohama. Sice tam bylo dost nepřesností a trochu vázla organizace hry, ale přesto si myslím, že jsme ten poločas odehráli velmi dobře a zaslouženě jsme vedli. Kdybychom měli ještě trošičku štěstí, tak jsme mohli poločas vyhrát více než o jednu branku. Ve druhém poločase došlo k velkým změnám v sestavě. Ti, kteří nastoupili do druhého poločasu, spolu v takovémto složení ještě nehráli. Byli tam i kluci z dorostu a navrátilci z hostování. Byl to velký mix. I trenér v pozápasovém rozhovoru říkal, že organizace hry nebyla taková. My jsme na konci mohli zvýšit na rozdíl dvou branek, ale šanci jsme neproměnili a z protiútoku jsme hloupě faulovali ve vápně a Varnsdorf z penalty srovnal na konečných 1:1. Byla to škoda, mohli jsme zvítězit, což by bylo veselejší. Pro nás bylo utkání proti druholigovému týmu obrovskou zkušeností.

 

V předchozím díle Lukáš Vácha mluvil o dovolené nebo Vánocích

 

Pokračovali jsme ve dvoufázových trénincích až do nedělního utkání s prvoligovou Mladou Boleslaví. Zápas měl od začátku docela vysoké tempo. Oba týmy šly do utkání z plného tréninku. Hodně se před utkáním běhalo a to tempo mě překvapilo. První poločas se nám velmi povedl. Dokázali jsme vstřelit gól z nacvičené standardní situace a měli jsme další velkou šanci, kterou jsme nedali. Soupeře jsme nepustili do větší příležitosti a zaslouženě jsme vedli 1:0. Do druhého poločasu jsme opět prostřídali sestavu, Boleslav dokonce vyměnila celou jedenáctku. Obdrželi jsme gól ze standardní situace, navíc trefila Boleslav tyč. My jsme také nastřelili tyč, takže si myslím, že to na šance bylo vyrovnané a je škoda, že jsme nedokázali zvítězit. Za nás jsou i tak oba zápasy v Tipsport lize v pořádku. Myslím, že jsme hráli velmi slušně a po návratu ze soustředění nás čeká Hradec Králové. Nechtěl bych ty výsledky nějak přeceňovat, ale ukázali jsme si, že máme na to, abychom hráli se soupeři z vyšší soutěže. Kluci si musí zvyknout na rychlost a vyšší tempo a tato utkání jim určitě pomohou.

 

Ve druhém utkání už jsme měli všichni k dispozici GPS systém, takže máme vyhodnocení čísel a dat. Podle výsledků to sneslo dobré měřítko. GPS systém měří různé parametry. Vzdálenost, průměrnou rychlost, sprintové náběhy, které jsou od sedmi metrů za sekundu, akceleraci, ukazuje to zóny, kde hráč běhá. Já jsem měl GPS systém už na podzim v ČFL a dokázal jsem vyvinout rychlost 31,5 km/h. Teď proti Boleslavi jsem naběhal na pozici podhrota přes 6 kilometrů za poločas.

 

Hned po utkání s Boleslaví jsme odjeli na týdenní soustředění do Pece pod Sněžkou, kde od pondělí trénujeme. Domů se vracíme v sobotu. A v dalším díle se budu soustředění věnovat.

 

ČTĚTE TAKÉ: Nejtrestanější týmy podzimu

 

Trénuje s námi i mladý stoper Lukáš Hušek, který přišel z anglického Leicesteru. První týden ještě nebyl k dispozici, protože neměl povolení z Anglie. Poté se mu to vyřídilo a mohl naskočit do druhého poločasu s Varnsdorfem. To bylo poté, co s námi absolvoval pouze jeden trénink. Potřebuje se rozkoukat. Nám odešel zpátky do Českých Budějovic Maxim Talovierov a Lukáš je podobným typem stopera. Je hodně vysoký a důrazný. Uvidíme, jak se zapracuje, je to mladý kluk, který strávil nějakou dobu v Anglii, takže uvidíme, jak se bude vyvíjet. Přeji mu ve Spartě hodně štěstí.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou