Zápisník Lukáše Váchy: Boj ve Varech

0

V dalším díle Vám Lukáš Vácha zhodnotí duel se Slavií Karlovy Vary, přidá něco a stravě, ženském fotbalu a zastaví se i u úspěchu českých basketbalistů.

Jeli jsme do Varů a před zápasem jsme věděli, že máme možnost dostat se na první příčku tabulky po ztrátách soupeřů. Byla to pro nás samozřejmě motivace. Chtěli jsme také navázat na vítězství z domácího prostředí. To se nám moc nepovedlo, ve Varech jsme získali jeden bod a dva jsme ztratili. To nás samozřejmě mrzí. Takhle jsme si ten výjezd nepředstavovali. Bylo to utkání, kdy hrál soupeř dost agresivně a jednoduše. Nebyla tam od nich žádná rozehrávka, jejich hra byla hodně fyzická, kdy docházelo hodně k soubojům ve vzduchu. My jsme nebyli schopni podržet delší dobu balón. V prvním poločase jsme si vytvořili jakousi převahu, ale nevedlo to k ohrožení branky soupeře. Do druhého poločasu jsme vstoupili lépe a měli jsme převahu. Soupeř pevně bránil a hrozil jenom z brejků. Dali jsme gól z penalty po pěkné akci, kdy byl ve vápně faulovaný Gabriel. V dalším průběhu jsme inkasovali ze standardní situace, což už jsem zmiňoval, že by mohla být naše slabina. Mladí hráči ještě nejsou totiž tak zkušení, aby byli schopní bezchybně bránit kluky, kteří hrají pravidelně ČFL nebo i hráli vyšší soutěže. To nás stálo v Karlových Varech vítězství. Soupeř dohrával v deseti, ale utkání skončilo 1:1. V penaltové loterii byli úspěšnější domácí. Plus je, že se mladí kluci dokáží vyrovnat v soubojích fyzicky. Jenom ještě chybí ty zkušenosti, které občas ten souboj rozhodnou. Fyzicky jsou připravení opravdu dobře.

 

Report s fotogalerií ze zápasu Karlovy Vary : Sparta B najdete zde 

 

Za pět kol, která se odehrála, jsme většinou byli hodně v držení míče, což soupeře nutí k tvrdší hře v soubojích ve snaze získat míč. Někdy soupeř agresivitu i trochu přežene. Teď ve Varech byl například vyloučený hráč po druhé žluté kartě, což byl úplně zbytečný faul bez míče. Těch ostřejších zákroků bylo ve Varech více a rozhodčí by měli více chránit hráče. Možná je to i tím, že naši hráči jsou lepší, než soupeř, který si poté tím faulem pomoci musí.

 

Zatím jsme jediní, kteří dokázali porazit Králův Dvůr, ti teď opět vyhráli a jsou v popředí tabulky. Táborsko ztratilo s Motorletem, což je pro nás samozřejmě dobře. Překvapením pro mě je výsledek dohrávky, kdy Domažlice prohrály s Rakovníkem. Příbram splnila moje předpoklady a vyhrála nad Štěchovicemi. Benešov potvrdil má slova, že doma bude nebezpečný a porazil Slavii.

 

Na zápasech venku jsme zatím vždy přijeli na slušně připravené hřiště. Uvidíme na konci podzimu, až bude horší počasí. Na Spartě nemáme s hřišti absolutní problém, máme vyhřívané hřiště a dalších asi šest nebo sedm skvěle upravených ploch. Na Spartě jsou podmínky pro hráče super, což by asi tak mělo být u nejlepšího klubu v republice. V Benešově bylo krásné hřiště, v Domažlicích nádherný stadion i super zázemí. Teď ve Varech to bylo vše takové starší. Nastupoval jsem tam v době, kdy jsem hrál ještě za Slavii a moc se tam toho nezměnilo, ale hřiště nevypadalo špatně. Nejspíš hřiště vysypali dost pískem, to bylo trochu znát. Jsem zvědavý, jak budou vypadat i další hřiště. I ve Varech na nás bylo hodně lidí. Měli jsme opět skvělou podporu. Jsme blízko lidem a to mě baví, protože fotbal se hraje hlavně pro lidi. Po zápase si někdo přijde pro podpis nebo se vyfotit, což je pro mě příjemné.

 

Do Varů jsme jeli den předem. Odpoledne jsme si už ve Varech zatrénovali. Poté se jelo na hotel, kde byla večeře, fyzio, masáže. Druhý den ráno jsme měli snídani, přesun na stadion a šlo se na zápas. Na mimosezónních soustředěních se stravujeme jinak než v sezóně. Trénuje se i třikrát denně, takže strava je hutná a máme jídlo až šestkrát. Toho jídla je více než v sezóně, protože tělo potřebuje rychleji regenerovat a dostávat do sebe živiny. Stravu mají na starosti fyzioterapeuti, kondiční trenér a vedoucí mužstva. V sezóně máme na Spartě společné obědy, když jsou dva tréninky denně. Jinak se každý stravuje sám a ta péče o jídlo je individuální. Někdo má individuální jídelníček, jiný krabičkovou dietu. Máme různé doplňky stravy, které využíváme. Jsou to různé proteiny a podobně. Já osobně hodně piji vodu, teď jsem si oblíbil různá ochucená nealkoholická piva třeba okurkové, není to moc dobře, ale občas si dám. Také si občas dám Zero Colu, protože je tam prý nejméně cukru. Celou sezónu jím těstoviny, rýži a maso. Jsem už na ten stereotyp navyklý. Moje oblíbené jídlo jsou francouzské brambory, nemusím úplně tu českou klasiku. Moc si na omáčkách a knedlících nepochutnám. Rád si dám také dobrý burger.

 

Nedávno jsem zaregistroval v médiích kampaň na ženský fotbal. Znakem jsou takové dvě čáry na tváři, něco jako bojové malování. Myslím, že je to dobrá kampaň. Je jenom dobře, že ženský fotbal vystrkuje růžky a dostává se více do povědomí veřejnosti. V Čechách se na ženský fotbal koukáme trošku jinak než ve světě. Každá takováto kampaň jenom pomůže. Je to fajn. Ve středu holky Sparty prohrály v Lize mistryň na Islandu 2:3, což pro ně asi nebyl ideální vstup. V pohárové matematice je pro ně výsledek ale dobrý. Doufám, že budu mít čas, abych se šel podívat. Už jsem na Lize mistryň byl dvakrát. Budu jim samozřejmě držet palce. Na Strahově se při trénování potkáváme každý den. Známe se a máme dobré vztahy. Držíme si navzájem palce. Je to jiná provázanost, než když jsem byl v áčku. To jsme se šli na holky pouze podívat nebo je pozdravit. Tady je vídám každý den a má to hezkou atmosféru.

 

V poslední době jsem viděl útržkovitě pár zápasů naší reprezentace na mistrovství světa v basketbalu. Myslím, že kluci zaznamenali obrovský úspěch, což hodně Čechů nedokáže docenit. Jsme spíše fotbalový a hokejový národ. Tento úspěch nemá v poslední době podle mě konkurenci. Basket hrají skoro všechny země na světě a ta konkurence je obrovská. Klidně bych to přirovnával v Naganu a možná i více, protože hokej hraje pár zemí a basket všichni. My Češi basketu tolik nefandíme a tolik nás netáhne. Teď to možná kluci změnili.

 

Včera jsme již měli přípravu na Příbram. Hrají většinou ze zahuštěné obrany a hodně chodí do brejků. Myslím, že nás nebude čekat nic jednoduchého. V minulém kole vyhráli. Budeme se muset s jejich hrou vypořádat a znovu najet na vítěznou vlnu.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou