Fotbal je u nás na vesnici číslo jedna. A projekt Gambrinus Kopeme za fotbal nám přinesl parádní zážitky, chválí si klub z Kozolup

0

Kozolupy patří k historicky nejúspěšnějším klubům v programu pivovaru Gambrinus Kopeme za fotbal, který materiálně a finančně podporuje kluby z krajských a okresních soutěží. Václav Ptáček, funkcionář a trenér starších žáků klubu TJ Sokol Kozolupy, si moc dobře uvědomuje, že fotbalové zápasy místního mužstva plní pro život obce nenahraditelnou roli. A proč fanouškům nenabídnout díky Gambrinus Kopeme za fotbal lepší zázemí nebo nevšední divácké zážitky?

 

Kozolupy jsou vesnicí o více než tisíci obyvatelích. Jaký je pro ni význam místního fotbalu?

Fotbal je nejen hlavním sportovním děním v obci, ale i možností, kde se mohou obyvatelé a naši fanoušci pravidelně vidět a popovídat. Máme v obci samozřejmě i hasiče, dále zde funguje občanské sdružení, které pořádá rozličné kulturní akce. Ale na fotbale je skvělá ta pravidelnost, kdy se týden co týden můžeme všichni setkávat.

 

Kolik lidí chodí na zápasy?

To záleží na soupeři, našich výsledcích nebo třeba počasí. Silou vůle držíme pohromadě tři mužstva mužů. Áčko hraje B třídu, béčko prales a pak máme ještě starou gardu, takže lidé mají šanci jít na fotbal velmi často. Každý víkend se tak koná minimálně jeden domácí zápas, kde se může vesnice sejít a pobavit.

 

Máte jako klub své fanoušky srdcaře, pro které je návštěva zápasu Kozolup tím pravým vrcholem týdne?

Jasně! Takových máme hned několik, kteří opravdu nechybí na žádném našem utkání. Většinou se jedná o bývalé hráče, dnes už v pokročilejším věku, kteří mají své místo jak my říkáme na "pešuňku“. Mezi hráči jim říkáme lavička smrti (smích). Jsou totiž vůči naší hře hodně kritičtí, nic nám nedarují, ale samozřejmě o to víc nám ve skutečnosti fandí.

 

Jaké zázemí divákům poskytujete?

Zázemí momentálně zlepšujeme i díky projektu Kopeme za fotbal od Gambrinusu, ze kterého se nám podařilo získat finanční prostředky. Musíme poděkovat také naší starostce, která vidí, že u nás na vesnici fotbal funguje, takže nyní budeme mít do zázemí od obce velkou investici. Chystají se tak kompletně nové kabiny, nová klubovna, už se na to těšíme. A samozřejmě, že v klubovně se počítá i s výčepem! Hospodu máme přímo na hřišti.

 

 

Jak vaše výsledky v obci prožívají?

Odehraný zápas je samozřejmě tématem číslo jedna hned při pozápasovém posezení v naší klubové hospodě. A hodně záleží na tom, jestli se vyhraje nebo prohraje, náladu nás a našich fanoušků to ovlivní, no minimálně do úterý (úsměv). A když se vyhraje, tak v hospodě samozřejmě vydržíme déle. O naší výhře pak ví celá obec, protože jsme slyšet opravdu přes celou vesnici.

 

Jak se vám daří držet na vesnici v chodu dva týmy? Není to po hráčské stránce v dnešní době problém?

Je to pro nás těžké, někteří hráči si zahrají v pátek, sobotu i v neděli. Úbytek hráčů je znatelný, někteří odejdou, někdo skončí s fotbalem, a najít hotového hráče je pro nás dost těžké. A tým ale hraje na velikost naší obce poměrně vysokou soutěž, takže trenér si dost často musí v mistráku vystačit třeba s dvanácti hráči. Chybí nám i lidé, kteří by byli ochotni pomoci i jako funkcionáři. Ale s tím se potýká asi každý klub naší úrovně.

 

Pro případné nové zájemce o kozolupský fotbal může být lákavé i vaše působení v projektu Kopeme za fotbal, ve kterém jste velmi úspěšní. Jak dlouho jste v tomto projektu zapojeni?

Začali jsme hned na úplném začátku projektu, takže nyní jedeme desátou sezónu. 

 

Co vám za tuto dobu už projekt přinesl?

Zmíním materiální zabezpečení, kdy jsme získali různé příspěvky na technické zázemí. Loni jsme obdrželi od Kopeme za fotbal grant ve výši čtyřiceti tisíc korun, za který jsme si koupili novou sekačku. Pořídili jsme si také osvětlení na hřiště, nebo třeba lajnovačku. Za celou dobu, co jsme v projektu aktivní, jsme nemuseli kupovat dresy. Obě mužstva jsou oblečená v dresech od Kopeme za fotbal, takže to nám zase ušetří peníze na něco jiného.

 

Nechyběla ale ani spousta sportovních zážitků, že?

Už třikrát jsme si díky Kopeme za fotbal zahráli s Viktorkou Plzeň, hráli jsme přátelský zápas i se Slavií a Příbramí. Dále jsme vyhráli tréninkové jednotky pod vedením ligových trenérů, pan Vrba byl u nás dvakrát, dorazili i profesionální trenéři z Budějovic, Příbrami nebo Bohemky. Dále jsme se byli podívat ve vipce na ligových zápasech. To jsme jeli do Teplic na zápas s Viktorkou, byli jsme na Spartě. Věřím, že to mluví za to, že jsme v projektu byli za ty roky celkem úspěšní.

 

 

Pro hráče musí být atraktivní, že se vám daří dosáhnout na takové zážitky a zahrát si třeba proti hráčům, kteří nastoupili v Lize mistrů nebo reprezentaci.

Stoprocentně. Na některý zápas musíme s dvanácti hráči, na trénink jich přijde někdy pět šest, ale když na trénink dorazí kouč typu Pavla Vrby, hráče to přitáhne a najednou se nás objeví dvacet. Je to zajímavé jak pro hráče, tak pro diváky. Výbornou akcí pro Kozolupy bylo poslední utkání s Viktorkou, kdy Plzeň přijela k nám, zápas se odehrál na našem hřišti. Přišlo šest set lidí a panovala parádní atmosféra. To byl velký zážitek.

 

V právě rozjetém ročníku Kopeme za fotbal je jedním z lákadel možnost zahrát si s týmem celebrit a sportovců Real Top Praha. Věříte, že na tuto odměnu dosáhnete?

Bylo by to zase něco jiného a pro kluky další z nezapomenutelných zážitků. V projektu je nastaven spravedlivý systém bodování, kde se přihlíží mimo jiné ke sportovním výsledkům, takže pro nás bude těžké se prosadit, protože v posledních dvou sezónách jsme právě ty moc neměli (úsměv). Áčko to má v I.B třídě složité, tak třeba se o to víc bude dařit béčku.

 

REGISTRUJTE SVŮJ TÝM DO PROJEKTU GAMRINUS KOPEME ZA FOTBAL

  

ČTĚTE TAKÉ: Kde se hraje, tam to žije! Kopejte za fotbal i vy se svým týmem, Gambrinus vás odmění!


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou